Cum putem recunoaste corect stadiul unei escare?

Multi dintre noi intampinam in viata situatii dificile, precum aceea de a avea pe cineva drag imobilizat la pat, din diverse motive, fie ca urmare a unui AVC, a unei boli ortopedice sau a unei boli degenerative, situatii carora trebuie sa le facem fata. Din pacate, de cele mai multe ori, nu suntem pregatiti pentru a trece cu usurinta peste aceasta provocare.

Persoanele imobilizate la pat dezvolta frecvent leziuni la nivelul pielii, ca urmare a presiunii prelungite exercitate asupra tesuturilor, leziuni denumite escare. De aceea, in fiecare zi trebuie sa inspectam pielea persoanei imobilizate, incepand de la cap pana la picioare pentru a observa din timp cea mai mica modificare ce poate sa apara la nivelul pielii.
Escarele sunt leziuni ale pielii ce parcurg mai multe etape din momentul aparitiei primelor semne pana in stadiile cele mai avansate.

Cum putem recunoaste in ce stadiu este o escara?

Pielea are o structura dispusa in straturi (epidermul,dermul si hipodermul), escara fiind leziunea ce apare ca urmare a deteriorarii acestor straturi, pornind de cele mai multe ori de la suprafata catre profunzime, astfel:

In escara de stadiul I pielea este intacta, exista doar o modificare a culorii pielii, in sensul ca pielea se inroseste,de obicei deasupra unei proeminente osoase iar zona respectiva poate fi dura si calda la atingere.

Pentru a avea o confirmare ca este o escara in stadiul I, putem sa facem un test, numit “test de albire”, apasand zona inrosita cu degetul aratator timp de cateva secunde, aceasta ar trebui sa devina alba, iar la indepartarea degetului, zona ar trebui sa revina la culoarea rosie, in cateva secunde. Daca zona nu se albeste, atunci tesuturile au fost afectate si putem spune ca s-a dezvoltat o escara stadiul I.

Principalele masuri care trebuie luate IMEDIAT sunt:

• Indepartarea presiunii din zona care a dezvoltat leziune, mobilizarea pacientului, intorcandu-l la fiecare 2 ore, utilizarea de dispozitive de indepartare a presiunii locale (saltea antiescara, botosi).
• Asigurarea igienei corespunzatoare, schimband la timp scutecele de incontinenta si utilizand produse de ingrijire a pielii, precum Molicare Skin integrity spuma de curatare si crema de protectie.
• Nutritia echilibrata atat din punct de vedere al aportului de vitamine, minerale si proteine dar si hidric .
• Nu in ultimul rand, tratarea bolilor de baza pe care le are pacientul!

Daca luam aceste masuri la timp si respectam intru-totul pasii de mai sus sunt sanse ca escara sa se vindece in cateva zile.

Atentie! De multe ori exista situatii in care la suprafata este vizibila o pata de culoare vinetie, iar pielea este intacta. Putem crede ca este o escara stadiul I, insa tesuturile sunt deteriorate in profunzime, de aceea zona respectiva este moale, iar stadiul este denumit “Suspiciune de leziune profunda a tesuturilor”.

In situatia in care in care persoana este imobilizata, prin urmare presiunea persista, leziunea avanseaza si astfel apare escara stadiul II. in stadiul II este afectat primul strat al pielii, stratul de suprafata, epidermul, cu pastrarea intacta a celorlalte straturi. Prin distructia acestui strat se poate realiza o rana cu aspect fie de abraziune, vezicula intacta, sau de vezicula sparta. Leziunea in acest stadiu presupune existenta unei discontinuitatii la nivelul pielii, a unei porti de intrare pentru microbi, crescand astfel riscul de infectare a ranii.

Din cauza riscului de infectie, cat si a riscului ca deteriorarea tesuturilor sa avanseze in profunzime catre celelalte straturi ale pielii trebuie sa avem o conduita corespunzatoare in fata acestei situatii, prin luarea acelorasi masuri de mai sus, la care adaugam aplicarea unui pansament potrivit escarei in stadiu II.Pansamentul adecvat este un pansament hidroactiv ce ajuta la regenerarea tesuturilor si inchiderea ranii prin suportul pe care il aduce proceselor naturale,fiziologice de vindecare a escarei.

De cele mai multe ori, escara stadiul 2 are aspectul unei rani rosii curate, pansamentul hidroactiv potrivit fiind un pansament ce va grabi vindecarea prin stimularea granulatiei

Daca escara este localizata intr-o zona a corpului cu risc crescut de infectare, de exemplu regiunea fesiera care vine in contact cu urina si fecalele, trebuie sa utilizati un pansament potrivit stadiului de evolutie al escarei si un plasture de fixare impermeabil pentru germeni si lichide

In eforturile de a grabi vindecarea ranii, inca se mai utilizeaza un numar mare de produse (creme, pulberi sau chiar antibiotice) direct pe rana, fara a avea rezultate bune, de cele mai multe ori influentand negativ procesul de vindecare. Ca principiu general, aceste preparate nu trebuie aplicate pe ranile deschise deoarece impiedica atat vizualizarea evolutiei ranii, cat si schimbul de gaze si lichide, si pot ramane reziduuri in rana.

Daca sunt descoperite si tratate rapid, si daca pacientul are o stare buna de sanatate, timpul de vindecare al escarelor stadiul 2 poate dura cateva saptamani. La pacientii cu afectiuni asociate, timpul de vindecare poate fi mai lung. in lipsa masurilor specificate mai sus, escara stadiul II poate avansa catre stadiul III, stadiu in care sunt afectate primele doua straturi ale pielii-epidermul si dermul, leziunea ajungand pana in ultimul strat al pielii-hipodermul, de multe ori putandu-se ajunge pana la fascie, insa fara afectarea ei.

In acest stadiu pot exista distructii ale tesuturilor cu formarea de buzunare si tunele, de aceea trebuie foarte bine verificata/explorata cavitatea cu mana inmanusata, mai exact cu degetul (indexul) sau cu o pensa sterila, pentru a identifica prezenta zonelor cavitare in profunzime (deoarece si acestea trebuie pansate).

De asemenea, rana poate sa fie infectata, caz in care exista puroi, secretii urat mirositoare si abundente, pielea din jurul ranii este rosie si mai calda. in aceasta situatie este indicata cultura si antibiograma pentru administrarea de antibiotice pe cale generala, pentru combaterea infectiei.

De multe ori ranile din acest stadiu au nevoie de ingrijire speciala, de debridare, indepartare a tesutului mort, necesare si eficace pentru curatarea si vindecarea ranii fiind pansamentele hidroactive selectate in functie de aspectul,profunzimea si localizarea escarei si de gradul de incarcare cu microbi.

Timpul de vindecare al escarei stadiul III poate fi de cateva luni daca sunt luate toate masurile de indepartare a presiunii si mobilizare a pacientului, igiena si alimentatie corespunzatoare, in acelasi timp cu o pansare corecta.

Cel mai grav stadiu al unei escare este stadiul IV, stadiul in care distructia tesuturilor afecteaza toate cele trei straturi ale pielii (epidermul, dermul si hipodermul) depasind fascia cu patrunderea in muschi si chiar cu expunerea osului. Escara in acest stadiu trebuie tratata cat mai curand posibil, deoarece expune pacientul ingrijit la domiciliu la un risc ridicat de infectii periculoase, chiar infectie generalizata-sepsis. Este obligatorie cultura si antibiograma, urmata de administrarea unui antibiotic pe cale generala.

Pansamentele hidroactive au un rol important atat in vindecarea acestor escare, cat si in controlul infectiei locale.

Escara in acest stadiu necesita o ingrijire riguroasa, pe langa masurile generale de indepartare a presiunii si mobilizare a pacientului, igiena si alimentatie corespunzatoare si o pansare corecta, fiind nevoie de cele mai multe ori de interventii de chirurgie plastica, pentru acoperirea defectului.

Timpul de vindecare este de lunga durata , poate dura de la cateva luni pana la un an, chiar doi ani.

Identificarea stadiului unei escare este foarte dificila. De exemplu, exista situatii in care escara este vizibila sub forma unei coji de culoare neagra, uscata (numita necroza si reprezinta tesut mort sau devitalizat) si sub ea pot exista tesuturi moarte pana in profunzime. Prin curatarea si indepartarea necrozei si a tesuturilor moarte se va forma o cavitate ce poate ajunge pana la os. Situatii dificile de evaluare a stadiului escarei pot fi si in cazul existentei unei imobilizari ortopedice cu aparat gipsat sau de alta natura.

Este foarte important sa identificam din timp stadiul real al escarei pentru a lua masurile corespunzatoare si astfel putem obtine o vindecare rapida, putem evita complicatiile grave precum infectia, si expunerea osoasa.

Tratamentul escarelor este eficient numai daca sunt luate toate masurile de tratament : mobilizare, igiena si nutritie echilibrata , simultan cu alegerea unui pansament adecvat , selectat in functie de stadiul de evolutie al ranii respective (curatare, granulatie, epitelizare) , de profunzimea si localizarea ei cat si de existenta infectiei secundare.

Deoarece pansamentele moderne sunt eficiente doar in conditiile unei utilizari corecte, accesand platforma www.ingrijirerani.ro, cu ajutorul unui manechin uman interactiv va puteti identifica usor tipul de rana, precum si stadiul de vindecare al acesteia.

Cu ajutorul tutorialelor video, veti primi atat indicatii corecte de pansare a ranii si de aplicare a pansamentelor, cat si tipul de produse cu care rana poate fi pansata.
Nu in ultimul rand, consultantii Hartmann va stau la dispozitie cu sfaturi personalizate de ingrijire a ranilor, in zilele de Luni-Joi, in intervalul orar 09:00-16:00.