681 cazuri de coronavirus in ultimele 24 de ore, din 8.570 teste. Scenariu pesimist: In septembrie am putea ajunge la peste 1 milion de infectari

In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 681 imbolnaviri cu coronavirus, din 8.570 teste. Bilantul ajunge, astfel, la 38.139 cazuri, potrivit datelor publicate astazi, 20.07, de Grupul de Comunicare Strategica.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.213 au fost externate, dintre care 22.747 de pacienti vindecati si 2.466 de pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare. Totodata, pana in prezent, 972 de pacienti cu test pozitiv au fost externati la cerere.

De asemenea, in ultimele 24 ore fost inregistrate 12 decese (7 barbati si 5 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bistrita-Nasaud, Galati, Prahova, Timis, Valcea, Vaslui, Vrancea si Ilfov. Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 40-49 ani, 1 deces la categoria de varsta 50-59 ani, 1 la categoria de varsta 60-69 ani, 5 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 4 decese la persoane cu varsta de peste 80 de ani. 11 dintre decese sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati. Un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.

La ATI, in acest moment, sunt internati 293 de pacienti.

Cele mai multe cazuri de coronavirus sunt inregistrate, in prezent, in Bucuresti - 4.467 infectari, dupa care in Suceava, unde numarul cazurilor a ajuns la 4.268.

Vezi aici numarul total de cazuri pe judete

Scenariu pesimist: In septembrie am putea ajunge la peste 1 milion de infectari

Numarul de cazuri active de coronavirus de pe teritoriul Romaniei a crescut cu 54.3% in ultima saptamana, potrivit unei analize realizate de compania Avantera pentru Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

Conform documentului, avem o crestere supra-exponentiala a cazurilor de COVID-19, motiv pentru care se prognozeaza ca la mijlocul lunii august am putea avea intre 42.447 si 58.400 de persoane infectate, dintre care 2122-4088 la terapie intensiva, daca nu pastram distanta sociala. “Distanta sociala a mai fost atat de scazuta pe 11 aprilie. Am avut nevoie de 19 zile (pana pe 30 aprilie), in conditii de stare de urgenta, sa depasim pragul de siguranta”, explica documentul. „Cresterea supra-exponentiala va continua pana cand distanta sociala va incepe sa creasca si va deveni subexponentiala ulterior pana vom depasi pragul de siguranta. La actuala distanta sociala si actualul prag (estimat) de siguranta, la 1 august am avea intre 20727 si 24246 cazuri active, peste dublul numarului de cazuri actuale”.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, crede ca riscul ca acest studiu sa se confirme exista, mai ales daca regulie privind distrantarea sociala si purtarea corecta a mastii in spatii publice inchise continua sa fie incalcate in acelasi ritm ca pana acum. Totodata, Raed Arafat subliniaza ca este vorba de niste scenarii si nu inseamna neaparat ca vom ajunge pana in acel punct. „Eu sper, totusi, sa nu ajungem sa vedem aceasta cifra, daca populatia va respecta regulile si daca vom reusi sa stopam cresterea continua pe care o avem.”, explica secretarul de stat.

STUDIU: Copiii de peste 10 ani pot transmite coronavirusul la fel ca adultii

Cel mai recent studiu realizat de catre un grup de cercetatori din Coreea de Sud rastoarna tot ce se stia pana acum despre COVID-19 la copii. Copiii cu varste de peste 10 ani pot transmite coronavirusul intr-o masura la fel de mare ca adultii.

Studiul, publicat in cotidianul New York Times, a fost realizat in Coreea de Sud pe un esantion de 65.000 de persoane, iar cercetatorii au ajuns la urmatoarea concluzie: copiii mai mici de 10 ani transmit coronavirusul cu o frecventa mai redusa decat adultii, in timp ce copiii intre 10 si 19 ani pot transmite virusul cel putin la fel de usor precum adultii.

Studiul a fost realizat in perioada 20 ianuarie – 27 martie si au fost monitorizate 59.073 de persoane care au avut contact cu 5.706 pacienti infectati cu coronavirus. In familiile cu copii cu varste curprinse intre 10 si 19 ani, riscul de infectare a fost de aproape 19%, in timp ce in familiile in care erau copii cu varste de pana in 9 ani, rata de infectare a fost de 5.3%.

STUDIU: Cat de usor se transmite, de fapt, coronavirusul? Cat de mare este riscul de infectare cand vine vorba de suprafete si obiecte?

Inca de la inceputul anului s-au facut speculatii si s-au demarat studii despre cat de usor ne putem infecta cu noul coronavirus. Cat de mare este probabilitatea ca virusul sa poate fi luat de pe suprafete? Cat de departe ar trebui sa stam unii de ceilalti pentru a nu ne contamina unul de la celalalt? Este sau nu este masca eficienta? Cat timp supravietuieste SARS-COV-2 in aer?

Potrivit unui studiu publicat in Wall Street Journal, expertii sustin in continuare ca este mai putin probabil sa contractezi virusul de pe suprafete. Interactiunea umana ramane principalul factor de transmitere a SARS-COV-2, motiv pentru care distantarea fizica si purtarea mastii in spatii publice inchise raman cele mai eficiente masuri pe care le putem lua pentru a incetini evolutia acestei pandemii, pana la apobarea unui vaccin. Nu exista, se pare, inca dovezi clare privind contaminarea de pe suprafete si obiecte, fiind nevoie de o anumita cantitate de particule virale la care sa fim expusi pentru a fi infectati, iar cantitatea de pe suprafete scade in timp. Chiar si asa, nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai dezinfectam mainile ori de cate ori intram in contact cu suprafete sau obiecte comune (clante, lift, aparatele de la sala de sport, masa de lucru de la serviciu etc).

Transmiterea SARS-COV-2 se face, in cea mai mare parte, prin intermediul secretiilor respiratorii sub forma de picaturi sau aerosoli si a contactului direct intre oameni.

Riscul transmiterii creste in conditiile in care distanta dintre doua persoane este mai mica de 1,5 m, iar timpul petrecut impreuna, intr-un spatiu inchis, neaerisit, depaseste 15 minute.

De asemenea, o persoana care poarta masca ii va expune mai putin pe cei din jur la posibila contaminare, decat o persoana care nu poarta masca sau o poarta incorect, sub nas.

Aerul curat poate reduce riscul de contaminare, insa chiar si asa pastrarea unei distante de minimum 1,5 m fata de alte persoane este necesara.