S-au vaccinat anti-COVID aproape 1.000 de romani. Campania de vaccinare continua si in zilele urmatoare

In prima zi a campaniei de vaccinare anti-COVID in Romania, aproape 1.000 de cadre medicale din cele 10 spitale de boli infectioase aflate in prima linie in lupta cu noul coronavirus au primit mult asteptatul vaccin.

Numarul total de cadre medicale carora li s-a administrat deja prima doza de vaccin anti-COVID dezvoltat de Pfizer/ BioNTech este de 960, conform datelor transmise duminica seara de Comitetul national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19.

Vaccinarea personalului medical din prima transa de vaccinuri livrate in 25 decembrie va continua luni si marti. Administrarea vaccinului se face in doua doze, la un interval de trei saptamani, iar vaccinarea este gratuita si voluntara.

Prima persoana vaccinata din Romania a fost Mihaela Anghel, in varsta de 26 de ani, asistenta medicala generalista la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals“ din Capitala. In 27 februarie ea a preluat primul pacient din Romania confirmat cu virusul SARS-COV-2.

In ceea ce priveste vaccinarea populatiei, ar urma sa inceapa in martie-aprilie, iar pentru a avea efectul dorit, cel putin 60% din oameni ar trebui sa se vaccinaze. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare la nivel national, Valeriu Gheorghita, o persoana vaccinata impotriva SARS-COV-2 incepe sa dezvolte imunitate dupa aproximativ 14 zile de la momentul administrarii primei doze.

Surse:
https://www.mediafax.ro/social/bilantul-primei-zile-de-vaccinare-in-romania-cate-persoane-au-primit-vaccinul-pfizer-biontech-19825461
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24508180-prima-campaniei-vaccinare-anti-covid-romania-imunizat-960-cadre-medicale.htm

Unde pot fi raportate ractiile adverse dupa vaccinarea impotriva COVID-19

A fost lansata platforma pentru raportarea eventualelor reactii adverse dupa vaccinarea impotriva COVID-19! Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania a publicat noile fise de raportare a reactiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile impotriva noului coronavirus. Pot fi accesate aici: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/

Atunci cand sunt raportate reactiile adverse este necesar sa se furnizate cel putin urmatoarele informatii:
- informatii referitoare la persoana care a experimentat reactia adversa, inclusiv varsta si sexul;
- daca infectia este confirmata prin testare sau pe baza simptomelor clinice;
- o descriere a reactiilor adverse;
- numele medicamentului (denumirea comerciala precum si substanta activa) suspectat ca a cauzat reactiile adverse;
- doza si durata tratamentului cu medicamentul respectiv;
- numarul lotului medicamentului (disponibil pe ambalaj, camp obligatoriu pentru produse biologice si vaccinuri);
- orice alte medicamente administrate aproximativ in aceeasi perioada inclusiv medicamente care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC), medicamente din plante sau contraceptive;
- orice alta afectiune de care sufera persoana care a experimentat reactia adversa.

Atunci cand raporteaza reactiile adverse suspectate, pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii sunt incurajati sa furnizeze informatii cat mai exacte si mai complete.

Pacientii sunt incurajati sa se adreseze medicului, asistentei sau farmacistului daca sunt ingrijorati in legatura cu orice reactie adversa suspectata.
EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) si autoritatile nationale competente incurajeaza pacientii infectati cu noul coronavirus (COVID-19) sa raporteze reactiile adverse pe care le experimenteaza in urma administrarii oricarui tip de medicament, inclusiv medicamente pentru tratamentul COVID-19, precum si medicamente pentru tratarea afectiunilor preexistente, cronice, si medicamente pe care pacientii lear putea utiliza, in afara indicatiilor aprobate, pentru a trata COVID-19.

Raportarea reactiilor adverse de catre pacienti completeaza informatiile primite de la profesionistii din domeniul sanatatii, care au continuat sa raporteze reactiile adverse suspectate ale pacientilor la medicamente, luate in timpul pandemiei.

Surse:
https://www.anm.ro/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20de%20presa%20EMA_raportarea%20RA%20in%20cazul%20pacientilor%20COVID19_final.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/news/reporting-suspected-side-effects-medicines-patients-covid-19

Aproape 3.000 de noi cazuri de COVID-19 in Romania. Rata de infectare a scazut sub 6 in Bucuresti

Alte 2.620 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romsnia, in urma a 7.704 teste efectuate. Acest lucru inseamna o rata de pozitivare de peste 34%. Bilantul a ajuns la 618.429, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica.

Tot in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 104 decese, iar la terapie intensiva sunt internati 1.197 de pacienti.

Cele mai multe cazuri continua sa fie raportate in Bucuresti, respectiv 958. Cu toate acestea, incidenta cazurilor de COVID-19 a scazut sub 6 in Capitala, cea mai mare rata de infectare la mia de locuitori, in ultimele 14 zile, ramanand in judetul Ilfov.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:
• Bucuresti - 958 de noi cazuri de COVID-19;
• Constanta - 166 de noi cazuri de COVID-19;
• Cluj - 97 noi cazuri de COVID-19;
• Timis - 97 noi cazuri de COVID-19.
Capitala si judetul Ilfov au cea mai mare incidenta a cazurilor cu coronavirus la mia de locuitori, dupa care Cluj, Timis, Galati si Constanta.
• Ilfov - 7,33 cazuri la mia de locuitori;
• Bucuresti - 5,16 cazuri la mia de locuitori;
• Cluj - 3,98 cazuri la mia de locuitori;
• Timis - 3,70 cazuri la mia de locuitori;
• Galati - 3,70 cazuri la mia de locuitori;
• Constanta - 3,59 cazuri la mia de locuitori;
• Brasov - 3,54 cazuri la mia de locuitori;
• Giurgiu - 3,18 cazuri la mia de locuitori;
• Braila - 3 cazuri la mia de locuitori.

In restul judetelor rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 104 decese (65 barbati si 39 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 5 decese au fost inregistrate la categoria de vsrsta 40-49 de ani, 10 decese la categoria de vsrsta 50-59 de ani, 24 decese la categoria de vsrsta 60-69 ani, 32 decese la categoria de vsrsta 70-79 ani si 33 decese la categoria de peste 80 de ani.

101 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati psna in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.957. Dintre acestea, 1.197 sunt internate la ATI.
De la debutul pandemiei, 543.341 de pacienti au fost declarati vindecati.

Potrivit celui mai recent raport saptamanal al Institutului National de Sanatate Publica, in sptmâna 14 - 20 decembrie, 36,9% din totalul cazurilor s-au inregistrat in Bucuresti, Ilfov, Iasi, Timis si Constanta. 32,1% din totalul deceselor au fost inregistrate in Bucuresti, Timis, Constanta, Bihor si Iasi.

De la debutul pandemiei, pana in prezent 1 din 66 din totalul cazurilor a fost inregistrat la personal medical. 84,3% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 59,5% din decese au fost la brbati. 95,1% din persoanele decedate aveau cel putin o comorbiditate asociata.

https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2174-raport-saptamanal-episaptamana50/file