Bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt mai fragili in fata infectiei cu coronavirus. Consultatii online gratuite oferite de ARES

In contextul epidemiei de COVID-19, echipa de medici cardiologi de la ARES atrage atentia ca pacientii cu un istoric cardiovascular sunt mai expusi riscului de a dezvolta complicatii in cazul contractarii virusului. Potrivit unui buletin clinic publicat de Colegiul American de Cardiologie, aproximativ 50% dintre pacientii care au avut nevoie de spitalizare in urma infectarii cu COVID-19 sufera de afectiuni cronice. 40% dintre pacientii cu coronavirus spitalizati au un istoric medical de afectiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare.

”Cand ne referim la pacienti cu boli cardiovasulare, ne referim in special la cei cu insufcienta cardiaca avansata. Insuficienta cardiaca este o afectiune determinata de incapacitatea inimii de a mai asigura debitul de sange necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului. Atunci cand un astfel de pacient este infectat, virusul va fi contracarat de catre sistemul imunitar, care la bolnavul cardiovascular nu este neaparat disfunctional.

insa agresiunea asupra organismului rezultata in urma infectiei la un pacient cu resurse cardiace limitate poate decompensa extrem de mult acel pacient. Asta inseamna agravarea brusca a bolii cardiace care in mod normal este echilibrata de tratamentul medicamentos pe care pacientul il ia zilnic” explica dr. Iulian Calin, medic specialist cardiolog la ARES.

Consultatii online gratuite pentru cardiaci oferite de ARES

De aceea, este important ca pacientii cu boli de inima sa respecte recomandarile de igiena si sa apeleze medicul curant atunci cand intervin schimbari in starea lor de sanatate. in conditiile actuale, cea mai buna metoda de preventie pentru persoanele in varsta si cele cu afectiuni cardiovasculare este izolarea la domiciliu si evitarea contactului cu cei din jur.

Pentru acesti pacienti, medicii ARES ofera consultatii online gratuite in aceasta perioada. Pacientii trebuie sa intre pe site-ul www.centrele-ares.ro si sa completeze un formular de pre-consultatie in care sa detalieze problema medicala si sa incarce eventualele documente medicale recente. Ei pot opta pentru o consultatie video pe internet sau pentru primirea recomandarilor medicale pe e-mail.

Colegiul American de Cardiologie avertizeaza ca riscul de a dezvolta complicatii dupa infectia cu SARS-CoV-2 este mai mare in cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare. Potrivit unui raport pe 138 de pacienti spitalizati, 19,6% au dezvoltat sindrom de detresa respiratorie acuta, 16,7% au dezvoltat aritmii si 7,2% afectare cardiaca. O alta complicatie semnalata de rapoartele medicale este miocardita – inflamarea muschiului cardiac.

ARES isi continua activitatea pentru cazurile urgente. Pentru pacientii la care, in urma discutiilor cu medicii cardiologi, se stabileste ca este necesara deplasarea la spital pentru investigatii sau proceduri interventionale, ARES a pregatit masuri de igiena si siguranta: triajul pacientilor in afara cladirii spitalului, scanarea temperaturii corporale la intrarea in spital, inasprirea masurilor de igiena, permiterea accesului in spital numai pentru pacienti si personal medical, cazarea cate unui singur pacient in rezerve, pentru a limita contactul cu cei din jur.

Misiunea ARES in Romania este dezvoltarea invoatiei in cardiologie si accesul unui numar cat mai mare de romani la solutii terapeutice inovatoare care conserva integritatea corporala a pacientului. incepand cu 2011, la ARES au fost efectuate mii de interventii, dintre care 12 in premiera nationala absoluta si una in premiera europeana. Peste 15.000 de pacienti au fost tratati cu succes la ARES.