Tot ce trebuie stiut despre mancarimile din zona inghinala

Cauzele mancarimilor din zona parului pubian

Exista multe cauze ce pot duce la aparitia mancarimii in zona parului pubian, de la haine ce provoaca iritatii, la paduchi pubieni si la diferite infectii ale pielii. Senzatia de mancarime (prurit) aparuta in zona pubiana poate fi intensa si iritanta, mai ales daca aceasta dureaza o perioada mai lunga de timp.

Daca persoana care se confrunta cu aceasta senzatie nu cunoaste motivele instalarii pruritului, este esential sa consulte medicul pentru diagnosticare si tratament adecvat. Tratamentul va depinde de cauza principala care a provocat mancarimea.

Iritatii aparute in urma raderii parului din zona pubiana

Raderea parului din zona pubiana cu un aparat de ras poate duce la aparitia unei iritatii ce poate fi acompaniata de senzatia de mancarime. Zona iritata are aspect eritematos si este inflamata. Gratarea zonei iritate poate duce la aparitia durerii.

Tratament

De obicei, aceste iritatii se vindeca de la sine, nefiind nevoie de interventia medicului. Pentru a evita astfel de iritatii este necesar sa se cunoasca folosirea corecta a aparatului de ras:

- in timpul epilarii trebuie sa se foloseasca apa si sapunul pentru o alunecare mai usoara a aparatului. De asemenea, exista creme si uleiuri speciale pentru ras;
- trebuie sa se utilizeze aparate de ras de buna calitate;
- trebuie evitata folosirea aceluiasi aparat de mai multe ori;
- in cazul in care parul pubian este prea lung, tunderea acestuia este necesara inainte de ras;
- epilarea se va face incet si uniform, in directia cresterii firului de par.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este termenul medical utilizat pentru inflamatia pielii cauzata de contactul pielii cu un material iritant. Exista mai multe lucruri ce pot provoca acest tip de reactie alergica in zona pubiana, printre care si:

- materialele si colorantii din lenjeriile intime;
- produsele chimice din sapun, gel de dus, lotiuni sau alte produse de ingrijire ale pielii;
- lubrifiantii sexuali;
- prezervativele sau manusile din latex;
- servetele intime;
- detergentii utilizati la spalarea hainelor.

Tratament

In unele cazuri, cea mai buna solutie poate fi evitarea produselor sau a lenjeriei intime ce provoaca iritatia. Utilizarea antihistaminicelor este cea mai frecventa metoda de tratament utilizata. Atunci cand nu se cunoaste cauza dermatitei de contact se recomanda consultul unui medic specialist.

Eczema

Eczema este o alta forma de dermatita. Cercetatorii au descoperit ca eczema este mai frecventa la copii si foarte rar se cronicizeaza. Eczema este similara cu alte afectiuni cutanate si este reprezentata de aparitia unor pete eritematoase pruriginoase.

Tratament

Pentru tratarea eczemei sau pentru ameliorarea simptomelor pe termen lung se pot folosi diferite creme special concepute si produse de igiena hipoalergenice.

Candidoza

Candidoza este o infectie fungica ce poate aparea in zona pubiana. Cercetatorii au specificat ca aproximativ 75% dintre femei se vor confrunta cu candidoza vaginala la un moment dat in viata. Candidoza prezinta urmatoarele simptome:

- prurit;
- inflamatie;
- durere in timpul sexului sau la urinare;
- secretii vaginale.

Tratament

Utilizarea tratamentelor antifungice poate ajuta la vindecarea candidozei. Se recomanda consultul unui medic in cazul aparitiei simptomelor de mai sus.

Micoza genitala

Micoza genitala, numita si tinea cruris, poate provoca mancarimi in zona parului pubian. Acest tip de micoza este foarte frecventa si apare in aceasta zona din cauza mediului umed si cald.

In regiunea afectata se pot observa zone eritematoase si inflamate, foarte pruriginoase. Gratarea intensa duce la aparitia unor ulceratii ce pot sangera, astfel incat nu este recomandata. In schimb, vizita la medic este necesara, acesta putand evalua corect situatia pentru a oferi tratament optim.

Tratament

De obicei, micozele sunt tratate prin administrare de medicamente antifungice. In acest caz, tratamentul va consta in creme sau unguente antifungice.

Intertrigo

Intertrigo este o afectiune a pielii ce determina aparitia unor eruptii eritematoase in zonele umede ale corpului, cum ar fi pliurile pielii, axila si zona inghinala. Umiditatea si caldura din zona inghinala reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii si ciuperci.

Intertrigo este caracterizata de zone eritematoase, pruriginoase si urat mirositoare.

Tratament

Medicul va prescrie tratament adecvat in functie de agentul cauzal (fungi sau bacterii). Astfel, se pot prescrie unguente antifungice sau antibacteriene.

Cancerul de piele

Rar, unele tipuri de cancer de piele pot provoca mancarimi in zona inghinala. In cazul in care cancerul de piele apare in zona vulvei sau a penisului, acesta poate duce la aparitia unor pete rosiatice constant pruriginoase. Zona afectata este mai sensibila, fiind predispusa la sangerare.

Tratament

Pentru cancerul de piele, medicul va efectua diferite investigatii pentru a gasi cele mai bune optiuni de tratament.

Pediculoza pubiana

Paduchii lati, numiti si paduchi pubieni, sunt insecte de dimensiuni mici si care se hranesc cu sange uman. Cel mai frecvent, pediculoza pubiana poate fi contractata prin contact sexual cu o persoana infectata, dar exista si alte moduri prin care o persoana se poate infesta, deoarece acesti paduchi supravietuiesc pana la 24 de ore in exteriorul gazdei umane.

Atat insectele, cat si ouale acestora au dimensiuni foarte mici. Din acest motiv, multe dintre persoanele infestate nu isi dau seama de prezenta acestora. Muscaturile paduchilor provoaca o reactie de raspuns la nivelul pielii, ceea ce duce la aparitia pruritului persistent in zona pubiana.

Tratament

Exista mai multe tratamente concepute pentru tratarea pediculozei pubiene, cele mai frecvente fiind cele de tipul cremelor sau sampoanelor speciale. Daca acestea nu au efect, medicul va prescrie tratamente mai puternice si care vor fi mai eficiente.

In plus, persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa fiarba asternuturile pentru a elimina toate insectele, dar si sa-si indeparteze parul din zona pubiana.

Profilaxie

Specialistii recomanda mai multe metode prin care se poate realiza prevenirea aparitiei mancarimii in zona parului pubian. Aceste metode includ:

- evitarea gratarii – gratarea zonei afectate poate aduce pentru momente scurte o senzatie placuta, dar poate provoca multe daune, agravand afectiunea. De asemenea, scarpinarea creste riscul aparitiei unor infectii;
- mentinerea igienei intime corecte ajuta la prevenirea acumularii unor germeni ce pot duce la aparitia diferitelor afectiuni de sanatate.
- pastrarea zonei inghinale uscate;
- utilizarea lenjeriei intime din bumbac si de buna calitate;
- evitarea alergenilor si folosirea produselor hipoalergenice.

Cand se recomanda consultul unui medic?

Orice persoana care se confrunta cu mancarimi persistente sau severe in zona parului pubian ar trebuie sa consulte cat mai rapid un medic. Acesta poate examina zona respectiva si poate solicita investigatii speciale, astfel incat afectiunea ce sta la baza pruritului sa poata fi detectata. Vizita la medic este cea mai buna metoda prin care se poate primi un tratament eficient.

Concluzii

Cauzele mancarimilor din zona parului pubian sunt diverse, multe dintre acestea ameliorandu-se de la sine, fara a necesita interventie din partea medicului. Totusi, exista si cazuri in care mancarimea persista perioade lungi de timp sau este foarte severa. In aceste cazuri, medicul trebuie anuntat cat mai curand, astfel incat sa se poata primi tratament optim si in timp util.

Bibliografie:
8 reasons your groin itches and how to get relief. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/itchy-skin/groin-itch
Genital psoriasis. (2018). https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/genitals
Siegfried, E., & Hebert, A. A. (2015). Diagnosis of atopic dermatitis: Mimics, overlaps, and complications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470205/
Vaginal yeast infections. (2019). https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/vaginal-yeast-infections