Exercitii de respiratie pentru persoanele cu BPOC

Ce este boala pulmonara obstructiva cronica

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o boala care afecteaza abilitatile persoanei de a respira cum trebuie. Este de obicei asociata cu alte afectiuni precum emfizemul pulmonar si bronsita cronica. Simptomele includ respiratie suieratoare, presiune toracica, dificultati de respiratie, lipsa de aer la efort sau chiar crize de sufocare, impreuna cu adunarea unor cantitati mari de mucus plamani.

Simptomele se pot agrava cu trecerea timpului, dar exercitiile de respiratie te pot ajuta. Cand exersezi regulat, exercitiile de respiratie te pot ajuta sa nu obosesti la fel de mult in timpul activitatilor zilnice. De asemenea, te vei simti mult mai energic in general.

5 exercitii utile pentru persoanele cu BPOC:

• Respiratia cu buzele tuguiate
• Respiratia coordonata
• Respiratia adanca
• “Huff cough”
• Respiratia diafragmatica

Respiratia cu buzele tuguiate

Resperatia cu buzele tuguiate are urmatoarele avantaje:
• Ajuta persoana sa respire mult mai usor
• Ajuta la eliberarea aerului blocat in plamani
• Relaxeaza
• Reduce dificultatile de respiratie

Exersarea acestei tehnici de 4 sau 5 ori pe zi poate ajuta. Tehnica functioneaza in urmatorul fel:

Cat timp tii gura inchisa, inspira adanc pe nas, numarand pana la 2. Repeta in gand “inspira, 1, 2”. Gura de aer nu trebuie sa fie neaparat mare, una obsinuita fiind la fel de buna pentru aceasta metoda.
Strange-ti buzele ca si cum ai vrea sa fluieri sau sa sufli lumanarile de pe tort.
Cat timp tii buzele tuguiate, expira usor, numarad pana la 4. Nu incerca sa fortezi aerul afara, incearca sa expiri usor, pe gura.
Respiratia cu buzele tuguiate este foarte buna pentru activitatile obositoare, precum urcatul scarilor.

Respiratia coordonata

Senzatia ca ramai fara aer poate cauza anxietate, ceea ce te poate face sa nu respiri cum trebuie sau chiar sa-ti tii respiratia. Pentru a preveni acest lucru, poti exersa respiratia coordonata prin doi pasi:

-Inspira pe nas inainte de a incepe un exercitiu.
-In timp ce iti tii buzele tuguiate, expira pe gura in timpul celor mai obositoare parti ale exercitiului. Un exemplu ar fi atunci cand aduci in punctul superior greutatea la exercitiile pentru antrenarea bicepsilor.
-Respiratia coordonata poate fi folosita si atunci cand faci exercitii fizice sau cand te simti nelinistit.

Respiratia adanca

Respiratia adanca previne blocarea aerului in plamani, lucru care poate duce la senzatia de ramanere fara aer. Utilizand aceasta tehnica, vei putea respira mai mult aer proaspat. Tehnica se realizeaza in urmatorul fel:

Stai in picioare sau pe scaun, cu umerii trasi in spate, facand loc pentru piept sa se extinda mai mult in procesul de inspiratie. Inspira adanc pe nas. Tine-ti respiratia numarand pana la 5, apoi elimina aerul usor, cu o expiratie adanca, pe nas, pana cand simti ca aerul inspirat a fost scos complet din plamani.

Cel mai bine este sa exersezi acest exercitiu impreuna cu alte exercitii zilnice de respiratie, care pot fi facute timp de 10 minute, de 3 sau de 4 ori pe zi.

“Huff cough”

Din cauza acestei boli, mucusul se poate aduna mult mai usor in plamani. “Huff cough” este un exercitiu de respiratie conceput pentru a te ajuta sa elimini mucusul fara sa te simti prea obosit in proces.

Pentru a realiza acest exercitiu trebuie sa te asezi intr-o pozitie confortabila, pe scaun. Inspira pe gura, putin mai adanc decat ai face-o normal. Folosindu-ti muschii stomacului, scoate aerul din plamani in trei ture, facand sunetele “ha, ha, ha”. Imagineaza-ti ca suflii intr-o oglina incercand sa o aburesti.

“Huff cough” este o metoda mai putin obositoare decat alte metode asemanatoare traditionale. De asemenea, te vei simti mai putin epuizat dupa ce elimini mucusul.

Respiratia diafragmatica

Diafragma este un muschi extrem de important pentru procesul de respiratie. Cei cu BPOC au tendinta de a se baza pe muschii gatului, umerilor si muschii spatelui in loc de diafragma. Respiratia diafragmatica sau abdominala ajuta la reantrenarea acestui muschi pentru a-l folosi mult mai eficient. Iata cum se face:

Cat timp stai intins pe jos, cu umerii relaxati, pune-ti o mana pe piept si una pe stomac. Inspira pe nas pentru doua secunde, simtind stomacul umflandu-se cu aer. Daca simti ca stomacul se umfla mai mult decat pieptul, inseamna ca faci exercitiul corect. Tine buzele tuguiate si expira usor pe gura, apasand usor pe stomac. Acest lucru iti va imbunatati abilitatea diafragmei de a elibera aer.

Repeta exercitiul de cate ori poti, fara a te forta.

Aceasta tehnica poate fi mai complicata decat celelalte exercitii, fiind mai buna pentru persoanele cu mai multa experienta. Daca ti se pare dificil, vorbeste cu doctorul tau sau cu un terapeut care te poate ajuta cu aceste exercitii.

Ce anume provoaca BPOC?

Fumatul este cauza principala a BPOC. BPOC este o boala comuna la fumatorii cu varsta de peste 40 de ani. Aproximativ 10-15% dintre fumatori dezvolta BPOC. O alta cauza, in afara de fumat poate fi chiar poluarea atmosferica, fumatul pasiv (la nefumatori) sau sistemele de incalzire cu carbuni.

Din cauza acestei boli se ajunge la o inflamatie cronica a bronhiilor si plamanilor, care ajunge in final la ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugerea peretilor alveolelor pulmonare. Din cauza acestor ingustari, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer, in special la eforturi. De obicei se ajunge ca, capacitatea respiratorie sa ajunge sau chiar sa coboare sub jumatate din cat era initial si normal.

Concluzie

Conform Academiei Americane de Medicilor de Familie, cei care sufera de BPOC si folosesc aceste exercitii de respiratie vor resimti imbunatatiri mai semnificative ale procesului de respiratie si a calitatii vietii in general, decat cei care nu le fac. Aceeasi organizatie spune ca alte potentiale beneficii ale acestor exercitii includ reducerea senzatiei de ramanere fara aer si o o respiratie mai usoara comparativ cu cea dinainte de incepere a exercitiilor.

Bibliografie
• Breathing exercises for COPD. (2014)
summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sha_breathing_exercises
• Breathing retraining. (2016, September 1)
nationaljewish.org/healthinfo/conditions/copd-chronic-obstructive-pulmonary-disease/lifestyle-management/breathing-retraining
• Breathing techniques. (n.d.)
copdfoundation.org/What-is-COPD/Living-with-COPD/Breathing-Techniques.aspx
• COPD: How to breathe better and save energy. (2011)
upmc.com/patients-visitors/education/breathing/pages/breathe-save-energy.aspx
• Diaphragmatic breathing. (2014, May 21)
my.clevelandclinic.org/health/articles/diaphragmatic-breathing
• Holland, A. E., Hill, C. J., Jones, A. Y., & McDonald, C. F. (2012, October 17). Breathing exercises for chronic obstructive pulmonary disease [Abstract]. Cochrane Database Systems Review, 10
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076942
• Pursed lip breathing. (2014, May 21)
nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/copd
• Yancey, J. R., & Chaffee, D. (2014, January 1). The role of breathing exercises in the treatment of COPD. American Family Physician. 89(1),15-16
aafp.org/afp/2014/0101/p15.html