Vaccinul AstraZeneca, eficient impotriva tulpinii britanice si mai putin eficient contra tulpinii sud-africane

Vaccinul AstraZeneca este eficient impotriva variantei britanice a coronavirusului, dar mai putin eficient contra celei sud-africane, potrivit celor mai recente descoperiri.

Vaccinul are eficacitate similara impotriva variantei britanice a coronavirusului ca si impotriva variantelor aflate anterior in circulatie. „Datele studiilor noastre cu vaccinul ChAdOx1 in Regatul Unit arata ca vaccinul nu protejeaza doar impotriva virusului pandemic originar, ci protejeaza si impotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o crestere a incidentei bolii de la sfarsitul lui 2020 in Marea Britanie”, precizeaza Andrew Pollard, cel care a condus studiul realizat de Oxford.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre eficienta vaccinului impotriva tulpinii sud-africane, despre care se crede ca este mult mai contagioasa si provoaca forme mai severe ale bolii. AstraZeneca saune ca vaccinul sau pare sa ofere o protectie limitata impotriva formelor medii de Covid-19 provocate de tulpina sud-africana.

„In aceasta faza I/II de mica amploare a testelor, primele date arata o eficacitate limitata impotriva formelor medii ale bolii provocate de varianta sud-africana B.1.351”, a precizat un purtator de cuvant AstraZeneca, potrivit Financial Times.

Cu toate acestea, insa, compania spune ca vaccinul sau poate proteja impotriva unor forme severe de boala fiindca activitatea anticorpilor care neutralizeaza virusul este echivalenta cu cea altor vaccinuri anti-COVID ce au demonstrat protectie contra formelor severe.

Universitatea Oxford si AstraZeneca au inceput adaptarea vaccinului contra noilor tulpini, astfel ca in toamna sa poata fi livrat, daca este nevoie.

Surse:
https://www.ft.com/content/e9bbd4fe-e6bf-4383-bfd3-be64140a3f36
https://www.wsj.com/articles/astrazeneca-vaccine-effective-against-u-k-covid-19-variant-in-study-11612530912
https://medicalxpress.com/news/2021-02-astrazeneca-vaccine-effective-uk-variant.html

STUDIU. Exercitiile fizice inainte de vaccinarea anti-COVID imbunatatesc raspunsul imun la persoanele in varsta

Potrivit unui studiu irlandez citat de Telegraph, exercitiile fizice inainte de vaccinare imbunatatesc raspunsul imun la varstnici!

Cercetatorii de la Trinity College din Dublin recomanda persoanelor de peste 60 de ani exercitii aerobice regulate si o activitate fizica moderata in saptamanile sau lunile inainte de imunizare, intrucat ar putea imbunatati cantitatea de anticorpi produsa.

Capacitatea de a produce un raspuns imun pe baza de anticorpi dupa o vaccinare intra in declin odata cu inaintarea in varsta, micsorandu-se astfel sansele de generare a unei protectii pe termen lung. Prin urmare, o plimbare energica, de cateva ori pe saptamana, inainte de vaccinare, poate pregati organismul pentru un nivel mai ridicat de imunitate dupa imunizare, arata studiul irlandez.

De altfel, efectele sportului asupra infectiei cu COVID-19 au fost studiate in nenumarate randuri, in perioada pandemiei. Majoritatea medicilor recomanda activitatea fizica regulata, care poate reduce tensiunea arteriala ridicata, poate ajuta la gestionarea greutatii si reduce riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 si diverse tipuri de cancer, conform Centrului Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”.

Prin activitate fizica intelegem toate formele de recreere activa, precum mersul pe jos, ciclism, participarea la activitati sportive, gradinaritul sau diverse activitati prin jurul casei, curatenia casei, dansul, jocul. Specialistii recomanda sa incepem cu activitati usoare si sa crestem treptat durata, frecventa si intensitatea.

Sportul ajuta atat corpul, dar imbunatateste si sanatatea mintala, reducand riscul de depresie, tulburari cognitive si intarzie debutul dementei, spune Dr. Rodica Cristina Dogaru, medic primar Psihiatrie la Spitalul „Victor Babes” din Capitala.

Chiar si OMS are recomandari detaliate cu privire la exercitiile fizice pe care oamenii de toate varstele ar trebui sa le faca pentru o sanatate de fier. Adulti de peste 18 ani ar trebui sa faca cel putin 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe parcursul saptamanii, iar copiii si adolescentii cel putin 60 de minute pe zi cu activitate fizica de intensitate moderata pana la viguroasa, inclusiv activitati care intaresc muschii si oasele, cel putin 3 zile pe saptamana.

Varstnicii ar trebui sa faca activitate fizica pentru imbunatatirea echilibrului de cel putin 3 ori pe saptamana.

Surse:
https://www.telegraph.co.uk/news/2021/02/06/exercising-covid-jab-could-boost-immune-response-older-people/
https://medicine.umich.edu/dept/psychiatry/michigan-psychiatry-resources-covid-19/your-lifestyle/importance-physical-activity-exercise-during-covid-19-pandemic
https://www.who.int/news-room/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---physical-activity
https://www.cdt-babes.ro/articole/activitate-fizica-pandemie-COVID-19.php

1.319 de cazuri de COVID-19 in Romania, in ultimele 24 de ore

Alte 1.319 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a putin peste 9.500 de teste. Bilantul COVID-19 a ajuns la 746.637, potrivit datelor transmise de Grupul de comunicare strategica.

De asemenea, au fost raportate 80 de decese in ultimele 24 de ore, iar la ATI sunt internati 958 de pacienti.

Coronavirus in Romania pe 8 februarie. Situatia pe judete

Capitala continua sa raporteze cele mai multe cazuri de coronavirus, iar topul judetelor este deschis de Timis. Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt:

•Bucuresti - 259 cazuri noi;

•Timis - 139 cazuri noi;

•Maramures - 121 cazuri noi.

Judetul Timis continua sa raporteze cea mai mare rata de infectare, urmat de Maramures. In restul judetelor rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori.

•Timis - 3,59 cazuri la mia de locuitori;

•Maramures - 3,21 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 8 februarie. 80 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 18.961 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 07.02.2021 (10:00) – 08.02.2021 (10:00) au fost raportate 80 de decese (44 barbati si 36 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Neamt, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Ilfov si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 40-49 ani, 9 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 19 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 35 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 16 decese la categoria de peste 80 de ani.
76 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 2 pacienti decedati nu a prezentat comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.563. Dintre acestea, 958 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 5.587.941 de teste RT-PCR si 163.997 de teste rapide antigenice. in ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.210 teste RT-PCR (4.089 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 2.121 la cerere) si 3.310 teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - siuatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 39.701 persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 10.254 de persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 58.041 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 139 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 1.583 de apeluri la numarul unic de urgenta 112.

De la debutul pandemiei, 692.681 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au administrat 856.322 de doze de vaccin, dintre care

- 825.296 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech

- 31.026 doze din vaccinul Moderna.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 2.423 comune si minore, din care 11 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 8.332 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.164 in Italia, 2.037 in Spania, 187 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 131 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 37 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 2 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore si cate unul in Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 151 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 25 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.