Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Ce este sistemul imunitar

Sistemul imunitar este un sistem de aparare, format din structuri biologice (tesuturi, organe, celule). Acestea desfasoara procese complexe, pentru a lupta impotriva agentilor patogeni: virusuri, bacterii si corpuri straine, care provoaca infectii sau boli.

Pentru a functiona corect, un sistem imunitar trebuie sa distinga intre agentii patogeni si celulele propriului organism. Cand sistemul imunitar intra in contact cu un agent patogen, acesta declanseaza un raspuns imun. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi, care se ataseaza de antigeni si ii anihileaza. Pentru a avea loc aceste procese biologice, organismul, are nevoie de anumite substante.

Pot anumite alimente sa stimuleze sistemul imunitar?

Incorporarea unor alimente specifice in dieta, poate intari raspunsul imun al unei persoane. Daca sunteti in cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, a gripei si a altor infectii, primul pas ar trebui sa fie o vizita la raionul de fructe si legume. Planificati-va mesele pentru a include aceste 10 stimulatoare puternice ale sistemului imunitar.

1. Citricele - contin o cantitate importanta de vitamina C. S-a constatat ca suplimentarea vitaminei C, imbunatateste componentele sistemului imunitar uman, cum ar fi: activitatea celulelor ucigase antimicrobiene, proliferarea limfocitelor, chimiotaxia si hipersensibilitatea de tip intarziat. Vitamina C contribuie la metinerea integritatii redox a celulelor si, astfel, le protejeaza impotriva speciilor reactive de oxigen generate in timpul exploziei respiratorii si in raspunsul inflamator.

2. Afinele si alte fructe de padure - contin un tip de flavonoid numit antocianina, care are proprietati antioxidante, si poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Un studiu din 2016 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863266/) concluzioneaza ca flavonoidele joaca un rol esential in scaderea incidentei infectiilor de cai respiratorii. Persoanele care consuma alimente bogate in flavonoide au o sansa mai mica de a avea o infectie a tractului respirator superior sau raceala obisnuita decat cele care nu consuma.

3. Broccoli - este o alta sursa de vitamina C. De asemenea, contine antioxidanti puternici, cum ar fi sulforaphane. Din aceste motive, este o legume ce ar trebui mancata regulat pentru a sprijini sanatatea sistemului imunitar.

4. Ghimbirul, poate fi folosit in mancaruri in ceaiuri sau sucuri. Potrivit unei analize, ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si este capabil sa ofere beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma daca poate preveni sau nu in mod eficient boala.

5. Usturoiul - este un remediu obisnuit pentru prevenirea racelilor si a altor boli. Multe studii au analizat daca administrarea suplimentelor de usturoi care contin alicina reduce riscul de a dezvolta infectii de cai respiratorii. Concluzia a fost ca scade incidenta infectiilor respiratorii.

6. Ardeiul gras rosu - contine pe langa vitamina C, flavonoide. Antioxidantii: betacarotenul, vitamina C si vitamina A, toate prezente din belsug in ardeii grasi, ne sustin sistemul imunitar si ne ajuta in lupta cu radicalii liberi. O substanta importanta din ardeiul gras este si licopenul, care ne protejeaza impotriva tumorilor.

7. Ceaiul verde - contine doar o cantitate mica de cofeina, astfel incat poate fi o alternativa la ceaiul negru sau la cafea. Consumul sau poate, de asemenea, intari sistemul imunitar, prin continutul de polifenoli. Ceaiul verde ajuta la reducerea stresului oxidativ si a radicalilor liberi care au efecte negative asupra sanatatii organismului. Totodata, ceaiul verde este ideal in curele de detoxifiere si slabire.
8. Kefirul - este o bautura fermentata care contine culturi vii de bacterii care sunt benefice pentru sanatate. Cercetarile sugereaza ca poate stimula sistemul imunitar. Potrivit unei revizuiri din 2017, s-a concluzionat ca un consum regulat de chefir poate ajuta la:
• echilibrarea bacteriilor intestinale
• reducerea inflamatiei
• cresterea activitatii antioxidante

Majoritatea cercetarilor care sustin acest lucru au fost efectuate pe animale sau intr-un laborator. Cercetatorii trebuie sa efectueze studii suplimentare pentru a intelege cum chefirul poate preveni bolile la oameni.

1. Curcuma

Curcuma este un condiment galben pe care multi il folosesc la gatit. Este prezent si in unele medicamente alternative. Consumul de curcuma poate imbuaatati raspunsul imun al unei persoane. Acest lucru se datoreaza calitatilor curcuminei, un compus din turmeric. Poatea ajuta la gestionarea inflamatiei provocate de efort si a durerii musculare, poate combate stresul oxidativ. Majoritatea acestor beneficii pot fi atribuite efectelor sale antioxidante si antiinflamatorii. Ingerarea curcuminei ca atare, nu duce la beneficiile asociate sanatttii, datorita biodisponibilitatii sale reduse, care pare a fi in primul rand datorata absorbtiei slabe, metabolismului rapid si eliminarii rapide. Exista mai multe componente care pot creste biodisponibilitatea. De exemplu, piperina este componenta activa majora a piperului negru si, combinata intr-un complex cu curcumina, s-a dovedit ca mareste biodisponibilitatea cu 2000%.

2. Ciocolata neagra - Ciocolata neagra contine un antioxidant numit teobromina, care poate ajuta la cresterea sistemului imunitar protejnd celulele corpului de radicalii liberi. Radicalii liberi pot deteriora celulele corpului si pot contribui la declansarea unor boli. In ciuda potentialelor sale beneficii, ciocolata neagra este bogata in calorii si grasimi saturate, de aceea este important sa o consumati cu masura

Nota importanta!

Este deosebit de important sa intelegem ca nici un supliment, dieta sau alta modificare a stilului de viata, altele decat distantarea fizica, si igiena adecvata, nu ne pot proteja de COVID-19. In prezent, nici o cercetare nu sustine utilizarea vreunui supliment pentru a proteja impotriva COVID-19 in mod specific. Toate acestea insa, pot sustine sistemul nostrum imunitar.