Totul despre toxoplasmoza - cauze, simptome, tratament

Ce este toxoplasmoza

Toxoplasmoza reprezinta o afectiune transmisa de catre parazitul Toxoplasma gondii ce este o specie care face parte din increngatura Sporozoare ce poate infecta atat oamenii cat si animalele.

Acest parazit este ubicuitar,intalnit in natura mai ales in solurile cu umiditate crescuta si care sunt contaminate cu ingrasamant natural de la animale.

Forme de toxoplasmoza

Cele 5 forme de toxoplasmoza sunt:
1.toxoplasmoza la femeile insarcinate
2.toxoplasmoza congenitala
3.toxoplasmoza oculara
4.toxoplasmoza dobandita la un pacient imunosupresat
5.toxoplasmoza reactivata sau dobandita la un pacient imunodeprimat

Mod de transmitere

Modul de transmitere se face relativ simplu in special prin consumul de carne insuficient preparata termic sau contactul direct cu excrementele de pisica contaminate, ori prin transmitere verticala de la mama la fat pe durata celor 9 luni de sarcina.

Contactul si transmiterea de la pisica se poate face fie direct cand convietuieste cu felina permanent, fie indirect cand proprietarul ii curata litiera.

Un alt tip de contaminare indirecta este si consumul de apa contaminata sau consumul de fructe si legume nespalate sau recoltate dintr-o zona contaminata.O atentie deosebita trebuie sa acordam si tacamurilor de bucatarie, inlusiv cutitelor care si ele pot transmite parazitul daca nu sunt bine spalate si dezinfectate.

Simptome

Simptomele difera in functie de persoana contaminate si de aceea le intalnim in simptome generale ce se regasesc la oricare persoana, si simptome particulare.

Simptomele generale cuprind:
- mialgii(dureri musculare);
- cefalee
- febra
- adenopatii

In cazul persoanelor imunodeprimate, simptomatologia poate fi mai agresiva si poate aparea:
- sindrom confuzional
- cefalee intensa
- tulburari de echilibru
- convulsii
- afectiuni pulmonare care cedeaza greu la tratamentul obisnuit
- tulburari de vedere ce ne poate orienta catre o toxoplasmoza oculara

In cazul persoanelor insarcinate riscul de transmitere este in jur de 50%, iar daca infectia apare in primele luni de sarcina riscul de nastere prematura este de 4 ori mai mare fata de media raportata.

Afectarea fatului in primul trimestru de sarcina poate avea repercursiuni asupra sistemului ocular si asupra sistemul nervos ducand la instalarea retardului mental si a epilepsiei.

Intrebarea tot mai des intalnita este ce facem cu pisica, trebuie sa renuntam la ea?

Raspunsul este ca nu este obligatoriu sa se renunte la pisica daca ea nu a iesit niciodata din casa, insa trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- sa nu dormiti cu pisica in pat mai ales daca sunteti insarcinata sau urmeaza sa ramaneti insarcinata
- nu faceti curatenie pisicii daca sunteti insarcinata, rugati celelalte persoane sa faca curat in locul dumneavoastra
- in cazul in care nu are cine sa curate este indicat sa se foloseasca manusi de unica folosinta
- sa o deparazitati in mod regulat asa cum a recomandat medicul veterinar

Sfaturi utile in preventia toxoplasmozei

Alte sfaturi utile in preventia toxoplasmozei:
- spalatul pe maini dupa fiecare activitate
- nu consumati carne cruda sau insuficient preparata
- toate fructele si legumele sa fie spalate cu decojite bine dupa caz
- tacamurile de bucatarie sa fie bine spalate si cutitele dezinfectate cu solutie speciala de bucatarie
- nu consumati lapte nepasteurizat
- evitati pisicile fara stapan, iar daca doriti sa adoptati una este bine ca inainte sa treceti cu ea pe la veterinar pentru a face deparazitarea necesara
- nu hraniti pisica cu carne cruda pentru a evita transmiterea bolii
- toxoplasma nu se transmite de la o persoana la alta, singura exceptie este transmiterea de la mama la fat.

Cand si cum ne testam?

Majoritatea testelor de sange determina anticorpii ce pot indica infectia actuala sau imunitatea domandita prin boala.
In tara noasta aceste testari se pot face atat in spital cat si in cadrul laboratoarelor private de analiza, dar nu sunt recomandate foarte des, ci doar atunci cand medicul specialist suspicioneaza o posibila infectie.

La femeile insarcinate aceste analize sunt recomandate obligatoriu la intervale regulate de timp si pe toata perioada sarcinii.

In alte tari in care incidenta cazurilor este scazuta, expertii in domeniul medical decid daca testeaza sau nu populatia si pacientele gravide deoarece exista riscul sa fie foarte multe rezultate fals pozitive si vor sa evite starile de anxietate ce se pot instala in urma aflarii rezultatului sau economisirea banilor pentru ca aceste testari au preturi ridicate.

Daca in urma testarii rezultatul este unul pozitiv se ia legatura cu medicul curant care va initia tratament specific bazat pe antitermice daca pacientul in caza prezinta febra, pe antibiotic compatibil si in cazul gravidelor,pe probiotic si plus minus antiparazitar.

Mamele care urmeaza sa nasca si au trecut prin boala pe parcursul sarcinii isi pun adesea intrebari daca bebelusul prezinta semne la nastere sau nu. Raspunsul este ca unii bebelusi care au dobandit boala din burtica in apropierea datei de nastere par normali, fara semne vizibile de boala, insa unii pot prezenta: hepatomegalie,icter prelungit, splenomegalie, afectiuni congenitale la nivelul inimii, etc.

Se face tratament specific atat imediat dupa nastere cat si ulterior pana la un an, plus investigatii speciale la oftalmologie, ORL si neuropsihiatrie.

Indicatii pentru determinarea TOXOPLASMA-ADN
1.toxoplasma-ADN in sange: cu specificitate in detectia infectiei neonatale si in cazul formei diseminate
2.toxoplasma-ADN din LCR: pentru definitivarea diagnosticului de encefalita la cei imunodeprimati sau in cazul nou-nascutului.
3.toxoplasma-ADN din lichidul amniotic specific diagnosticului de infectie fetala
4.toxoplasma-ADN din lichidul ocular mai detaliat din umoarea vitroasa sau apoasa pentru detectarea parazitului in cazul carioretinitei toxoplasmozice.