Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Ce este ulcerul varicos si cum apare?

Ulcer varicos este o complicatie ce apare la nivelul picioarelor, ca urmare a unei tulburari de circulatie la nivelul sistemului venos, si anume, a insuficientei venoase cronice. in insuficienta venoasa cronica, caracterizata prin staza sangelui venos, incarcat cu compusi reziduali si dioxid de carbon la nivelul picioarelor, tesuturile mor prin lipsa oxigenarii si a nutrientilor, ceea ce duce la aparitia ranilor de discontinuitate la nivelul pielii, a ulceratiilor.

Acestea se caracterizeaza prin prezenta unor leziuni, care produc durere, disconfort si reprezinta totodata o poarta de intrare pentru microbi, crescand riscul de infectare.

Ulcerul varicos apare, de regula, in regiunea gambei si se vindeca greu. Un ulcer varicos apare, cel mai des, la persoanele varstnice de sex feminin (cel mai frecvent dupa varsta de 65 de ani).

Pe fondul insuficientei venoase cronice, in afara de varsta, exista si alti factori de risc asociati frecvent cu aparitia unui ulcer varicos, cum ar fi: un stil de viata sedentar, ortostatismul static (meseriile de tipul frizerului, stomatologului etc.), fumatul, istoricul familial de boala venoasa cronica, igiena precara, artrita reumatoida, tensiunea arteriala crescuta, obezitatea si diabetul.

Tratamentul compresiv - ce este si scopul acestuia

Pentru a preveni aparitia ulcerului varicos, dar si pentru a creste rata de vindecare, trebuie luata ca prima masura de tratament compresia. Aplicarea unui bandaj compresiv in cazul unui ulcer venos, creste rata de vindecare, iar apoi, dupa vindecare, reduce rata de reaparitie a acestuia. O compresie puternica (> 40 mmHg) este mai eficienta decat o compresie mai scazuta (≤ 20mmHg) in stimularea vindecarii unui ulcer venos.

Scopul tratamentului compresiv este de a ajuta intoarcerea sangelui venos de la nivelul membrelor inferioare, catre inima. Tratamentul compresiv consta in utilizarea fie a fesilor de compresie, fie a ciorapilor compresivi. Un tratament compresiv incepe intotdeauna cu utilizarea fesilor de compresie pentru o saptamana sau doua, pana cand piciorul se dezumfla, urmata apoi de selectarea unor ciorapi de compresie corespunzatori ca dimensiune.

Atunci cand fesile elastice sunt aplicate cu o tensiune uniforma, este obtinuta o compresie graduala la un picior cu proportii normale, cu cea mai mare compresie la glezna si valori mai scazute ale presiunii in partea superioara a gambei.

Terapia compresiva imbunatateste circulatia sangelui la nivelul picioarelor, determina diminuarea edemului, a durerii, imbunatateste calitatea vietii in general. Astfel, se poate preveni progresia insuficientei venoase cronice si aparitia ulcerului venos.

Decizia de utilizare a terapiei prin compresie trebuie sa apartina medicului curant (dermatolog, chirurg vascular, flebolog etc.) si este luata in urma examinarii generale a pacientului, pentru determinarea existentei unor posibile contraindicatii.

Terapia prin compresie este contraindicata sau trebuie utilizata cu precautie si doar sub supravegherea medicului, la pacientii cu urmatoarele afectiuni asociate: diabet zaharat, ulceratii maligne sau de cauza mixta, insuficienta cardiaca, boala arteriala periferica, neuropatie periferica, vasculita.

Cel mai important reper pentru recomandarea terapiei compresive ramane insa indicele de presiune glezna-brat (compara tensiunea arteriala sistolica la nivelul gleznei cu cea mai mare valoare a tensiunii arteriale sistolice la nivelul bratului). Acesta trebuie sa fie cuprins in intervalul 0,8 - 1,2 mmHg.

In cazul aparitiei durerii intense la nivelul gambei in timpul purtarii bandajelor de compresie sau a ciorapilor compresivi, acestea trebuie indepartate si trebuie consultat de urgenta medicul.

Cum se aplica corect fesile de compresie?

Un bandaj bun trebuie sa fie realizat etans aplicat pe picior de jur imprejur, prin contact direct cu gamba. Presiunea pe care o exercita sa scada dinspre laba piciorului spre genunchi si sa nu stranga membrul la nici un nivel.
Bandajul corect trebuie sa inceapa la nivelul bazei degetelor de la picior si sa includa si calcaiul, nelimitandu-se doar la portiunea gambei.

Depinzand de dimensiunea si circumferinta membrului, cele mai potrivite fesi pentru membrul inferior sunt fesile cu latimea de 8 si 10 cm, pentru compresie moderata, fasa elastica Idealast sau varianta autoadeziva Idealast-haft iar pentru compresie puternica, fasa Putter, recomandarea facandu-se in functie de rolul profilactic in insuficienta venoasa cronica sau de cel terapeutic in ulcerul varicos activ (rana deschisa).

Corpul rolei trebuie sa fie deasupra si inspre lateral. Numai in acest fel este posibila desfasurarea fesei pe membru, fara a exista riscul ca aceasta sa alunece din mana.

Pasul 1. Derulati fasa direct pe piele in timpul aplicarii; ambele margini vor fi trase in mod egal in directia de aplicare.
Niciodata nu se va tine corpul fesei la distanta de membru, deoarece in aceste cazuri se va pierde directionarea fesei si va exista riscul de strangulare a membrului.

Pasul 2. In momentul aplicarii feselor, membrul inferior trebuie pozitionat corect, unghiul dintre glezna si gamba, la fel si cel dintre genunchi si coapsa trebuie sa fie de 900.

Pasul 3. Bandajul compresiv va incepe intotdeauna la baza degetelor (doar degetele raman libere). Calcaiul trebuie de asemenea bandajat cu grija.
Regiunile cu depresiuni ale piciorului, de tipul regiunii gleznei, trebuie umplute cu material de captusire pentru egalizarea presiunii.

Pasul 4. Pentru a fi evitata acumularea crescuta de sange in regiunea poplitee (zona din spatele genunchiului) si ca urmare, frictiunea bandajului, gamba trebuie flexata in unghi drept in timpul bandajarii (vezi imaginea de mai sus). La nivelul genunchiului bandajul trebuie sa acopere si extremitatea tibiei (bandajul trebuie sa ajunga pana la cca. 2 laturi de deget sub genunchi). Deasupra primului bandaj, pentru o mai buna etanseizare, se aplica un al doilea bandaj, in sens invers primului bandaj.

Un bandaj corect aplicat da pacientului senzatia de sustinere ferma si este confortabil. Durerile vor scadea in intensitate. Daca intensitatea durerilor creste sau apar alte dureri, care nu dispar odata cu mobilizarea, bandajul trebuie indepartat imediat si trebuie consultat medicul.

Un bandaj compresiv este 100% eficient numai in combinatie cu miscarea activa, musculatura gambei avand un rol activ in intoarcerea venoasa. Cu cat pacientul face mai multa miscare, cu atat va fi mai mare succesul tratamentului.

Afla mai multe despre ingrijirea ranilor cronice sau acute pe platforma www.IngrijireRani.ro.

HARTMANN- de 200 de ani alaturi de tine!