O deficienta genetica la originea schizofreniei

deficienta,genetica,schizofrniePotrivit unor studii efectuate pe soareci de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Edinburg, o gena deficienta ar putea avea legatura cu aparitia schizofreniei si depresiei.
Gena DISCI a fost identificata in 2000 intr-o familie scotiana care avea un trecut bogat in boli mentale, insa putine lucruri sunt cunoscute inca in privinta modului in care mutatia acestei gene poate provoca probleme mentale.
Cercetatorii spera ca prin reproducerea acestei deficiente genetice la soareci, acestia vor putea fi folositi drept cobai pentru viitoare tratamente.
Cercetatorii au modificat chimic aceasta gena si au reintrodus-o la soareci. Gena DISCI a suferit mutatii diferite, astfel ca un grup a dezvoltat simptome de tip schizofrenic cu deficit de atentie si probleme de memorie, iar altul a manifestat semne de depresie.
Primul grup a fost tratat cu neuroleptice de tip Haldol si Clozapine, iar celalat grup cu antidepresive de tip Zyban. In ambele cazuri, starea soarecilor modificati genetic s-a ameliorat.
Potrivit profesorului David Porteous de la Universitatea Edinburg, acest studiu confirma cercetatri precedente, potrivit carora exista o relatie intre aceasta gena si schizofrenie, depresie si bolile maniaco-depresive.