Rana pe piciorul diabeticului - Care sunt primele masuri pe care trebuie sa le luam?

Diabetul zaharat si complicatiile sale

Diabetul zaharat - o adevarata povara pentru individ si societate, este o boala cronica, care nu se vindeca, de aceea pacientul trebuie sa invete sa traiasca cu ea.
Astfel ca este foarte important ca pacientul sa fie instruit sa se autoevalueze si monitorizeze .

Prin automonitorizare, diabeticul va sti sa previna atat variatiile glucozei in sange, evitand astfel starile de hipoglicemie, hiperglicemie, cat si posibilele complicatii vasculare.

Cele mai frecvente complicatii vasculare ale diabetului zaharat sunt cele de la nivelul:

• ochiului - retinopatia diabetica, cauza frecventa a orbirii
• rinichilor - nefropatia diabetica, putand ajunge la insuficienta renala
• nervilor periferici - neuropatia diabetica
• nu in ultimul rand putem vorbi si de complicatii foarte grave precum, infarctul miocardic acut si accidentul vascular cerebral.

Insa, cea mai frecventa complicatie vasculara este boala arteriala periferica ce determina aparitia ulceratiilor si in cele din urma, in lipsa unei conduite corecte se ajunge la amputatii!

La ora actuala, riscul unui pacient cu diabet zaharat de a face o ulceratie sau a necesita o amputatie a devenit mai mare decat acela de a-si pierde vederea sau a ajunge in stadiul de insuficienta renala cronica.

Automonitorizarea presupune:
• masurarea tensiunii arteriale in mod regulat
• controlul greutatii cu mentinerea ei in limite normale
• autodeterminarea eliminarii proteinelor in urina
• inspectia periodica a picioarelor pentru ulcerul diabetic

Ce este ulcerul pe piciorul diabeticului?

Ulcerul este o discontinuitate la nivelul pielii, care la pacientul diabetic apare prin moartea tesuturilor ca urmare a complicatiilor la nivel vascular, dar si la nivelul nervilor periferici, spontan sau de cele mai multe ori ca urmare a unui traumatism.

Din cauza neuropatiei periferice diabeticul nu sesizeaza leziunea atunci cand se loveste, deoarece perceptia este afectata, astfel ca este esentiala inspectia zilnica a picioarelor, pentru a observa din timp cea mai mica modificare la nivelul pielii.

Un sfert dintre diabetici prezinta riscul de a dezvolta un ulcer la nivelul piciorului ca urmare a prezentei neuropatiei si a unei tulburari circulatorii arteriale. in fiecare an la 3-7% dintre ei apare pentru prima data o leziune la nivelul piciorului.

In functie de calitatea ingrijirii ulterioare, dupa vindecarea ulcerului diabetic, riscul de a dezvolta o recidiva creste anual cu 30-100%. Acesti pacienti necesita o monitorizare foarte atenta deoarece ei sunt considerati pacienti cu risc foarte crescut de amputatie. De asemenea, mortalitatea pacientilor este de aproximativ 20%.

In primii 3 ani, 50% dintre pacienti sufera o a doua amputatie la celalalt picior. Supravietuirea pana la 5 ani a pacientilor post amputatie este scazuta, aproximativ 25%.

Ce masuri imediate trebuie sa luam atunci cand sesizam o leziune la nivelul piciorului?

Ulceratia este o poarta de intrare pentru microbi, astfel ca imediat rana trebuie curatata si pansata cu un pansament corespunzator.

O curatare sigura si riguroasa poate fi realizata cu ajutorul pansamentelor hidroactive, pansamente ce actioneaza prin debridare autolitica, adica inmoaie tesuturile moarte si totodata absorb exsudatul si microbii, indepartandu-le de pe rana la fiecare schimb de pansament.

In cazul in care nu este curatata la timp, rana se poate infecta si putem observa semne locale ce ne pot sugera existenta infectiei.

Semnele locale ale infectiei (rubor - eritem, roseata pielii din zona; tumor - umflarea zonei; calor - temperatura mai crescuta a zonei; dolor - durere) au fost descrise inca din antichitate de catre un medic-enciclopedist roman, Aulus Cornelius Celsus si se folosesc si in ziua de astazi.

Atentie! La diabetici aceste semne sunt mult diminuate.

In fata unei rani cu semne vizibile ale infectiei locale, pe langa pansamentul de curatare, trebuie utilizat si un pansament cu rol bactericid (care omoara microbii din rana). Acest pansament poate fi un pansament impregnat cu ioni de argint (Atrauman Ag). Pentru a vizualiza modul de ingrijire a unui ulcer diabetic cu infectie, click AICI

Exista insa situatii in care rana pe piciorul diabeticului are aspectul unei coji de culoare neagra. Aceasta coaja se numeste necroza si este de fapt tesut mort. in cazul unei necroze la nivelul calcaiului sau a degetelor, zona necrozata se acopera cu un pansament uscat, gras cu ioni de argint, pana la evaluarea circulatiei la nivelul piciorului, cu scopul de a restabili fluxul sanguin, in cazul existentei unei obstructii arteriale. Indepartarea ulterioara a necrozei se va face cu ajutorul unui pansament hidroactiv (HydroClean advance), pansament ce are avantajul de a indeparta numai tesutul mort fara a afecta tesutul sanatos si fara a creste ischemia.

In oricare dintre situatiile descrise mai sus, dupa luarea primelor masuri de pansare corespunzatoare trebuie sa mergeti urgent la medic.

Deoarece pansamentele moderne sunt eficiente doar in conditiile unei utilizari corecte, accesand platforma www.ingrijirerani.ro, cu ajutorul unui manechin uman interactiv va puteti identifica usor tipul de rana, precum si stadiul de vindecare al acesteia.

Cu ajutorul tutorialelor video, veti primi atat indicatii corecte de pansare a ranii si de aplicare a pansamentelor, cat si tipul de produse cu care rana poate fi pansata.

Nu in ultimul rand, consultantii Hartmann va stau la dispozitie cu sfaturi personalizate de ingrijire a ranilor, in zilele de Luni-Joi, in intervalul orar 09:00-16:00.