Arsura, julitura sau taietura? Afla care sunt cele mai frecvente rani acute si cum le ingrijim corect

Ranile acute sunt definite ca discontinuitati (leziuni) ce afecteaza integritatea pielii si a tesuturilor de sub aceasta.

Acestea se vindeca intr-un ritm previzibil si asteptat, printr-un proces bine coordonat in care celulele specializate de la nivelul sangelui si pielii (trombocite, cheratinocite, celule imune, fibroblaste si celule endoteliale) restabilesc integritatea si functia tesuturilor.

Localizarea lor poate fi oriunde pe corp si poate varia de la zgarieturi superficiale la rani adanci care afecteaza vasele de sange, nervii, muschii sau alte parti ale corpului.

Principalii factori implicati in clasificarea ranilor acute sunt:

• Cauza
• Adancimea
• Gradul de contaminare
• Severitatea
• Durata vindecarii

Cele mai frecvente rani acute din viata noastra zilnica sunt arsurile casnice, ranile posttraumatice, ranile chirurgicale.

I. Rana post-arsura

De multe ori, in activitatile noastre casnice suntem expusi la diverse accidente minore in urma carora putem sa suferim mici arsuri ca urmare a contactului cu o suprafata fierbinte, precum fierul de calcat, cuptorul, o tava sau un vas de gatit.

Multe arsuri pot fi si consecinta contactului pielii cu lichide fierbinti (oparirea accidentala).

In functie de adancime si severitate, arsurile se clasifica in urmatoarele grade:

• Arsuri de gradul I (superficiale). Arsurile de gradul I afecteaza numai epiderma sau stratul exterior al pielii. Locul arsurilor este rosu, dureros, uscat si fara vezicule. Arsurile solare usoare sunt un exemplu.

• Arsuri de gradul II (grosime partiala). Arsurile de gradul II implica epiderma si o parte a stratului de derma al pielii. Locul arsurii este rosu, poate fi umflat si dureros, prezinta vezicule.

• Arsuri de gradul III (grosime totala). Arsurile de gradul III distrug epiderma si derma si pot ajunge in tesutul subcutanat. Locul arsurii poate aparea alb sau carbonizat (crusta alba sau inchisa la culoare).

• Arsuri de gradul IV. Acestea sunt plagi profunde ce prezinta deteriorarea oaselor, muschilor si tendoanelor subiacente. Nu exista nicio senzatie in zona, deoarece terminatiile nervoase sunt distruse total.

Tratamentul general:

1.Profilaxia antitetanica (in cazul arsurilor profunde sau de mari dimensiuni, care necesita consult medical obligatoriu)
2. Inlaturarea durerii – adesea este necesara medicatie antialgica, iar tratamentul durerii trebuie instituit cat mai repede.
Arsurile epidermice superficiale sunt extrem de dureroase (mai mult decat cele profunde) deoarece terminatiile nervoase raman intacte, dar expuse.

Tratament local:

1. Racirea ranii postarsura - racirea arsurilor termice (cu lichide sau obiecte fierbinti) se realizeaza cu apa rece (12 - 18 grade C) care sa curga continuu. Apa rece indeparteaza caldura si previne progresia unei leziuni prin arsura termica, limiteaza deteriorarea tesutului, reduce durerea, curata rana si reduce la minimum edematierea/tumefierea.

Acest proces este eficient daca este efectuat in termen de 20 de minute de la producerea vatamarii, si ar trebui sa dureze 20-30 de minute. Daca apa nu este disponibila, atunci se pot utiliza prosoape umede, comprese cu efect de racire sau hidrogeluri (numai la adulti).
Trebui evitate gheata sau apa foarte rece, deoarece provoaca vasoconstrictie si, paradoxal, pot agrava rana.

2. Curatarea ranii postarsura - este important ca arsura sa fie mentinuta curata si umeda pentru a promova dezvoltarea unui tesut de granulatie sanatos. Rana trebuie curatata pentru a elimina corpii straini, resturile solubile, necrotice, tesuturile distruse.
Irigarea este metoda preferata pentru curatarea ranilor si pot fi utilizate diverse solutii, cum ar fi: ser fiziologic sau apa potabila la temperatura camerei si sapun cu Ph neutru. Irigarea locala a ranilor cu solutii antiseptice poate reduce riscul de infectare, complicatie care ar prelungi timpul de vindecare.

3. Pansarea ranii arse - acoperiti rana imediat dupa racire prevenind astfel colonizarea bacteriana, uscarea si ameliorand durerea. Se pot utiliza pansamentele pe baza de hidrogel- pansament HydroTac transparent (Hydrosorb), hidrogel in seringa (Hydrosorb Gel), pansament impregnat cu grasimi neutre - Grassolind sau pansament cu unguent neutru si argint - Atrauman Ag.

Pansamentul folosit trebuie acoperit cu o compresa absorbanta din material netesut - Medicomp Extra sau cu o compresa cu fulgi de celuloza, cu o capacitate mai mare de absorbtie - Zetuvit.
Fixarea se poate face cu fasa de fixare elastica simpla sau autoadeziva (Peha-Fix/Peha-Haft) cand rana se situeaza la nivelul membrelor, sau cu plasture adeziv elastic (Omnifix Elastic) cand rana se afla in alte parti ale corpului.

4. Schimbarea pansamentului - prima schimbare a pansamentului ar trebui sa fie la 48 de ore dupa ranire si apoi la fiecare 3-5 zile.
Click AICI pentru a urmari cum se poate ingriji pas cu pas o arsura.

II. Ranile posttraumatice

Ranile posttraumatice intalnite frecvent sunt:

Taieturile: pot fi accidentale (cu obiecte taioase de tipul sticlei, cutit), plagi injunghiate, plagi chirurgicale. Acestea au margini regulate, distrugerile tisulare sunt limitate, se vindeca repede.

Plagi lacerate: lovituri in fata, leziuni cu energie de impact inalta (explozii, leziuni deschise prin zdrobire - in accidente), muscaturi.

• Rani prin abraziune: in situatii de derapaj pe suprafata solului (caderea cu patinele, cu rolele, cu motocicleta etc.). Aceste rani au margini neregulate, pot prezenta corpi straini si germeni.

• Rani prin forfecare (sfasiere, avulsie): in accidente de masina sau in manevrarea unor utilaje grele.

Rani cavitare, profunde penetrante: in cazul impuscaturilor.

Adesea, leziunile traumatice sunt cauzate de mecanisme multiple. Muscatura cainelui, de exemplu, poate provoca atat laceratii, cat si leziuni prin sfasiere. Un accident de motocicleta poate provoca abraziuni, leziuni prin avulsie, dar si laceratii.
Evaluarea timpurie si gestionarea adecvata a pacientului cu rani multiple pot salva irigarea cu sange a zonei afectate, reducand extinderea acesteia.

Tratamentul general: in rana traumatica simpla presupune profilaxia antitetanica sau antirabica, daca vorbim despre muscatura unui animal. De asemenea, poate fi necesar un antibiotic daca rana este infectata sau cu risc de infectie.

Tratamentul local in ranile simple traumatice, de tipul taieturilor accidentale in bucatarie, gradina sau cu sticla este simplu si urmareste algoritmul urmator:

1. Toaleta ranii - presupune curatarea de corpi straini si tesuturi moarte si se realizeaza prin irigarea si spalarea insistenta a ranii cu apa si sapun cu ph neutru, apoi se clateste cu ser fiziologic. Se poate utiliza ca antiseptic apa oxigenata daca rana prezinta corpi straini si microbi, oxigenul degajat avand un rol mecanic de indepartare a acestora. Apa oxigenata are si un efect hemostatic in plagile superficiale mici si in hemoragiile nazale.

2. Hemostaza - in ranile simple se realizeaza prin compresie locala.

3. Pansarea - se poate utiliza un pansament din bumbac impregnat cu grasimi neutre (Grassolind) sau, daca rana este deja contaminata sau dorim sa prevenim infectarea, putem utiliza un pansament impregnat cu unguent neutru si acoperit cu argint (Atrauman Ag). Rolul pansamentului este de a proteja rana mecanic, termic si fata de contaminarea cu microbi din exterior.

4. Pansamentul trebuie acoperit cu o compresa absorbanta din material netesut - Medicomp Extra sau cu o compresa cu fulgi de celuloza, cu capacitate mai mare de absorbtie - Zetuvit.
5. Fixarea se poate face cu fasa de fixare elastica simpla sau autoadeziva (Peha-Fix/Peha-Haft) cand rana se situeaza la nivelul membrelor, sau cu plasture adeziv elastic (Omnifix Elastic) cand rana se afla in alte parti ale corpului.

6. Schimbul pansamentului se poate face la 3 zile.

Click AICI pentru a urmari cum se poate ingriji pas cu pas o rana posttraumatica.

III. Rana chirurgicala simpla si suprainfectata

Rana chirurgicala este o taietura sau o incizie facuta, de catre un cadru medical in timpul interventiei chirurgicale. Rana chirurgicala este realizata intr-un mediu aseptic, steril si de aceea ea este neinfectata, dar se poate suprainfecta ca urmare a unor conditii nefavorabile (de ex. o ingrijire necorespunzatoare).

Infectiile inciziei chirurgicale pot fi uneori infectii superficiale care implica numai pielea, alteori acestea sunt mai grave si pot implica tesuturile de sub piele, organe sau material implantat (de ex. proteze osoase).
Semnele ca rana chirurgicala s-a infectat sunt: margini rosii, tumefiate (umflate), caldura si durere locala, accentuarea secretiilor sau secretii purulente.

Tratamentul general in cazul ranilor postchirurgicale suprainfectate, necesita efectuarea examenului bacteriologic al secretiei din rana si administrarea unui antibiotic conform antibiogramei.

Tratamentul local:

1. Toaleta ranii - presupune curatarea prin irigarea si spalarea insistenta a ranii cu apa si sapun cu ph neutru, apoi se clateste cu ser fiziologic. In cazul prezentei semnelor de infectie descrise mai sus, este necesara utilizarea unei solutii antiseptice special pentru rani deschise.

2. Pansarea - in cazul in care rana este curata, neinfectata, se face cu un plasture adeziv cu corp absorbant - Cosmopor Advance.
Daca rana este inflamata/infectata se va utiliza un pansament impregnat cu unguent neutru si acoperit cu argint (Atrauman Ag). Rolul pansamentului este de a proteja rana mecanic si termic, si in acelasi timp de a reduce incarcarea cu microbi a acesteia si de a preveni recontaminarea din exterior.

3. Pansamentul Atrauman Ag trebuie acoperit cu o compresa absorbanta din material netesut - Medicomp Extra sau o compresa cu fulgi de celuloza, cu capacitate mai mare de absorbtie - Zetuvit

4. Fixarea se poate face cu fasa de fixare elastica simpla sau autoadeziva (Peha-Fix /Peha-Haft) cand rana se situeaza la nivelul membrelor, sau cu plasture adeziv elastic (Omnifix Elastic) cand rana se afla in alte parti ale corpului.

5. Schimbul pansamentului se face la 24 sau 48 de ore.

Deoarece pansamentele moderne sunt eficiente doar in conditiile unei utilizari corecte, accesand platforma www.ingrijirerani.ro, cu ajutorul unui manechin uman interactiv va puteti identifica usor tipul de rana, precum si stadiul de vindecare al acesteia.

Cu ajutorul tutorialelor video, veti primi atat indicatii corecte de pansare a ranii si de aplicare a pansamentelor, cat si tipul de produse cu care rana poate fi pansata.
Nu in ultimul rand, consultantii Hartmann va stau la dispozitie cu sfaturi personalizate de ingrijire a ranilor, in zilele de Luni-Joi, in intervalul orar 09:00-16:00.

https://www.youtube.com/watch?v=pCJP7N6hY4k