Catalin Radu, general manager companie farmaceutica: “Principalul obiectiv al companiei noastre este acela de a folosi stiinta si cercetarea pentru a salva vieti”

Intrebari:

1. Pandemia de coronavirus afecteaza din ce in ce mai mult toate statele lumii iar focusul si presiunea ultimelor luni au fost indreptate catre companiile farmaceutice care, acolo unde au existat resurse si-au intensificat eforturile pentru a dezvolta terapii de combatere a SARS COV 2. Se numara si Bristol Myers Squibb printre aceste companii? Face compania demersuri in sensul dezvoltarii unui vaccin, de exemplu sau analizati posibilitatea de a produce in unitatile de productie proprii medicamente deja patentate de alti producatori?

Bristol Myers Squibb s-a implicat de la bun inceput in procesul de identificare a unei solutii pentru combaterea pandemiei de COVID-19 la nivel mondial, fara a influenta in mod negativ procesul de productie si livrare a restului de tratamente pe care le producem pentru pacientii din intreaga lume. Am oferit suport financiar comunitatilor vulnerabile, insa in acelasi timp am pus la dispozitia grupurilor de cercetare inter-companii cunostiintele si rezultatele studiilor intreprinse de companie si expertii nostri.

Eforturile pentru a identifica solutii viabile in ceea ce priveste tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus sunt uriase. Suntem parte din ACTIV (Accelerating COVID-19 Therapeutic Interventions and Vaccines) in SUA, iar la nivel mondial colaboram indeaproape cu organizatii non-profit, sau organizatii de sanatate publica. Mai mult decat atat, suntem parte dintr-un consortiu de companii axat pe schimbul de date si identificarea moleculelor cu cele mai puternice ratiuni stiintifice pentru investigarea studiilor clinice si accelerarea acestora. in prezent, exista cinci grupuri de lucru si doua grupuri de platforme, inclusiv un grup de refacere a fazelor clinice care lucreaza pentru a incepe un studiu de platforma complex, cu mai multe medicamente de la companii participante, condus de vicepresedintele executiv pentru cercetare si dezvoltare timpurie al Bristol Myers Squibb, Rupert Vessey.

2. A afectat pandemia in vreun fel activitatea companiei Bristol Myers Squibb? Cum ati gestionat activitatea angajatilor sau producerea si furnizarea de medicamente catre distribuitori?

Provocarile aduse de aceasta pandemie putem spune ca au depasit asteptarile oricui. Nimeni nu ar fi putut sa prevada efectele devastatoare ale acesteia asupra vietii de zi cu zi. Totusi, aceasta perioada a demonstrat inca o data ceea ce noi, Bristol Myers Squibb , spunem de multa vreme: anume ca stiinta si inovatia in industria farmaceutica sunt esentiale pentru modul in care societatea evolueaza.

Pentru colectivul nostru, indiferent ca facem referire la colegii din Romania sau din alte tari, pandemia a venit, in mod cert, cu o presiune suplimentara, pe care am reusit sa o gestionam cu succes. Colegii au demonstrat inca o data ca misiunea companiei este complet asumata de fiecare dintre ei si au depus eforturi importante pentru a se asigura ca tratamentele ajung la pacientii care au nevoie de ele. Astfel, putem sa ne mandrim cu faptul ca in niciun moment din parcursul acestei pandemii nu s-a intamplat ca vreun pacient sa nu beneficieze de medicamentele prescrise de medic.

3. Cate tipuri de terapii inovative pune compania, in prezent, la dispozitia pacientilor romani? Ce inseamna ele pentru viata unui pacient care sufera de o boala grava?

Principalul obiectiv al companiei noastre este acela de a folosi stiinta si cercetarea pentru a salva vieti. Activitatea noastra se concentreaza asupra gasirii de solutii pentru probleme medicale fara raspuns, astfel ca in prezent acoperim domenii terapeutice precum cancer, in diverse indicatii precum cancer pulmonar, renal, melanom, cancer de cap si gat cat dar si Limfom Hodgkin. De aceste medicamente si solutii de tratament beneficiaza oameni din intreaga lume, inclusiv pacientii din Romania.

Data fiind tipologia tratamentelor pe care le producem, este usor sa ne imaginam ce inseamna acestea pentru pacienti: o viata mai buna, sau chiar sansa la viata. Faptul ca stim ca sunt atat de multi oameni care isi pun speranta in noi, in munca si in cercetarile noastre ne motiveaza sa gasim noi moduri de a le raspunde nevoilor, prin terapii inovative.

4. Compania pe care o reprezentati sustine inovatia in medicina si investeste constant in gasirea de solutii si tratamente pentru pacientii care sufera de boli grave. Ne puteti da cateva exemple de inovatii care au schimbat vieti?

Imuno-oncologia a pus o noua piatra de temelie in dezvoltarea terapiei impotriva cancerului. Acest fapt a fost recunoscut in anul 2015 si de juriul Premiului Paul Ehrlich si Ludwig Darmstaedter, prin acordarea acestui prestigios premiu international lui James P. Allison de la MD Anderson Cancer Center (Universitatea din Texas) si lui Carl H. June de la Perelman School of Medicine (Universitatea din Pennsylvania), pentru munca lor de pionierat in tratamentul imuno-oncologic.
Bristol Myers Squibb se concentreaza, printre altele, pe acest domeniu terapeutic inovator si cerceteaza in prezent o varietate de substante active imunologic in diferite tipuri de tumori. Activitatile de cercetare ale companiei includ o cooperare stransa cu institutii academice independente.

5. Ce terapii inovative veti aduce pacientilor din Romania in urmatoarea perioada?

Bristol Myers Squibb cauta in permanenta raspunsuri pentru unele dintre bolile care afecteaza populatia la scara larga, dar pentru care nu a fost gasit un raspuns, inca. in viitorul apropiat avem in plan aducerea pe piata din Romania a terapiei pentru scleroza multipla, care a facut, deja, primii pasi in ceea ce priveste primirea aprobarii de intrare pe piata.
Totodata, anul acesta intentionam sa lansam prima linie de tratament imuno-oncologic pentru pacientii cu cancer renal, ca si tratament de prima linie a carcinomului renal avansat cu prognostic intermediar/nefavorabil, la adulti, si speram ca in curand sa putem lansa si alte indicatii terapeutice. Desigur, vom actiona in acord cu obiectivul nostru de a ramane constanti in a raspunde nevoilor pacientilor din Romania.

6. Recent ati implementat si proiectul Bike for Science, o initiativa care aduce importanta stiintei in atentia noastra, a tuturor. Povestiti-ne in linii mari despre acesta, ce v-ati propus prin acest proiect?

Bike For Science a fost un proiect inspirat de misiunea companiei la nivel global, aceea de a schimba viata pacientilor cu ajutorul stiintei. Bristol Myers Squibb a dorit ca prin acest demers sa reuneasca un numar cat mai mare de oameni intr-un scop comun, acela de a scoate in evidenta rolul pe care stiinta il are in viata noastra de zi cu zi. Proiectul si-a propus sa puna in valoare faptul ca inovatia stiintifica in medicina a avut si va contiua sa aiba o contributie majora in cresterea calitatii vietii noastre.

Pe scurt, Bike For Science a reprezentat o provocare pentru cei care merg cu bicicleta – am numit-o „provocarea celor 50.000 de kilometri”. Practic, i-am invitat pe romani sa isi arate sustinerea pentru stiinta si inovatie in medicina parcurgand, cumulat, aceasta distanta. Pot spune ca am fost foarte placut surprinsi sa vedem la final de campanie ca nu doar ca ciclistii au indeplinit acest target curajos, ci l-au si depasit considerabil, pedaland in total peste 82.000 km.

In schimbul efortului societatii civile, Bristol Myers Squibb va oferi un grant unei universitati de medicina si farmacie din Romania pentru implementarea unui proiect de cercetare. Cu alte cuvinte, vom finanta un proiect stiintific prin intermediul unui grant, grantul „Bike for Science”, pe care il vom acorda in urma unei analize atente a proiectelor inscrise in aceasta competitie de catre de universitati.

7. De ce a avut loc acest proiect tocmai acum, in luna noiembrie?

Luna noiembrie a fost strategic aleasa, intrucat ea marcheaza Ziua Internationala a stiintei, pe data de 10. in plus, aceasta perioada a coincis cu schimbarea viziunii companiei la nivel global, anuntata in urma cu putin timp, drept pentru care am considerat ca este un mod oportun de a incununa aceasta noutate cu un proiect de responsabilitate sociala care exprima atat de bine valorile colectivului nostru.

8. Care este procedura de inscriere a proiectelor pentru universitatile de medicina si farmacie?

Pentru a aplica pentru acest grant, univesitatile trebuie doar sa inscrie ideea lor de cercetare (detaliata intr-un document de maximum 10 pagini), prin transmiterea lui la adresa [email protected]. Pot face acest lucru pana la jumatatea anului viitor, atunci cand un juriu format din experti din domeniu va analiza proiectele inscrise si va alege un castigator. Detalii aici sau aici.