Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela

Ce este varicela

Varicela, numita si varsat de vant, este o boala infectioasa extrem de contagioasa si care este provocata de virusul varicelo-zosterian. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei, dar poate sa survina si in cazul adultilor. Infectia cu virusul varicelei se vindeca, de obicei, in cateva saptamani, ulterior organismul capatand o imunitate crescuta la virus.

Simptomele varicelei pot fi foarte deranjante atunci cand infectia este activa. Principala manifestare a infectiei este reprezentata de instalarea unor eruptii cutanate rosii, cu aspect de macule, ce se raspandesc la nivelul intregului corp.

Eruptia este foarte pruriginoasa si ocazional dureroasa, dar se poate agrava atunci cand persoana afectata se scarpina sau se zgarie.

Persoanele cu varsat de vant trebuie sa stie ca exista anumite remedii naturale prin care simptomele pot fi ameliorate. De asemenea, aceste remedii pot ajuta la diminuarea dorintei de scarpinare, deoarece acest obicei ar putea duce la complicatii nedorite.

Remedii naturale

Este important de cunoscut faptul ca nu exista tratament curativ pentru varicela. Totusi, majoritatea cazurilor de infectie pot fi prevenite prin intermediul vaccinarii.

In cazul persoanelor ce sunt deja infectate, acestea trebuie sa astepte pur si simplu ca organismul sa lupte contra infectiei si sa o elimine. In cadrul acestei asteptari, manifestarile pot fi foarte deranjante, dar urmatoarele remedii pot ajuta ca intreg procesul sa fie mai usor de suportat.

Remedii pentru mancarimi

Multe persoane cu varicela se vor plange de mancarimea persistenta suferita. Acest simptom este deosebit de dificil de suportat pentru copii, deoarece ei nu pot intelege ca este foarte important sa nu se scarpine. Astfel, apelarea la anumite remedii poate reprezenta solutia perfecta.

Lotiunile cu calamina sunt calmante si pot ajuta. Acestea au, de obicei, un amestec de oxid de zinc si calamina, iar aplicarea usoara pe zonele afectate ale pielii poate duce la diminuarea mancarimii. De asemenea, antihistaminicele orale pot fi de ajutor in gestionarea simptomelor produse de varicela.

Baile cu ovaz reprezinta un alt remediu natural eficient. Se recomanda adaugarea de faina de ovaz intr-o baie calda, deoarece aceasta contine beta-glucani. Acestia au proprietati antiinflamatorii, reducand astfel inflamatia si pruritul.

De asemenea, adaugarea unei cani de bicarbonat de sodiu la o baie rece poate avea acelasi efect. Ceaiul de musetel racit reprezinta un alt remediu ce poate fi utilizat la bai, dar si florile acestei plante pot fi de folos, deoarece au proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Daca baile nu sunt posibile la un moment dat, utilizarea unui pachet cu gheata reprezinta o alternativa eficienta. Totusi, se indica infasurarea pachetului cu gheata intr-un prosop si mentinerea sa pe piele pentru perioade scurte.

Chiar daca nu este un tratament, distragerea poate fi eficienta in foarte multe cazuri. Multi copii nu pot rezista nevoii de grataj a leziunilor avute, iar distragerea este singura metoda utila. Jocul, cititul sau vizionarea desenelor animate reprezinta doar cateva modalitati prin care copiii pot fi distrasi.

Prevenirea scarpinatului este un element vital in tratarea varicelei, deoarece poate agrava mancarimea si poate creste riscul de complicatii, precum ranile deschise sangerande sau dezvoltarea unor infectii secundare.

Pentru a preveni scarpinarea, exista cateva modalitati ce trebuie luate in calcul. De exemplu, persoanele cu varicela isi pot taia unghiile scurt, pot purta sosete curate pe maini noaptea, pot purta haine lejere si din materiale naturale si pot evita efortul pentru a preveni aparitia transpiratiei. De asemenea, nu se recomanda consumul de alimente fierbinti sau picante, mai ales daca sunt prezente leziuni bucale.

Metode de calmare a febrei si durerii

Multe persoane cu varicela dezvolta febra si durere. Folosirea medicamentelor antiinflamatorii, ar putea ajuta la reducerea acestor manifestari. Totusi, nu se recomanda excesul de medicamente si se indica aprobarea medicului inainte de a lua orice tratament medicamentos.

In cazul copiilor, febra si durerea pot fi calmate cu versiuni speciale de medicamente, deoarece acestia pot necesita doze mai mici. Se recomanda citirea si respectarea stricta a instructiunilor de dozare regasite in prospect, dar si informarea atenta la medic sau farmacist.

Remedii impotriva aftelor bucale

Aftele bucale pot afecta persoanele cu varicela. Leziunile existente pot produce mancarimi si dureri, dar acestea pot fi calmate cu ajutorul cuburilor de gheata. O metoda mai placuta consta in apelarea la inghetata pe bat.

Ceaiul de musetel reprezinta o alternativa foarte eficienta si nu este folosit doar pentru bai. Acesta poate fi baut sau poate fi folosit doar la clatirea gurii, ajutand la reducerea inflamatiei, a mancarimilor si a durerilor.

Atentionari in cazul copiilor

Varicela este frecventa in cazul copiilor si exista cateva aspecte speciale de care trebuie tinut cont atunci cand se incearca oferirea unui tratament. De exemplu, copiii nu trebuie sa urmeze tratamente medicamentoase destinate adultilor, ci doar tratamente indicate de medic.

Prevenirea raspandirii infectiei cu virusul varicelo-zosterian reprezinta o prioritate. Astfel, copiii bolnavi nu trebuie sa mearga la scoala sau in spatii publice, fiind recomandat ca acestia sa ramana acasa pana la vindecare. In plus, vizita la medic ar trebui programata in prealabil, deoarece tinerea copilului intr-o sala de asteptare ar putea ridica riscul de infectie pentru ceilalti copii, mai ales daca au sisteme imunitare slabite sau nu au fost vaccinati.

Cand se recomanda vizita la medic?

De cele mai multe ori, varicela tinde sa se vindece fara tratament si fara a fi nevoie de asistenta medicala, intervalul de vindecare fiind de maxim 2 saptamani. Cu toate acestea, exista cazuri speciale in care vizita la medic este recomandata. Unele persoane prezinta un risc mai mare de complicatii si trebuie sa contacteze medicul imediat ce exista suspiciunea de varicela.

Printre aceste persoane se regasesc femeile insarcinate, nou-nascutii, persoanele de peste 12 ani, persoanele cu sisteme imunitare slabite, persoanele cu afectiuni cronice pulmonare sau dermatologice si chiar persoanele care urmeaza tratamente cu steroizi.

Daca medicul diagnosticheaza varicela suficient de devreme, acesta poate prescrie medicamente antivirale care sa ajute la grabirea vindecarii. In plus, orice persoana care dezvolta simptome severe ar trebui sa consulte medicul. Printre manifestarile ce trebuie luate in calcul se regasesc febra crescuta sau care persista mai mult de 4 zile, existenta unui lichid purulent la nivelul eruptiilor cutanate, dificultati de mers, respiratie sau trezire din somn, varsaturi, rigiditate a gatului si dureri abdominale severe.

Vizita la medic in legatura cu varicela poate fi facuta si inainte de a dezvolta boala. In mod obisnuit, copiii sunt vaccinati impotriva varicelei, majoritatea cazurilor de infectie fiind prevenite. Totusi, exista un procent mic de oameni vaccinati care vor dezvolta boala, dar aceasta va fi insotita de simptome mult mai usoare si va avea o durata mai scurta.

Bibliografie:
About the varicella vaccines. (2019).
cdc.gov/vaccines/vpd/varicella/hcp/about-vaccine.html
Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile).
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074766/
Prevention and treatment. (2018).
cdc.gov/chickenpox/about/prevention-treatment.html
Reynertson, K. A., et al. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin [Abstract].
jddonline.com/articles/dermatology/S1545961615P0043X/