Insomnia poate indica probleme de anxietate

Conform unui studiu norvegian, insomnia cronica poate indica instalarea anxietatii sau chiar existenta unei depresii.

insomnie,agitatie,anxietate,probleme,depresieStudiul defineste insomnia cronica drept un sentiment subiectiv ca nu poti adormi sau nu poti dormi in marea majoritate a noptilor timp de cel putin o luna.

Cercetatorii norvegieni sustina ca oamenii care sufera de insomnie cronica ar trebui testati pentru a se determina daca sufera de anxietate sau chiar depresie.

Studiul a fost efectuat pe 25.000 de adulti. Participantii la studiul au completat un chestionar amanuntit care continea intrebari despre insomnia cronica, anxietate si depresie. Testul a fost repetat apoi dupa 11 ani.

Insomnia cronica nu a prezis dezvolatrea depresiei. In timpul completarii primului chestionar, persoanele care sufereau de insomnie cronica nu prezentau semne distincte ca vor suferi de depresie peste 11 ani (cand a fost completat pentru a doua oara acelasi chestionar). Dar asta nu inseamna ca insomnia si depresia nu sunt legate.

Persoanele care sufereau de insomnie cronica prezentau cele mai mari sanse de instalare a anxietatii sau depresiei.

Cercetatorii norvegieni care au efectuat acest studiu sustin ca o ameliorare a insomniei cronice poate ajuta la prevenirea dezvoltarii anxietatii. Totusi aceasta este pentru moment doar o ipoteza deoarece acest aspect nu a fost testat.

Studiul nu demosntreaza ca insomnia cauzeaza anxietatea si depresia, dar nici ca vindecarea insomniei trateaza depresia.