Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparitia lor

Ce sunt verucile plantare

Verucile plantare sunt mici excrescente benigne ce survin la nivelul talpii. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de negi la nivelul talpii si apar din cauza unei tulpini particulare a papilomavirusului uman (HPV).

Orice persoana poate suferi de veruci plantare la un moment dat, dar frecventa este mult mai mare la copii si adolescenti. De asemenea, unii sportivi, inclusiv dansatorii, gimnastii sau inotatorii, pot avea veruci plantare. Acest lucru este valabil din cauza faptului ca aceste persoane pot sta desculte in multe locuri comune.

Pe langa aceste grupe de persoane, chiar si cele cu sisteme imunitare slabite prezinta riscuri mult mai crescute de a dezvolta afectiunea.

Manifestarile verucilor plantare

Verucile plantare au un aspect caracteristic, iar diagnosticarea lor se poate face chiar si prin simplul examen fizic. Acestea sunt mici leziuni plane sau iesite in relief, dure si aspre. Verucile prezinta mici puncte negre in interior, asemanatoare cu niste seminte. Totusi, aceste puncte sunt mici vase de sange ce s-au coagulat.

Verucile plantare survin la nivelul partii inferioare a piciorului, de obicei la baza degetelor sau a calcaiului. Aspectul lor este tare si ingrosat, producand durere si sensibilitate la mers sau stat in picioare.

Vizita la medic este necesara atunci cand acest disconfort interfereaza cu activitatile zilnice, dar si atunci cand negii persista in ciuda tratamentului sau se inmultesc. De asemenea, medicul trebuie anuntat cand leziunea sangereaza sau isi modifica aspectul sau culoarea.

Care sunt cauzele?

Atunci cand celulele pielii se infecteaza cu HPV, virusul tinde sa le faca sa creasca mai repede decat celulele din zonele inconjuratoare, determinand formarea negilor plantari.

Este important de stiut ca virusul care provoaca negii plantari este contagios, ceea ce inseamna ca se poate raspandi de la om la om, in special in medii calde si umede. Virusul poate patrunde in organism chiar si prin taieturi si leziuni microscopice la nivelul piciorului, astfel incat prudenta este necesara.

Riscul unei persoane de a dezvolta veruci plantare este mai mare daca aceasta are un sistem imunitar slabit, deoarece organismului ii este greu sa lupte impotriva virusului HPV. De asemenea, plimbarile in picioarele goale la dusuri, piscina sau vestiar pot face ca oamenii sa se infecteze cu virusul HPV.

Chiar si utilizarea in comun a pantofilor poate fi o cauza, iar riscul exista si in cazul probarii acestora in magazine, desi este mic. Totusi, trebuie retinut faptul ca sistemul imunitar al fiecarei persoane raspunde diferit la HPV si nu toate persoanele care vin in contact cu virusul vor dezvolta negi.

Diagnostic

In cele mai multe cazuri, medicii pot diagnostica verucile plantare prin simpla examinare fizica a leziunii. Totusi, negii din talpa pot fi asemanatori cu bataturile, iar diagnosticul diferential ar putea necesita si alte investigatii. De exemplu, medicul poate preleva o proba de piele de la nivelul leziunii, ulterior aceasta fiind trimisa la laborator pentru analize amanuntite.

Aceasta metoda se numeste biopsie si este foarte fidela.

Dupa cum a fost precizat, negii plantari contin o serie de puncte negre, iar acestea pot ajuta la punerea diagnosticului. In schimb, bataturile sunt doar zone ingrosate de piele ce au ca scop protectia impotriva frictiunii si presiunii. Astfel, medicii pot realiza sectiuni la nivelul pielii pentru a observa existenta sau absenta punctelor negre specifice verucilor.

Optiuni de tratament

Negii plantari dispar de foarte multe ori fara tratament. Aproximativ 65-78% dintre acestia se vor micsora sau vor disparea complet intr-un interval de 2 ani. Totusi, daca verucile plantare nu dispar dupa aceasta perioada sau o persoana doreste sa le elimine mai rapid, trebuie stiut ca exista mai multe optiuni de tratament.

Creme speciale

Medicii pot prescrie creme speciale pentru verucile plantare. Aceste creme contin acid salicilic, un compus folosit ca prima optiune in tratarea pacientilor cu negi plantari. Cremele trebuie aplicate direct pe veruci in fiecare zi si timp de cateva luni.

Crioterapia

Crioterapia foloseste azot lichid pentru a ingheta verucile. Totusi, cercetatorii au constatat ca aceasta metoda poate fi mai putin eficienta decat acidul salicilic in unele situatii.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate in cazul crioterapiei este posibil ca medicii sa recomande repetarea sedintelor de tratament la fiecare 3 saptamani. Unele persoane necesita un numar ridicat de sedinte de crioterapie pentru a elimina complet verucile, iar aceasta terapie poate fi dureroasa, ceea ce nu o face potrivita pentru copii.

Imunoterapia

Daca negii nu raspund la alte tratamente, imunoterapia poate stimula sistemul imunitar sa combata virusul HPV responsabil. Fluorouracilul este un medicament pentru chimioterapie pe care oamenii il pot folosi sub forma de crema. Totusi, comunitatea medicala nu recomanda acest produs in cazul femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate.

Exista si alte metode de tratament asociate imunoterapiei, dar nu exista suficiente dovezi care sa sustina eficacitatea lor. De exemplu, cimetidina este o substanta ce poate stimula raspunsul imun in lupta cu HPV. De asemenea, unii cercetatori au sugerat faptul ca un aport suplimentar de zinc ar putea fi benefic, dar dovezile sunt neconcludente.

Tratament cu laser

Tratamentul cu laser implica utilizarea unui fascicul de lumina de mare intensitate pentru a distruge verucile. Acest tratament poate fi eficient, dar trebuie stiut ca poate provoca cicatrici. Conform specialistilor, metodele de tratament cu laser sunt eficiente in 60-75% din cazurile de negi dificil de tratat si este posibil ca tratamentul sa fie necesar de mai multe ori.

Preventie

Este posibil ca oamenii sa evite verucile plantare prin adoptarea unor masuri simple de siguranta. Purtarea de incaltaminte sau sandale in vestiare, in zonele piscinelor si la dusuri ar putea fi eficienta in protectia impotriva virusului. De asemenea, evitarea contactului cu picioarele persoanelor cu veruci este importanta, alaturi de mentinerea picioarelor curate si uscate.

Pentru a evita infectarea cu virusul HPV ce produce verucile plantare, specialistii recomanda evitarea pietrelor ponce care au fost folosite de persoane cu veruci. Chiar si sosetele sau incaltamintea nu trebuie sa fie purtate in comun cu alte persoane si este necesar sa fie pastrate curate si uscate.

Concluzii

Negii plantari dispar adesea fara tratament in termen de 2 ani. Cu toate acestea, exista anumite metode prin care verucile pot fi indepartate mai rapid. Discutia cu medicul este foarte importanta, acesta recomandand cea mai buna metoda in cazul fiecarei persoane.

Unele veruci pot fi asemanatoare cu alte excrescente ale pielii, astfel incat consultul medical este obligatoriu. Vizita la medic este si mai importanta atunci cand apar sangerari, modificari de marime, modificari de forma/culoare sau atunci cand pacientul are un sistem imunitar deficitar. Astfel, se pot lua cele mai bune masuri pentru a elimina verucile intr-un mod optim.

Bibliografie:
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11952542
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28108992
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24899-plantar-warts
Warts. (n.d.). aocd.org/page/Warts
Warts. (n.d.). apma.org/warts
 jaoa.org/article.aspx?articleid=2671439
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-warts/symptoms-causes/syc-20352691