Frecventa schizofreniei difera in regiunile dezvoltate fata de cele aflate in curs de dezvoltare


Recent Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat faptul ca evolutia si simptomatologia schizofreniei este mai scazuta in societatile in curs de dezvoltare.
Un studiu nou din Current Anthropology compara indicatorii biologici si culturali ai schizofreniei din societatile urbane inalt dezvoltate din vest cu datele obtinute din studiul efectuat asupra populatiei din insula Palau, care are la ora actuala una din cele mai mari rate ale diagnosticului de schizofrenie din lume.
In cadrul populatiei generale, o prevalenta medie de 1% a schizofreniei este interpretata in literatura medicala ca avand o distributie uniforma. Din acest punct de vedere, procentul de 1% mascheaza o variabilitate considerabila a prevalentei reale dintre zone diferite. Un exemplu al acestei variabilitati se regaseste in insulele din Micronezia. Aici prevalenta schizofreniei variaza de la un nivel foarte scazut (0,4%) in insulele Marshall pana la procentul de 1,7% regasit in vestul Republicii Palau, intre cele doua regiuni diferenta fiind de mai mult de patru ori.
In Palau si Micronezia expresia schizofreniei este foarte diferita in functie de sex, barbatii fiind afectati de aproximativ patru ori mai frecvent decat femeile.
Cercetatorii au declarat ca descoperirea si recunoasterea acestui grad inalt de variabilitate a prevalentei intre populatii diferite este foarte importanta datorita faptului ca perspectivele genetice tind sa amplifice uniformitatea prevalentei si a expresiei simptomatice, pe cand perspectivele socioculturale pun accent pe variabilitate.