Mamoplastia de reductie

Ce este mamoplastia de reductie

Mamoplastia de reductie este o procedura medicala care are ca scop reducerea in dimensiuni a sanilor unei persoane. Potrivit unui studiu efectuat in anul 2019, mamoplastia de reductie este una dintre cele mai frecvente proceduri cosmetice.

Utilizarile mamoplastiei de reductie

Persoanele care au sani cu dimensiuni exagerat de mari pot experimenta dureri de gat, de umeri sau de spate. Astfel, aceste persoane pot necesita o interventie chirurgicala de reducere a dimensiunilor sanilor daca doresc sa scape de simptomele neplacute.

Sanii prea mari pot ingreuna activitatile fizice, dar si alte activitati de zi cu zi. A avea sani prea mari poate reprezenta si o situatie cu numeroase efecte psihologice negative, deoarece unii oameni nu se simt bine cu privire la aceste dimensiuni. Astfel, mamoplastia de reductie poate fi considerata o interventie chirurgicala realizata din dorinta de modificare a aspectului fizic sau din dorinta de a indeparta anumite manifestari neplacute, precum durerea si disconfortul.

Medicii pot recomanda o interventie chiurgicala de micsorare a sanilor chiar si pentru barbatii care au ginecomastie, aceasta reprezentand o afectiune medicala in care tesutul mamar se dezvolta din cauza nivelului ridicat de estrogen.

Operatia de reducere a sanilor poate ajuta la imbunatatirea starii de bine din punct de vedere fizic, dar si psihic. Totusi, nu toate persoanele sunt compatibile cu interventia, astfel incat medicul poate evalua anumite aspecte in prealabil. De exemplu, examinarea fizica a sanilor, mamografia, analizarea istoricului medical si efectuarea de teste de urina si sange reprezinta doar cateva elemente de care medicul are nevoie inainte de a incepe interventia. De asemenea, este important de mentionat daca pacientul fumeaza, lucru care poate temporiza interventia chirurgicala. Fumatul, prin numeroasele efecte negative, influenteaza vindecare tesuturilor, astfel incat va fi necesar sa se intrerupa fumatul inainte si dupa operatie. Pacientul trebuie sa comunice ce medicamente ia, in functie de acestea putand fi luata decizia de a continua procesul preoperator sau, din contra, de a temporiza interventia.

Operatia de reducere a dimensiunii sanilor nu este recomandata persoanelor care fumeaza, care au probleme de sanatate, precum diabetul, probleme cardiace, daca sufera de obezitate. De asemenea, pentru persoanelor care sunt in curs de slabire, este recomandata amanarea interventiei pana la obtinerea greutatii dorite pentru a decide daca se doreste sau nu procedura.

Procedura

Mamoplastia de reductie este o interventie care are loc, de obicei, sub anestezie generala, cu o durata de 2-5 ore. Este recomandat ca pacientii sa ramana sub supraveghere o noapte sau doua postoperator, insa acest lucru ramane la latitudinea chirurgului.

Medicii pot recomanda intreruperea unor tratamente pentru o perioada scurta de timp, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antiagregantele sau anticoagulantele. De asemenea, medicii incurajeaza persoanele fumatoare sa renunte la acest obicei cu cateva saptamani inainte de procedura.

Fumatul creste riscul de deteriorare mamelonara, de necroza a tesuturilor mamare, dar si de alte complicatii. Prin urmare, este esential ca persoanele ce doresc sa isi micsoreze sanii sa discute cu medicul despre orice produs pe baza de tutun, inclusiv anumite tigari electronice.

Chirurgul care va efectua procedura va folosi un marker pentru a trasa direct pe piele anumite linii dupa care se va ghida pentru a face inciziile. Marimea sanilor, pozitia mameloanelor si preferintele persoanei operate sunt factorii ce vor determina modelul exact al inciziei. Incizia sub forma de ancora este cea mai frecvent utilizata tehnica de indepartare a pielii pentru chirurgia de reducere a sanilor.

In general, chirurgii vor incepe prin a face o incizie in jurul areolei mamare. Apoi, incizia va fi continuata sub san, moment in care pot elimina excesul de piele de pe partile laterale ale acestuia. Dupa efectuare inciziilor, medicul va indeparta excesul de tesut mamar, va remodela tesutul ramas si va repozitiona mamelonul si areola mamara. In final, chirurgul va inchide incizia cu suturi si alte instrumente de fixare.

Daca sanii au dimensiuni deosebit de mari, medicii pot fi nevoiti sa indeparteze mameloanele si areolele mamare total, iar mai apoi sa le amplaseze in zonele dorite. 

Dupa efectuarea procedurii, sanii pacientei sau pacientului vor fi bandajati, iar uneori este nevoie chiar si de introducerea unor mici tuburi de dren. Acestea au ca scop eliminarea fluidelor ce se vor acumula la nivelul sanilor, dar si de a reduce inflamatia asociata cu interventia. Persoanele ce au montante astfel de tuburi de dren trebuie sa evite contactul cu apa in zona sanilor.

Mamoplastia de reductie in cazul barbatilor

In cazul barbatilor, scopul mamoplastiei de reductie este de a elimina excesul de tesut adipos sau glandular, astfel incat pieptul sa devina mai plat si sa aiba un aspect mai ferm. Tesutul mamar suplimentar la barbati poarta denumirea de ginecomastie.

Barbatii supusi interventiei de mamoplastie de reductie vor fi anesteziati local sau general inainte de procedura. Aceasta poate implica liposuctie, excizie sau chiar o combinatie a celor doua metode. Liposuctia poate corecta ginecomastia care se datoreaza excesului de tesut adipos.

Chirurgul va realiza micro-incizii de-a lungul partilor laterale ale sanului si va introduce un tub subtire numit canula cu ajutorul caruia va elimina excesul de tesut.

Ginecomastia poate implica, de asemenea, exces de piele si de tesut mamar glandular. In acest caz, medicul va folosi tehnici de excizie pentru a elimina tesuturile nedorite. Dupa reducerea dimensiunii sanilor, chirurgul va repozitiona areola si mamelonul (daca este necesar) si va inchide inciziile cu suturi.

Recuperare

Majoritatea oamenilor pot merge acasa 24-48 ore dupa operatie, atat timp cat nu intampina complicatii. Inainte de a parasi spitalul sau clinica, aceste persoane vor primi instructiuni postoperatorii specifice si retete care includ medicamente destinate durerilor si inflamatiei. De asemenea, pot fi recomanda medicamente care sa ajute la grabirea cicatrizarii si la prevenirea infectiilor.

Oamenii vor avea nevoie de multa odihna in timp ce sanii se vindeca. Astfel, miscarile care utilizeaza musculatura toracelui sau care ar putea rupe suturile ar trebui evitate. In plus, pot exista dificultati in ridicarea bratelor, asa ca ajutorul unui membru al familiei sau al unui apropiat ar putea fi indicat, cel putin pentru primele doua saptamani. Pe langa aceste lucruri, ridicarea unor obiecte grele este interzisa pana la scoaterea firelor de sutura.

Riscuri asociate

Oamenii pot suferi complicatii minore dupa mamoplastia de reductie, iar cateva exemple sunt reprezentate de rani deschise, vindecare lenta, infectii ale tesutului conjunctiv, pierderea senzatiilor de la nivelul mameloanelor sau sanilor, aspect asimetric al sanilor sau al mameloanelor si cicatrici. Obezitatea si fumatul sunt doi factori care pot creste riscul de complicatii, dar care si intarzie procesul de vindecare.

Pe langa toate riscurile prezentate mai sus, exista si sanse mici ca persoanele supuse interventiei sa dezvolte reactii alergice la anestezie sau la alte medicamente. Totusi, riscul este mic, iar anterior procedurii se pot face verificari cu privire la acest aspect. Riscurile anesteziei cuprind, in afara celor alergice, infectiile toracice, cu atat mai probabile daca pacientul fumeaza, tromboze. De asemenea, operatia de reducere a dimensiunilor sanilor poate afecta capacitatea unei persoane de a alapta, astfel incat femeile care doresc sa aiba un copil ar trebui sa discute in prealabil cu medicul.

Pot aparea diferente de marime, forma si simetrie a sanilor, ceea ce ar putea duce la nevoia unei alte interventii chirurgicale pentru imbunatatirea aspectului.

Pot aparea sangerari, infectii, edem, seroame, care trebuie sa fie tratate imediat pentru a evita complicatiile pe termen lung. 

Concluzii

Operatia de reducere a sanilor este o procedura medicala relativ sigura si eficienta. Un chirurg va indeparta excesul de piele si tesut de la nivelul sanilor si va repozitiona mamelonul si areola mamara in mod corespunzator.

Mamoplastia de reductie este o procedura cu riscuri minime, iar complicatiile potentiale includ infectiile, cicatrizarile, pierderea senzatiilor de la nivelul sanilor si afectarea capacitatii de alaptare. Asadar, persoanele ce doresc sa isi micsoreze sanii ar trebui sa discute cu medicul pentru a vedea daca aceasta interventie este cu adevarat necesara.

Rezultatele nu sunt vizibile imediat, intrucat zona este insotita de inflamatie, iar procesul de cicatrizare necesita timp pentru a obtine un rezultat estetic satisfacator. Astfel, abia dupa cateva luni de la interventie pacientii se pot bucura de rezultate.