Anticoagulantele orale nu sunt indicate in boala aterosclerotica ocluziva periferica

anticoagulante,aterosclerotica,ocluziva,perifericaIn ciuda lipsei unor dovezi concludente privind beneficiul administrarii de anticoagulante orale in boala aterosclerotica ocluziva periferica (BAOP), medicatia respectiva continua sa fie frecvent prescrisa. Un studiu recent (WAVE), a inclus un lot de 2161 de persoane cu BAOP care a fost impartit la intamplare in doua grupuri, unul care sa primeasca tratament combinat antiagregant plus anticoagulant oral (valoarea INR fiind mentinuta intre 2 si 3) iar celalalt grup a primit tratament antiagregant plachetar simplu. Pacientii au fost urmariti timp de 35 de luni.

Obiectivele primare ale studiului au fost: 1 – infarct miocardic, accident vascular cerebral, deces cardiovascular si 2 – infarct miocardic, accident vascular cerebral, ischemie periferica severa, deces cardiovascular. Nu s-au inregistrat diferente semnificative statistic intre cele doua loturi privind nici unul dintre obiectivele principale urmarite. Cu toate acestea, incidenta hemoragiilor cu potential letal a fost de 3,41 ori mai mare in cazul tratamentului combinat fata de monoterapia antiagreganta.

In concluzie, tratamentul anticoagulant oral in asociere cu terapia antiagreganta plachetara este contraindicata in BPAO.