De ce apar frisoanele si cand e necesar sa mergem la medic?

Ce sunt frisoanele?

Frisoanele sunt reactii involuntare ale muschilor ce se caracterizeaza prin tremurat. O reactie involuntara este o reactie ce nu poate fi controlata, iar exemplele sunt reprezentate de sughit sau stranut. 

Frisonul se intampla, de obicei, atunci cand temperatura corpului este mica, iar acesta incearca sa se incalzeasca. Cu toate acestea, exista si alte cauze ale frisoanelor, unele dintre ele putand indica anumite probleme de sanatate. Atunci cand corpul unei persoane se raceste, musculatura se va contracta si relaxa rapid pentru a genera caldura. Acest lucru face ca o parte sau tot corpul sa tremure si poate avea loc chiar si in zile calde, mai ales daca exista adieri reci sau zone de umbra.

Care sunt cauzele frisoanelor?

Frisoanele apar cel mai frecvent atunci cand o persoana este rece. Acestea sunt reactii temporare si ar trebui sa se opreasca odata ce individul se incalzeste. Cu toate acestea, frisonul poate fi si un simptom al unor boli fizice si psihice, astfel incat discutia cu medicul este esentiala pentru detectarea lor.

Cand se indica vizita la medic si cand pot fi frisoanele tratate la domiciliu?

Frisoanele sunt, de obicei, reactii temporare. Daca acestea apar din cauza febrei, a nivelurilor reduse de zahar din sange sau a unei emotii puternice, ar trebuii sa se rezolve odata ce cauza de baza este gestionata. Spre exemplu, febra poate fi ameliorata cu antiinflamatorii nesteroidiene si printr-un aport ridicat de lichide, in timp ce emotiile puternice pot fi calmate printr-o respiratie lenta. In cazul scaderii nivelului de zahar din sange, consumul de alimente reprezinta cea mai buna solutie.

In cazuri mai severe, precum infectiile, vizita la medic este necesara. Astfel, persoanele care considera ca au o infectie sau prezinta febra persistenta si care nu se reduce in ciuda masurilor luate ar trebuii sa discute negresit cu medicul. Febra creste ritmul cardiac si face respiratia mai dificila. Acest lucru poate fi grav daca o persoana are asociata o afectiune cardiaca sau pulmonara.

Frisonul poate fi un simptom mai sever pentru adultii in varsta sau pentru persoanele ce au asociate diferite alte afectiuni de sanatate. Varstnicii sunt adesea mai putin capabili sa isi regleze temperatura corpului, astfel incat au un risc mai mare de a experimenta frisoanele, dar si de a dezvolta hipotermie. Mentinerea organismului in stare optima pe vreme rece este esentiala si se poate face prin diferite metode, precum utilizarea de imbracaminte adecvata sau adapostirea de frig.

Bibliografie:
About essential tremor. (n.d.)
Anxiety conditions:What is anxiety? (n.d.)
Hypoglycemia (low blood glucose). (2015, July 1) http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
Section 3: Shivering [Fact sheet]. (2017) https://www.rcoa.ac.uk/system/files/03-Shivering2017.pdf
Tunkel, A. R. (n.d.). Fever in adults https://www.msdmanuals.com/en-gb/home/infections/biology-of-infectious-disease/fever-in-adults
What are psychogenic movement disorders? (n.d.) https://www.bcm.edu/healthcare/care-centers/parkinsons/conditions/psychogenic-movement-disorders
What is parkinson's? (n.d.) http://parkinson.org/understanding-parkinsons/what-is-parkinsons
What is sepsis? (2018, January 23) https://www.cdc.gov/sepsis/basic/index.html