Tinerii sanatosi anterior imbolnavirii cu COVID-19 au nevoie de pana la 3 saptamani pentru a se recupera complet

Cel mai recent studiu realizat de CDC (Controlul si Prevenirea bolilor din Statele Unite) dezvaluie faptul ca adultii tineri care au fost sanatosi inainte sa fie infectati cu noul coronavirus, au nevoie de pana la trei saptamani pentru a se recupera, chiar daca au facut o forma usoara a bolii.

Specialistii din cadrul CDC au realizat un sondaj in randul a 270 pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, asimptomatici, care au fost testati pozitiv cu noul coronavirus in perioada 15 aprilie – 25 iunie, dar care nu au avut nevoie de spitalizare. Mai mult de o treime din acei pacienti au recunoscut faptul ca nu au reusit sa isi revina complet din punct de vedere al sanatatii decat la 2-3 saptamani dupa prima testare.

Printre simptomele care au persistat saptamani intregi dupa momentul testarii, in randul respondentilor, au fost tusea, oboseala si dificultatile de respiratie.

La deubutul pandemiei de COVID-19, autoritatile sustineau ca timpul de recupereare in randul pacientilor asimptomatici, cu forme usoare ale bolii, nu ar trebui sa dureze mai mult de 14 zile. Cu trecerea timpului, insa, s-a ajuns la concluzia ca virusul poate avea efecte pe termen lung asupra sanatatii.

In ultimele 24 de ore, in Romania, au fost confirmate 1284 cazuri noi de COVID-19, din 22.511 teste. 502 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Asadar, pana astazi, 25 iulie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 43.678 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 25.373 de pacienti au fost declarati vindecati si 3.106 pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

De asemenea, in ulltimele 24 de ore s-au inregistrat 15 de decese (12 barbati si 3 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Gorj, Olt. Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 5 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 7 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 1 deces la categoria de peste 80 de ani. 14 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.292. Dintre acestia, la ATI sunt internati 315 pacienti.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt Bucuresti (60 cazuri), Arges (49 cazuri) si Brasov (37 cazuri). Judetele care nu au inregistrat niciun caz nou de coronavirus sunt Harghita, Caras-Severin si Salaj.

Surse: https://www.businessinsider.com/young-healthy-coronavirus-patients-chronic-illness-lasting-symptoms-cdc-2020-7
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/duration-isolation.html
https://www.livescience.com/young-adults-covid-19-prolonged-illness.html