Ministerul Sanatatii acorda 22 milioane de lei pentru cresterea gradului de vaccinare

Strategia Nationala de Vaccinare pentru urmatorii 3 ani

In urmatorii 3 ani, Ministerul Sanatatii va primi de la Uniunea Europeana, aproximativ 22 milioane de lei de pentru implementarea mai multor masuri care vizeaza cresterea gradului de vaccinare in Romania.

„Am depus in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), 7 proiecte de interes major pentru sistemul sanitar in acord cu Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020. Am primit aprobare pentru primul proiect prin care urmarim sa cresterem gradul de acoperire vaccinala in tara”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Astfel, cu banii primiti de la Uniunea Europeana pentru implementarea primului proiect finantat va fi elaborata Strategia Nationala de Vaccinare, inclusiv Planul de actiuni aferent acesteia si va fi consolidat un sistem de monitorizare a acestora.

De asemenea, va fi imbunatatita capacitatea institutiilor din sistemul de sanatate pentru completarea si accesul in timp real la informatii privind stadiul vaccinarii pentru populatie, precum si a stocurilor disponibile. Un numar de 20 de judete identificate ca fiind prioritare vor fi dotate cu camere frigorifice pentru pastrarea stocurilor de vaccin, cu masini si servicii de curierat pentru transport vaccin.

Va fi dezvoltat si Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), prin crearea, in sectiunile de management al stocurilor de vaccin existente la nivelul directiilor de sanatate publica, a unui modul de calcul valoric al acestor stocuri.

Personalul din Ministerul Sanatatii si din structurile cu responsabilitati in dezvoltarea si punerea in aplicare a politicilor si programelor de vaccinare si imunizare va fi instruit si, nu in ultimul rand, va fi derulata o campanie de informare si constientizare a importantei vaccinarii.

Sursa: Ministerul Sanatatii