Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele?

Anticonceptionalele orale

Anticonceptionalele orale reprezinta o metoda contraceptiva des intalnita in randul femeilor aflate la varsta reproducatoare. De asemenea, ele pot fi utilizate in tratamentul ciclurilor menstruale neregulate si dureroase, endometriozei, acneei, sindromului premenstrual sau sindromului ovarelor polichistice.

Din punct de vedere al componentelor, acestea pot fi combinate (estroprogestative), care contin forme sintetice ale hormonului estrogen si progestativ de sinteza, precum si anticonceptionale monohormonale (mini-pilule), care contin numai progestative.

Care este mecanismul de actiune al anticonceptionalelor?

Anticonceptionalele combinate pot actiona fie prin impiedicarea ovulatiei, ceea ce inseamna ca ovarele nu vor elibera un ovul in fiecare luna, cum se intampla in mod fiziologic, sau prin ingrosarea stratului de mucus de la nivelul colului uterin. Rolul stratului de mucus este de a facilita transportul spermatozoizilor, care ulterior vor fertiliza ovulul eliberat de ovar.

Anticonceptionalele monohormonale, care au in componenta numai derivati sintetici de progesteron, pot actiona prin diferite mecanisme. Cel mai important mecanism este prin ingrosarea mucusului cervical si prin subtierea endometrului. Endometrul reprezinta stratul celular care captuseste cavitatea uterina, fiind locul unde ovulul fertilizat este implantat, urmand a da nastere embrionului.

Cu cat endometrul este mai subtire, cu atat este mai dificil pentru ovulul fertilizat sa se implanteze, acest lucru impiedicand o eventuala sarcina sa se dezvolte. De asemenea, anticonceptionalele monohormonale pot preveni ovulatia.

Ce se intampla cand sunt oprite anticonceptionalele?

In cazul in care o femeie decide sa intrerupa anticonceptionalele, avand in vedere ca acestea reprezinta o metoda contraceptiva, riscul de aparitie a unei sarcini creste. De asemenea, prin interferarea ciclului menstrual natural, pot aparea neregularitati la nivelul acestuia, precum si alte simptome legate de variatiile nivelurilor hormonale.

Sarcina

Oprirea anticonceptionalelor creste probabilitatea ca o persoana sa ramana insarcinata. Astfel, pentru a evita o sarcina neplanificata, este nevoie ca, in momentul stoparii pilulelor, sa se apeleze la o metoda contraceptiva alternativa. Pacientele pot opta atat pentru o alta metoda hormonala, ceea ce presupune temporizarea actului sexual pana ce noile anticonceptionale incep sa isi faca efectul, precum si pentru prezervativ sau diafragma.

Simptome legate de nivelurile hormonale

Simptomele pot aparea in saptamanile de dupa oprirea administrarii anticonceptionalelor, cand hormonii produsi de organism (estrogen si progesteron) incep sa fie secretati din nou, ca inainte de administrare. Aceste simptome sunt, de obicei, temporare si pot include: sangerari, debutul ciclului menstrual mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal, simptome din categoria celor incluse in sindromul premenstrual, precum acnee, cresterea sensibilitatii la nivelul sanilor, cresterea senzatiei de foame, dureri de cap, schimbari de dispozitie, depresie sau anxietate.

De asemenea, unele paciente observa schimbari pe termen lung la nivelul ciclului menstrual odata ce opresc administrarea contraceptivelor orale. Astfel, ciclul menstrual poate deveni neregulat, cu sangerari de durata crescuta sau chiar cresterea intensitatii durerilor insotitoare.

Nu trebuie uitat nici faptul ca anticonceptionalele orale sunt folosite pentru a trata anumite afectiuni (sindromul premenstrual, ciclul neregulat, crampe menstruale, acnee, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, fibroame, chisturi ovariene), astfel inceterea administrarii putand duce la reaparitia simptomelor asociate.

Tulburari ale ciclului menstrual

Chiar daca ciclurile menstruale erau regulate inainte de inceperea tratamentului, poate dura pana la luni de zile pana ce acestea se vor regla din nou dupa intrerupere. Pe de alta parte, daca o pacienta avea cicluri neregulate inainte, acestea se vor relua cu aceeasi neregularitate si dupa stopare. In cazul in care ciclul menstruale au fost intrerupte, poate dura cateva luni pana ce vor reaparea.

Un alt lucru important de mentionat este ca ciclurile menstruale pot deveni mai abundente si se pot insoti de dureri mai intense, de tip colicativ, mai ales in cazul femeilor care au experimentat aceste simpotome si inainte de inceperea unui tratament cu anticonceptionale.

Scadere in greutate

Unul dintre efectelor hormonilor este si retentia salina, astfel ca femeile care intrerup administrarea de contraceptive orale pot sesiza o scadere in greutate.
De asemenea, acest lucru poate fi pus si pe seama faptului ca, odata cu oprirea pastilelor, pot aparea schimbari de dispozitie, ceea ce se poate traduce printr-o diminuare a poftei de mancare, insa exista si posibilitatea de crestere in greutate, prin lipsa activitatii fizice cauzate de depresia si anxietatea ce insotesc uneori intreruperea medicatiei.

Acneea

Este cunoscut rolul anticonceptionalelor in controlul acneei, astfel ca, odata cu intreruperea pilulelor, aceasta poate reveni, pielea reluandu-si tendinta naturala de a se ingrasa mai repede si de a bloca porii, ceea ce predispune la aparitia cosurilor. Acest mecanism se datoreaza cresterii nivelului testosteronului, care, pe perioada administrarii anticonceptionalelor, are un nivel scazut.

Concluzii

Femeile pot opri oricand doresc administrarea anticonceptionalelor, fara a fi nevoie sa se astepte o perioada de timp pana la inceperea unui nou ciclu menstrual. Este recomandat, insa, ca acest lucru sa fie supervizat de un medic, sa nu se intrerupa o folie fara sa existe motive intemeiate, precum reactii adverse si, neaparat, in cazul in care nu se doreste obtinerea unei sarcini, sa se apeleze la metode contraceptive alternative: prezervativ, diafragma, sterilet, sau altele.

Desi oprirea este considerata sigura, este bine sa se tina cont ca pot aparea efecte adverse: sangerari, tulburari ale ciclului menstrual, acnee, intensificarea durerilor ce insotesc ciclurile menstruale, dureri de cap. De asemenea, pacientele ce apeleaza la anticonceptionale pentru alte patologii pot constata, dupa intereruperea medicatiei, reaparitia sau chiar inrautatirea simptomelor initiale.

Astfel, este de preferat ca orice modificare a tratamentului sa fie discutata cu un medic, pentru a preintampina toate aceste probleme si pentru a contracara efectele nedorite.