Studiu privind strategiile terapeutice medicamentoase destinate tulburarii cumparaturilor compulsive

Rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Stanford University School of Medicine au fost surprinzatoare pentru cercetatori. Acestea indica faptul ca un antidepresiv indicat anterior in tratamentul tulburarilor comportamentale care implica si cumparaturile compulsive nu a condos la un beneficiu sustinut si stabil la pacientii cu acest gen de probleme. Medicamentul este escitalopram (Lexapro), un antidepresiv prescris frecvent.
In acest studiu cercetatorii nu au descoperit nici o diferenta intre cele doua grupuri de pacienti cu tulburarea cumparaturilor compulsive, primul grup primind Lexapro iar al doilea placebo.
Rezultatele sunt surprinzatoare deoarece conducatorul echipei de cercetatori, Prof. Lorrin Koran, a realizat un studiu similar in 2003 iar atunci a descoperit ca pacientii care sufera de tulburarea cumparaturilor compulsive si-au inbunatatit nivelul de stabilitate dupa administrarea unui medicament antidepresiv (citalopram) in care escitalopramul este substanta activa.
Prof. Koran a declarat ca “a fost un soc faptul ca atunci cand am realizat din nou trialul cu aceiasi substanta activa, aceasta nu a functionat similar cu studiul precedent”.
”Nu cred ca ne confruntam cu o afectiune pur biologica” a declarat Prof. Koran ci “ne confruntam cu un comportament care are radacini biologice diferite la persoane diferite si in consecinta este posibil sa fi avut grupuri foarte diferite de indivizi in cele doua studii”.