Cat timp raman in corp ciupercile halucinogene?

Ce sunt ciupercile halucinogene

Ciupercile halucinogene, cunoscute drept “ciuperci”, sunt un tip de ciuperci ce contin psilocibina, un compus halucinogen. Durata de timp in care aceste ciuperci raman in organismul unei persoane care le consuma depinde de numerosi factori, inclusiv taria ciupercii, doza, dar si de corpul fiecarui individ in parte.

Adesea, oamenii consuma ciuperci halucinogene in scop recreativ sau in cadrul diferitelor ritualuri. Compusii lor halucinogeni pot induce efecte intense, chiar pe termen lung. Aceste efecte pot dura cateva ore, fara a sti dinainte care este momentul in care efectul va inceta. Factori similari pot juca, de asemenea, un rol in durata de timp pana la debutul efectului, tot acestia putand influenta aparitia compusilor in cadrul testelor anti-drog.

Cat timp raman in organism?

Compusii regasiti in ciuperci sunt metabolizati la nivel renal, intre acestia regasindu-se si psilocibina, ingredientul principal responsabil pentru efectele halucinogene.
Procesul are loc relativ rapid si, in cele mai multe cazuri, rinchii elimina mare parte dintre acesti compusi pe parcursul a catorva ore.

Studiile arata ca aproximativ 66% dintre compusii ciupercilor sunt metabolizati in primele 3 ore de la ingestie. Dupa 24 de ore, psilocibina nu mai poate fi detectata in urina celui care a consumat-o.

O serie de factori joaca un rol in felul in care organismul metabolizeaza acesti compusi, precum greutatea persoanei, doza sau tipul de ciuperca.

Cat dureaza pana la instalarea efectului?

Efectul ciupercilor poate fi resimtit la aproximativ 30 de minute de la ingestie, dar acest lucru depinde de felul in care sunt consumate. De exemplu, ciupercile proaspete sau uscate pot fi ingerate ca atare, mixate cu mancarea sau dizolvate in apa fierbinte sau ceai. Dizolvate in ceai, ciupercile pot avea efect chiar si la 5-10 minute de la ingestie.

Cat dureaza efectul ciupercilor?

Efectul ciupercilor halucinogene dureaza, in medie, intre 4 si 6 ore, cu toate ca unele persoane pot resimti efectele mai mult timp. Factorii care influenteaza severitatea si durata efectelor sunt: doza, specia de ciuperci, modalitatea de consum, daca acestea au fost proaspete sau uscate – cele uscate sunt mai puternice, varsta celui care le consuma, toleranta, asteparile vis-a-vis de aceste efecte, tulburari psihice anterioare consumului, consumul oricarei alte substante.

In ciuda acestor factori, majoritatea oamenilor nu mai resimt efectele ciupercilor dupa 24 de ore.

Efectele ciupercilor halucinogene

Efectul imediat al ciupercilor halucinogene este generat de metabolizarea psilocibinei in psilocina. Psilocina actioneaza la nivelul creierului similar altor halucinogene precum acidul lisergic dietilamid, cunoscut drept LSD.

Dupa ingestia ciupercilor, persoana se poate simti relaxata sau ametita, insa altii au experimentat si sentimente de pace cu ei insisi si cele inconjuratoare. Aceste senzatii pot progresa si se pot intensifica.

Efectele imediate dureaza in general cateva ore. In plus, doze mai mari pot produce euforie sau chiar halucinatii. Acestea pot varia de la vizuale la auditive, timp in care o persoana poate avea, de asemenea, experiente extrasenzoriale ce implica mintea si trupul.

Aceste efecte halucinogene pot fi pozitive sau negative, in functie de ceea ce gandeste persoana respectiva si de lucrurile care o inconjoara. O experienta negativa poate determina oamenii sa simta anxietate, panica sau chiar paranoia. La polul opus, o experienta pozitiva poate produce euforie sau exaltare.

Riscuri si efecte secundare

De retinut este faptul ca exista anumite riscuri la ingestia ciupercilor halucinogene. Exista si experiente mai putin placute, ce pot produce sentimente de confuzie sau teama, halucinatii infricosatoare sau neplacute, schimbari ale starii psihice greu de tolerat.

Un trip mai intens poate deconecta persoana de la realitate sau poate sa faca mai greu de distins lucrurile reale de cele din timpul halucinatiei.
Experienta si senzatiile pot fi asociate cu statusul mental al persoanei sau cu ceea ce o inconjoara.

Pot exista si efecte secundare fizice la ingestia de ciuperci halucinogene, precum dureri de stomac, greata, varsaturi, slabiciune musculara, confuzie, lipsa de coordonare.
Specialistii afirma ca utilizarea de ciuperci poate duce la otravire in cazul in care o persoana consuma ciuperci de un al tip decat cel dorit. Unele dintre ciupercile otravitoare pot parea similare ciupercilor halucinogene, iar ingestia lor poate cauza probleme serioase.

Exista si conceptual de supradoza de ciuperci halucinogene, lucru care poate duce la trip-uri mai lungi, mai intense, episoade psihotice sau, in cel mai dramatic caz, chiar moarte.

Pana la cat timp de la ingestie pot fi detectate de testele anti-drog?

Este dificil de apreciat acest lucru, avand in vedere ca sunt atat de multe tipuri de teste anti-drog ce pot fi utilizate, unele mai sensibile decat altele.

Acestea fiind spuse, testele anti-drog de rutina nu pot detecta ciupercile. Cele mai detaliate, mai specializate, pot, fereastra de detectie variind de la un test la altul.
Majoritatea testelor de rutina folosesc urina emisa de persoana in cauza. Majoritatea oamenilor elimina ciupercile in termen de 24 de ore. Acestea fiind spuse, studiile arata ca urme de uz de ciuperci pot fi detectate in urina pana la o saptamana la unele persoane.

Un alt aspect important este faptul ca organismul metabolizeaza rapid ciupercile, astfel incat acestea nu pot fi detectate la testele de sange sau de saliva (cu exceptia cazurilor in care testul este efectuat la cateva ore de la consum)

In ceea ce priveste parul, testele care analizeaza foliculul pilos pot detecta ciupercile halucinogene pana la 90 de zile, dar acest tip de test nu este foarte des intalnit din cauza costurilor ridicate.

Ciupercile folosite ca terapii alternative

Comunitatea medicala a identificat cateva metode de a utiliza ciupercile halucinogene in scop medicinal.
Studiile sugereaza ca psihoterapia insotita de microdoze de psilocibina ar putea ajuta la tratamentul diferitelor afectiuni precum abuzul de alcool, dependenta de nicotina, tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia rezistenta la tratament, anxietatea. Insa nu exista un protocol de tratament validat si acceptat de nicio institutie medicala in momentul de fata.

Concluzii

Ciupercile contin compusi care actioneaza la nivelul creierului, cauzand efectele halucinogene, care pot avea durata de pana la cateva ore.
Organismul metabolizeaza relativ rapid compusii continuti in ciupercile halucinogene, in timp ce ciupercile si compusii lor pot fi eliminate complet in aproximativ 24 de ore in cele mai multe cazuri.

Teste anti-drog uzuale, cum sunt cele care implica saliva sau testele de sange nu vor identifica compusii halucinogeni din ciuperci, cel mai probabil. Testele specifice, pe de alta parte, trebuie sa fie folosite in termen de maxim 24 de ore de la ingestie pentru a putea detecta compusii.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-long-do-shrooms-stay-in-your-system#summary
https://www.healthline.com/health/how-long-do-shrooms-stay-in-your-system#takeaway