Romanii care se vaccineaza anti-COVID vor primi o adeverinta

Romanii care se vor vaccina impotriva noului coronavirus vor primi un document medico-legal, care va contine data vaccinarii, tipul vaccinului, seria si lotul.

Valeriu Gheorghita, seful Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea, spune ca aceasta adeverinta permite persoanelor vaccinate sa raporteze eventuale reactii adverse in alta localitate decat cea in care au facut vaccinul.

„Va fi un document medico-legal care va contine data vaccinarii, tipul vaccinului, seria si lotul. Adeverinta de vaccinare va fi emisa atat pe suport de hartie, in romana si engleza, inmanata la momentul vaccinarii sau in format electronic. Va fi ca un bilet de iesire din spital”, a explicat medicul militar.

Romania este pregatita, in momentul de fata, pentru a incepe vaccinarea pe data de 27 decembrie. Totodata, Valeriu Gheorghita a tinut sa precizeze ca vaccinarea nu va fi obligatorie si ca in acest moment nu se pune problema ca persoanele care nevaccinate sa fie supuse unor conditionari sau restrictii.

Se vor putea vaccina anti-COVID si cei care au facut boala?

Romania isi propune sa vaccineze circa 70% din populatie, adica in jur de 13 milioane de romani, impotriva COVID-19, in primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, sustine Valeriu Gheorghita.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a precizat ca se vor putea vaccina si cei care au avut COVID-19, dar nu si cei care trec prin boala la acel moment

Acesta a mai declarat ca primele doze de vaccin anti-COVID - aproximativ 10.000 - vor ajunge in Romania in perioada dintre Craciun si Revelion, iar cu acestea va fi imunizat personalul din spitalele de boli infectioase. Vaccinarea populatiei va incepe in martie-aprilie, iar Ministrul Sanatatii spera ca "pana la inceputul verii sa poata fi vaccinata mare parte a populatiei".

Vaccinarea se va face in centre de vaccinare, in care vor exista si cate 50 de cabinete, iar in total vor fi implicati aproximativ 1.500 de medici.

”S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucurestiul, ne gandim la Romexpo sau la Arena Nationala, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Daca un centru de vaccinare obisnuit are intre 4 si 6 cabinete, preconizam ca la un centru mare, cum este Arena Nationala, sa fie in jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenti medicali care vor face acel vaccin, avand zone de asteptare (....) iar apoi o alta zona post-vaccinare unde cel venit la vaccin va ramane 15 minute pentru a putea fi evaluat”, a declarat Nelu Tataru.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/adeverinta-de-vaccinare-anti-covid-ce-trebuie-sa-stiti-despre-documentul-anuntat-de-autoritati-1419513
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24488301-tataru-vor-putea-vaccina-anti-covid-cei-care-facut-boala-dar-nu-cei-care-trec-atunci-prin-vaccinarea-populatiei-incepe-martie-aprilie.htm
https://www.capital.ro/documentul-pe-care-il-primesc-toti-romanii-care-se-vaccineaza-ce-este-de-fapt.html

De ce nu se infecteaza cu COVID-19 toti membrii unei familii deodata? Explicatia medicilor

Modul in care se transmite noul coronavirus continua sa fie un mister pentru expertii in sanatate, care inca se mai straduiesc sa gaseasca raspunsul la intrebarea de ce nu se infecteaza cu noul coronavirus toti membrii unei familii deodata?

Nu sunt putine cazurile in care o persoana cu COVID-19 nu ii infecteaza si pe cei alaturi de care locuieste. Se pare ca reactia la virus tine de ADN-ul fiecaruia.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitala, spune ca sunt doua cazuri in care cei care stau in casa cu pacientii COVID-19 nu se contamineaza.

Prima este cea in care imunitatea celorlalti membri ai familiei este foarte buna si reuseste sa distruga virusul in momentul in care acesta intra in corp.

„Sunt studii efectuate in acest moment care precizeaza ca la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sangelui, cu rol important in cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge in plamani si sa-l neutralizeze. Insa nu stim care este tipul de persoane si ce structura genetica au acestea care permite acest tip de raspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler pentru Ziare.com.

A doua situatie ar putea avea legatura cu perioada de incubatie a virusului.

„Este posibil sa fie o incubatie de lunga durata, pentru ca pentru o parte din pacienti, perioada de incubatie, tocmai pentru ca raspunsul autoimun este bun, poate sa fie mai lunga, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, insa avem persoane care se pozitiveaza la 24 de ore dupa contact si avem cazuri de persoane care se pozitiveaza si dupa 21 de zile.

Cred ca persoanele care au o imunitatea foarte buna pot sa se pozitiveze tarziu. Din acest motiv, avand in vedere transmiterea comunitara, trebuie sa purtam masca tot timpul, sa ne protejam, pana vom avea un vaccin care sa ne ajute.”, a precizat medicul.

Aceasta a mai precizat ca mai exista situatia in care un test pentru depistarea COVID-19 ar putea fi fals negativ: „Ar mai putea fi si situatia in care, persoanele care au o imunitate foarte buna, daca concentratia de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recolteaza proba este foarte mica, testul poate sa fie negativ. Dar acest lucru nu inseamna ca infectia nu exista in organism”.

Surse:
https://ziare.com/stiri/coronavirus/de-ce-nu-se-infecteaza-cu-noul-coronavirus-toti-membrii-familiei-1650639
https://www.hindustantimes.com/health/covid-19-pandemic-not-everyone-in-coronavirus-hit-family-prone-to-disease/story-giJk6wGD3dHMPu5YHXUVWO.html

Guvernul a aprobat normele pentru desfasurarea campaniei de vaccinare

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat ca guvernul a aprobat, in baza unei hotarari de guvern, normele privind autorizarea, organizarea si functionarea centrelor de vaccinare impotriva COVID-19.

„S-a aprobat hotararea guvernului privind modificarea si completarea HG 1031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva COVID-19. Astfel, se creeaza cadrul legal incat Ministerul Apararii Nationale, institutiile din subordine, si Ministerul Afacerilor Interne, institutiile din subordine si din coordonare, sa aduca la indeplinire activitatile prevazute de lege. S-au aprobat, prin acest ordin comun, normele privind autorizarea, organizarea si functionarea centrelor de vaccinare impotriva COVID-19. S-au aprobat fondurile necesare organizarii si functionarii centrelor de vaccinare, care se suporta din bugetele institutiilor si ministerelor implicate”, a declarat Nelu Tataru, potrivit hotnews.ro.

5.697 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore

Alte 5.697 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma 28.099 de teste. Bilantul a ajuns la 577.446, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica.

Numarul deceselor raportate zilnic incepe sa scada, in ultimele 24 de ore fiind inregistrate 107, mai putine fata de zilele anterioare. La terapie intensiva sunt internati aproape 1.300 de pacienti.

Capitala inregistreaza, astazi, sub 1.000 de cazuri noi de coronavirus, respectiv 903, mai putine fata de zilele anterioare. Numarul de imbolnaviri este in scadere si in judetul Ilfov, unde astazi s-au inregistrat 340 de cazuri noi de COVID-19, fata de 433 ieri.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

•Bucuresti - 903 cazuri noi

•Ilfov - 340 cazuri noi

•Constanta - 305 cazuri noi

•Iasi - 300 cazuri noi

Rata de infectare cu noul coronavirus ramane peste 9 in Bucuresti, incidenta cazurilor la mia de locuitori in ultimele 14 zile fiind joi de 9,10. Cu o zi inainte aceasta era de 9,04.

O crestere este si in judetul Ilfov, unde rata de infectare raportata joi este de 10,39 fata de 10,17 cu o zi inainte. In Constanta indicele a scazut de la 6,94 la 6,92.

Judetete cu cea mai mare rata de infectare sunt:

•Ilfov - 10,39 cazuri la mia de locuitori

•Bucuresti - 9,10 cazuri la mia de locuitori

•Constanta - 6,92 cazuri la mia de locuitori

•Brasov - 5,44 cazuri la mia de locuitori

•Cluj - 5,29 cazuri la mia de locuitori

In restul judetelor rata de infectare este sub 5 la mia de locuitori.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 107 decese (57 barbati si 50 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 40-49 ani, 15 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 26 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 37 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 28 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 2 pacienti decedati nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 5 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Pana astazi, au decedat 13.969 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS-COV-2.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.860. Dintre acestea, 1.297 sunt internate la ATI, mai multe fata de ieri cand erau 1.267.

De la debutul pandemiei, 477.139 de pacienti au fost declarati vindecati.