Adevarul despre bauturile dietetice carbogazoase

Bauturile dietetice carbogazoase favorizeaza aparitia bolilor grave

Multe persoane apeleaza la bauturile dietetice carbogazoase, astfel incat sa se poata bucura de o bautura dulce si acidulata, dar fara a consuma sute de calorii sau cantitati mari de zahar. Cu toate acestea, numeroase studii au corelat consumul exagerat al acestor bauturi cu anumite afectiuni grave de sanatate, inclusiv diabetul zaharat, steatoza hepatica, dementa, bolile cardiace si accidentul vascular cerebral.

Ce sunt bauturile dietetice carbogazoase?

Bauturile dietetice carbogazoase sunt sucuri care imita gustul dulce si acidulat al bauturilor clasice, dar cu un continut mai mic de zahar si calorii. Productia acestor bauturi nu mai implica zaharul obisnuit, dar foloseste indulcitori artificiali pentru a obtine acelasi gust. Zaharina si aspartamul sunt doar doua exemple de indulcitori folositi.

Producatorii sustin de foarte multe ori ca bauturile dietetice sunt mai sanatoase decat sucurile obisnuite si ca reprezinta o alegere ideala pentru persoanele care vor sa slabeasca. Astfel, multe persoane vad bauturile dietetice carbogazoase ca pe o alegere mai buna. Totusi, aceste sucuri sunt insotite de efecte secundare ce trebuie luate in calcul.

Efecte secundare asociate

Un numar tot mai mare de dovezi sugereaza ca un aport ridicat de bauturi dietetice carbogazoase se coreleaza cu un risc crescut de aparitie a unor afectiuni medicale. Cele mai frecvente sunt reprezentate de:

- afectiuni cardiace, cum ar fi atacul de cord si hipertensiunea arteriala;
- problemele metabolice, inclusiv diabetul si obezitatea;
- afectiuni neurologice, precum accidentul vascular cerebral si dementa;
- afectiuni hepatice, precum ficatul gras non-alcoolic.

Multe studii asupra persoanelor care consuma bauturi de acest tip au fost extinse chiar si pe mai multi ani. Totusi, putine studii au avut in vedere toti factorii de risc ce ar putea duce la probleme de sanatate, de exemplu sedentarismul sau obezitatea.

Cercetatorii nu cunosc exact motivele pentru care bauturile dietetice carbogazoase pot creste riscul de boala. Unii specialisti considera ca aceste bauturi pot deteriora vasele de sange sau pot provoca inflamatie cronica.

De asemenea, un studiu din 2012 sugereaza ca bauturile dietetice pot schimba modul in care creierul raspunde aromelor dulci, afectand dopamina, un neurotransmitator care joaca un rol important in sentimentele de placere, motivatie si recompensa. Astfel, in mod frecvent, consumul de bauturi dietetice carbogazoase va determina o persoana sa isi doreasca sa consume mai multe dulciuri si sucuri.

Cercetatorii unui studiu din 2017 au colectat date care au indicat o legatura intre consumul de bauturi dietetice si accidentul vascular cerebral. De asemenea, au fost observate legaturi intre consumul acestor bauturi si dezvoltarea bolii Alzheimer. Studiul a implicat 2.888 de persoane de peste 45 de ani si a ajuns la concluzia ca o singura bautura de acest tip consumata zilnic ar putea tripla riscul de accident vascular cerebral sau de boala Alzheimer.

O cercetare realizata in 2014, la care au luat parte 2.037 de barbati care consumau frecvent bauturi dietetice carbogazoase, a ajuns la concluzia ca acestia au avut mai multe riscuri de a dezvolta diabet zaharat decat cei care nu au consumat acest tip de bauturi.

De asemenea, cateva cercetari au sugerat ca ar putea exista anumite legaturi intre indulcitorii artificiali si cancer. Cu toate acestea, nu s-au descoperit inca dovezi clare cu privire la acest lucru, astfel incat mai sunt necesare studii suplimentare.

Beneficii asupra sanatatii

Consumul de bauturi dietetice carbogazoase nu ofera beneficii directe asupra starii de sanatate. Cu toate acestea, unele persoane isi pot reduce in acest mod consumul de bauturi ce contin zahar. Persoanele care apeleaza la bauturile dietetice in locul celor obisnuite isi vor reduce semnificativ aportul de zahar, ulterior putand sa faca trecerea catre apa minerala si apa plata.

Unele studii, in special cele coordonate de firmele producatoare de sucuri dietetice carbogazoase, insista ca nu exista dovezi concludente care sa lege direct sucurile de acest tip cu sanatatea precara. De asemenea, se afirma ca aceste bauturi reprezinta o alternativa foarte sanatoasa, in ciuda dovezilor contrare.

Reducerea consumului de bauturi dietetice carbogazoase

Pentru a opri sau reduce consumul de bauturi dietetice carbogazoase, o persoana trebuie sa constientizeze de ce consuma aceste bauturi, iar ulterior sa gaseasca o alternativa potrivita.

Pentru unele persoane, bauturile carbogazoase cu cafeina reprezinta modul prin care pot obtine un nivel mai mare de energie. Totusi, trecerea la cafea sau ceai reprezinta o alternativa mai buna, deoarece ambele bauturi ofera mai multe avantaje pentru sanatate. Cafeaua si ceaiul neindulcit sunt cele mai bune alegeri, iar adaugarea unei cantitati mici de lapte poate oferi o oarecare dulceata, dar fara a adauga zahar.

O alternativa pentru cei care consuma bauturi dietetice carbogazoase datorita apei minerale ar putea fi apa minerala la care se pot adauga bucati de fructe, precum lamai, capsuni sau mere. Astfel, nivelul de calorii si de zahar este unul minim.

In cazul in care bauturile de acest tip sunt consumate in diete, schimbarea lor cu sucuri de fructe ar putea fi benefica. Totusi, persoanele care nu pot sau nu doresc sa renunte total la sucurile dietetice carbogazoase ar trebui sa micsoreze cantitatea consumata. Astfel, riscurile de a dezvolta diferite afectiuni de sanatate devin mai mici.

Concluzii

Cercetarile au corelat consumul de bauturi carbogazoase dietetice cu o gama larga de afectiuni de sanatate, inclusiv accidentul vascular cerebral, bolile de inima si boala Alzheimer. De asemenea, in ciuda faptului ca aceste bauturi contin cantitati foarte mici de calorii, pot totusi sa creasca riscul de aparitie a diabetului si obezitatii.

Singurele avantaje pe care bauturile carbogazoase dietetice le au asupra starii de sanatate a unei persoane constau in faptul ca aportul de zahar este micsorat si nu se mai consuma bauturi carbogazoase obisnuite.

Desi anumite cercetari cu privire la efectele acestor bauturi se contrazic, oamenii nu ar trebui sa vada bauturile dietetice carbogazoase ca o alternativa la bauturile dulci. Consumul ambelor bauturi ar trebui limitat, astfel incat sanatatea sa fie mentinuta in parametri normali.

Bibliografie:
Artificial sweeteners and cancer [Fact sheet]. (2016). https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet
Brown, R. J., et al. (2012). Effects of diet soda on gut hormones in youths with diabetes [Abstract]. https://care.diabetesjournals.org/content/35/5/959.short
Calderone, J. (2017). The mounting evidence against diet sodas. https://www.consumerreports.org/soda/mounting-evidence-against-diet-sodas/
Green, E., & Murphy, C. (2012). Altered processing of sweet taste in the brain of diet soda drinkers. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003193841200193X
Johnson, R. K., et al. (2018). Low-calorie sweetened beverages and cardiometabolic health: A science advisory from the American Heart Association. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000569
Pase, M. P., et al. (2017). Sugary beverage intake and preclinical Alzheimer's disease in the community [Abstract]. https://www.alzheimersanddementia.com/article/S1552-5260(17)30050-X/abstract
Pase, M. P., et al. (2017). Sugar- and artificially sweetened beverages and the risks of incident stroke and dementia: A prospective cohort study. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/STROKEAHA.116.016027
Sakurai, M., et al. (2014). Sugar-sweetened beverage and diet soda consumption and the 7-year risk for type 2 diabetes mellitus in middle-aged Japanese men [Abstract]. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-013-0523-9
Schillinger, D., et al. (2016). Do sugar-sweetened beverages cause obesity and diabetes? Industry and the manufacture of scientific controversy. https://diabetesed.net/wp-content/uploads/2017/08/Annals-int-medicine-sugar-study-skew.pdf