Cum functioneaza tratamentele naturiste pentru endometrioza?

Ce este endometrioza

In timp ce calmantele si medicamentele hormonale sunt prima linie de tratament pentru endometrioza, aceste optiuni au mai multe efecte secundare de care trebuie tinut cont. Astfel, unii oameni aleg sa incerce anumite tratamente pe baza de plante pentru a lupta cu boala. Cu toate acestea, functioneaza tratamentele naturiste pentru endometrioza?

Endometrioza este o afectiune medicala cronica. Aceasta determina cresterea in afara uterului a unor tesuturi similare cu mucoasa uterina. Aceste zone anormale de tesut se vor dezvolta si vor sangera ca raspuns la nivelurile hormonale, simptomele fiind extrem de neplacute.

Durerile pelvine, menstruatiile abundente, durerile in timpul sexului, durerile de spate si greturile sunt doar alte cateva manifestari ale endometriozei.

Afla posibilele tratamente naturiste disponibile pentru endometrioza, dar si daca acestea functioneaza. In plus, sunt oferite date si cu privire la tratamentele medicale aferente endometriozei.

Ce spun studiile?

Sustinatorii tratamentelor naturiste pe baza de plante afirma ca acestea pot regla nivelul de estrogen, pot incetini dezvoltarea tesuturilor anormale si pot calma durerea. Niciun studiu, insa, nu a determinat cu exactitate modul de functionare al remediilor naturiste in cazul endometriozei. In schimb, cercetarile s-au concentrat pe modul in care anumite suplimente pe baza de plante ar putea reduce simptomele.

Endometrioza este o afectiune dependenta de estrogen, acest hormon agravand cresterea si inflamatia tesuturilor anormale, aspecte ce vor face ca afectiunea sa fie si mai dureroasa. Chiar daca modificarile aduse de ciclul menstrual asupra nivelului de estrogen sunt normale, simptomele tot se vor amplifica la nivelul tesuturilor anormale.

Studiile sugereaza ca unele remedii pe baza de plante pot imbunatati simptomele endometriozei. Acestea pot fi utilizate individual sau pot fi asociate cu diferite medicamente. Totusi, aceste studii sunt inca in fazele incipiente, astfel incat cercetarile trebuie sa continue. In plus, tratamentele naturiste raman optiuni alternative, nu primare.

Curcuminul

Curcuminul este un produs derivat al turmenicului care poate ajuta la reglarea nivelurilor hormonale ale unei persoane. Astfel, se considera ca acest compus va incetini cresterea si dezvoltarea tesuturilor anormale caracteristice endometriozei.

Autorii unui studiu realizat in 2013 au analizat celulele endometriale in laborator si au descoperit ca produsele pe baza de curcumin ar putea suprima estradiolul, un tip de estrogen, incetinind astfel cresterea celulelor endometriale. Totusi, nu toate cercetarile ce obtin rezultate in laborator au aceleasi rezultate si intr-un corp uman. Asadar, acest studiu arata ca sunt necesare mult mai multe cercetari in acest domeniu.

Destul de recent, oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga cum functioneaza curcuminul in ceea ce priveste endometrioza. In urma analizelor s-a descoperit ca inflamatia este redusa de actiunea curcuminului, deoarece acesta poate inhiba proteinele mesager care provoaca raspunsul inflamator.

Fructul castitatii

Vitex Agnus Castus, cunoscut sub denumirea de fructul castitatii, este un remediu frecvent folosit pentru afectiunile din sfera ginecologica. Conform unei analize din 2016, studiile efectuate in laborator arata ca fructul castitatii poate schimba comportamentul receptorilor de estrogen. Acest lucru poate ajuta la realizarea unor tratamente care vor ameliora mult mai bine simptomele menstruatiei, durerile de sani si manifestarile sindromului premenstrual.

Alte cercetari mai recente au descoperit ca fructul castitatii ar putea lupta contra infertilitatii din endometrioza. Totusi, efectul sau exact asupra hormonilor este inca nedeterminat.

Scoarta de pin

Conform unui studiu din 2014, scoarta de pin poate actiona un agent antiinflamator. Deoarece inflamatia este o parte cheie a endometriozei, cercetatorii au dorit sa stie daca scoarta de pin ar putea avea efecte asupra acestei afectiuni. Majoritatea cercetarilor au analizat in special un produs derivat din scoarta de pin, acesta purtand numele de Pycnogenol, iar rezultatele au fost favorabile.

Studiile de specialitate au descoperit ca Pycnogenolul s-ar putea asocia cu contraceptivele orale pentru a reduce durerea regasita in endometrioza. Este important de mentionat ca si participantii care au luat doar contraceptive orale au avut parte, de asemenea, de ameliorarea durerii. Asadar, studii suplimentare sunt necesare si pentru acest produs.

Musetelul

Musetelul este o planta foarte populara, deoarece are anumite proprietati linistitoare. Totusi, aceasta planta poate avea efecte benefice si asupra persoanelor cu endometrioza. Un studiu de laborator din 2018 a aratat cum crizina, care este o substanta din musetel, a ucis celulele implicate in endometrioza.

De asemenea, ciclul de viata al celulelor a fost modificat, ceea ce sugereaza ca musetelul ar putea schimba felul in care celulele endometriale se dezvolta. In ciuda acestor rezultate favorabile, trebuie precizat faptul ca studiile au fost realizate doar in laborator, iar rezultatele ar putea fi diferite in cazul in persoanelor cu endometrioza.

Lavanda

Lavanda este o planta comuna, dar folosita de multe persoane pentru incurajarea relaxarii si a somnului. Cateva cercetari din 2015 indica faptul ca uleiul esential de lavanda ar putea ajuta la reducerea durerilor menstruale. Participantii au primit masaje cu ulei esential de lavanda diluat, iar rezultatele au fost mai bune decat in cazul celor care au fost masati cu produse placebo.

Cum se folosesc tratamentele naturiste?

Tratamentele naturiste nu necesita retete medicale, iar pentru majoritatea nu exista doze standardizate si aprobate. Tratamentele naturiste trebuie folosite ca suplimente pentru tratamentele medicale, nu ca optiuni inlocuitoare. Instructiunile oferite de producatori trebuie urmate, iar orice nedumerire trebuie discutata cu medicul. Discutia cu medicul ar trebui sa aiba loc inainte de a folosi orice suplimente alimentare sau remedii naturiste.

Folosirea tratamentelor naturiste ar trebui sa aiba loc treptat. Persoanele care doresc sa utilizeze mai multe metode ar trebui sa faca acest lucru lent si sa inceapa initial cu un singur produs, astfel incat orice efecte secundare sa poata fi monitorizate. Tratamentele naturiste pot provoca reactii adverse si pot interactiona cu alte medicamente, astfel incat medicul ar trebui informat ori de cate ori se incearca noi metode de tratament.

Tratamente medicale

Este important de stiut ca nu exista optiuni de tratament care sa vindece endometrioza. In schimb, tratamentele medicale se concentreaza pe gestionarea durerii, a sangerarilor, a infertilitatii si a oricaror alte simptome posibile. Medicul va examina persoana cu endometrioza si ii va oferi cele mai bune optiuni de tratament in functie de varsta, istoric medical si posibilitatea de a mai avea copii.

Medicamentele antialgice pot fi recomandate persoanelor ce resimt dureri din cauza endometriozei. Durerile moderate pot fi gestionate cu medicamente ce nu necesita reteta, dar cele severe se vor ameliora doar cu medicamente recomandate de medic. Pe langa aceste medicamente, medicii pot indica tratamente hormonale. Acestea vor reduce nivelurile de estrogen si vor regla menstruatia, astfel incat simptomele sa se amelioreze.

Interventiile chirurgicale pot fi necesare in cazul endometriozei, ajutand la repararea deteriorarilor tisulare. In plus, tratamentele chirurgicale asupra nervilor din bazin pot reduce senzatiile dureroase. Pe langa aceste lucruri, unele femei aleg histerectomia pentru a opri sangerarile, dar trebuie stiut ca aceasta optiune nu inlatura toate simptomele.

Daca endometrioza afecteaza fertilitatea unei persoane, iar aceasta doreste sa ramana insarcinata, medicii pot interveni chirurgical. Totusi, o optiune valabila ramane si fertilizarea in vitro.

Concluzii

Tratamentele naturiste pentru endometrioza sunt experimentale in acest moment, iar majoritatea studiilor au fost realizate in laborator. Asadar, mai sunt necesare numeroase cercetari pe persoane cu endometrioza pentru a se demonstra daca tratamentele naturiste sunt sau nu eficiente.

Oamenii care iau in considerare apelarea la remedii naturiste ar trebui sa discute cu medicul despre acestea. In plus, trebuie retinut ca tratamentele naturiste nu trebuie sa le inlocuiasca pe cele medicale. Consultul medical este extrem de pretios si trebuie realizat de orice persoana care isi doreste sa modifice tratamentul.

Bibliografie:
Bakhtshirin, F.,et al.(2015). The effect of aromatherapy massage with lavender oil on severity of primary dysmenorrhea in Arsanjan students [Abstract]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25709705-the-effect-of-aromatherapy-massage-with-lavender-oil-on-severity-of-primary-dysmenorrhea-in-arsanjan-students/
Bulun, S. E.,et al.(2012). Role of estrogen receptor-β in endometriosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4077338/
Chowdhury, I.,et al. Curcumin attenuates proangiogenic and proinflammatory factors in human eutopic endometrial stromal cells through the NF-kB signaling pathway
Ilhan, M.,et al.(2019). Novel drug targets with traditional herbal medicines for overcoming endometriosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6637095/
Kong, S.,et al.The complementary and alternative medicine for endometriosis: A review of utilization and mechanism. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/146383/
Maia, Jr., H.,et al.(2014). Combining oral contraceptives with a natural nuclear factor-kappa B inhibitor for the treatment of endometriosis-related pain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3873204/
Ryu, S.,et al.(2018). Chrysin leads to cell death in endometriosis by regulation of endoplasmic reticulum stress and cytosolic calcium level [Abstract]. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jcp.26770
What are the treatments for endometriosis? (2017). https://www.nichd.nih.gov/health/topics/endometri/conditioninfo/treatment
Zahid, H.,et al.(2016). Phytopharmacological review on Vitex agnus-castus: A potential medicinal plant [Abstract]. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1674638416600047
Zhang, Y.,et al.(2013). Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941414/