Blocantele de calciu sunt asociate cu un risc mai scazut de aparitie a diabetului zaharat

Pacientii care urmau tratament antihipertensiv bazat pe blocant al canalelor de calciu aveau un risc de aparitie a diabetului cu 34% mai mic decat cei care utilizau un beta blocant, acesta fiind rezultatul unui substudiu al experimentului clinic ASCOT prezentat la Congresul Mondial de Cardiologie de la Barcelona, anul acesta.

Conform studiului, tratarea pacientilor cu amlodipina (blocant de calciu), cu sau fara perindopril (inhibitor de enzima de conversie a angiotensinei) s-a asociat cu o reducere cu 34% a noilor cazuri de diabet zaharat comparativ cu terapia bazata pe beta blocantul atenolol, cu sau fara diureticul bendroflumetiazida.

ASCOT, cel mai amplu experiment realizat, pana in prezent, in Europa, pe pacientii hipertensivi a inclus 19257 de participanti cu hipertensiune (cu valori fie de 160/100mmHg sau mai mari, fara medicatie, fie de cel putin 140/90 mmHg, sub tratament cu unul sau mai multe preparate), care nu avusesera, anterior, infarct miocardic sau care nu sufereau de vreo maladie cardiaca diagnosticata clinic – dar prezentau minim 3 alti factori de risc pentru aparitia unei afectiuni coronariene.

Subiectii au fost repartizati aleatoriu intr-un grup de terapie antihipertensiva, bazata fie pe atenolol - la care s-a adaugat la nevoie bendroflumetiazida, pentru a atinge valoarea tinta de 140/90mmHg, la pacientii fara diabet si cea de 130/80mmHg la pacientii cu diabet zaharat.

Au fost inclusi in studiu 1366 de subiecti. Dr. Ajay Gupta de la Centrul International pentru Sanatatea Sistemului Circulator a afirmat: "Unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia noilor cazuri de diabet a fost alocat schemei bazate pe beta blocante. La pacientii carora li s-a administrat terapia antihipertensiva mai moderna riscul dezvoltarii unor noi cazuri de diabet a fost cu 34% mai scazut. Este un rezultat semnificativ, deoarece diabetul zaharat creste considerabil riscul de producere a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.