La barbatii cu insuficienta cardiaca Proteina C reactiva este un predictor independent

Exista o asociere puternica si independenta intre nivelul de proteina C reactiva determinate cu ajutorul testelor de mare acuratete si incidenta insuficientei cardiace la barbati, conform studiului Rotterdam.
"Studiile experimentale au demonstrat ca efectele biologice cunoscute ale citokinelor proinflamatorii pot explica multe aspecte ale sindromului de insuficienta cardiaca", a afirmat Dr. Isabella Kardys de la Centrul Medical Erasmus si colegii sai.
Acestia au analizat nivelul PCR din probele prelevate de la 6437 de pacienti cu varsta de 55 de ani sau mai tanara si fara insuficienta cardiaca in momentul intrarii in studiu in perioada 1990-1993. Intervalul mediu de urmarire a fost de 6,5 ani, perioada in care s-a instalat insuficienta cardiaca la 551 de subiecti.
Dr. Kardys si colegii sai comparand incidenta insuficientei cardiace la patrimea pacientilor cu cele mai mari niveluri ale PCR versus cu patrimea subiectilor cu nivelurile cele mai mici ale markerului biologic, dupa ajustarea rezultatului in functie de varsta, sex a evidentiat o constanta de 2,64 care asociaza niveluri crescute de PCR cu insuficienta cardiaca.
La barbati, acest risc ajustat in functie de varsta a fost de 4,37 iar la femei de 1,86. "Dupa ce au fost luati in considerare si factorii de risc cardiovasculari cunoscuti, asocierea s-a dovedit a fi independenta la barbati in timp ce la femei asocierea nu a mai fost semnificativa din punct de vedere statistic", au afirmat autorii. In aceste analize ajustate riscul a fost de 3,75 pentru sexul masculin si 1,42 la cel feminin.
In concluzie, autorii afirma ca "aceste rezultate reprezinta un suport al ipotezei care presupune ca proteina C reactiva contribuie la dezvoltarea si progresia insuficientei cardiace si sugereaza ca asocierea PCR si insuficienta cardiaca este diferita la barbati si femei, reflectand ca etiologia insuficientei cardiace este probabil diferita la cele 2 sexe".