Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara?

Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie.

Castravetii

Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum:

- ajuta la pierderea in greutate;
- contin numerosi antioxidanti;
- imbunatatesc structura oaselor;
- scad tensiunea arteriala.

Salata iceberg

Acest tip de salata are un nivel de apa de 95,64% si contine fibre, vitaminele A si K, potasiu si zinc. In plus, salata iceberg este foarte saraca in carbohidrati si zahar.

Pe langa efectul hidratant, cercetatorii considera ca salata poate ajuta la tratarea insomniei si la obtinerea unui somn de o calitate mai buna. Acestia sustin ca salata are un efect sedativ-hipnotic usor.

Rosiile

Rosiile sunt unele dintre cele mai populare alimente de pe piata, mai ales atunci cand vine vorba despre fructe si legume proaspete. Rosia contine 94,52% apa si este un fruct bogat in fibre, vitaminele C si K, folati si potasiu.

Introducerea rosiilor in dieta poate ajuta la protejarea impotriva cancerului, la mentinerea tensiunii arteriale si la reducerea glicemiei la persoanele cu diabet. De asemenea, s-a constatat ca un aport crescut de rosii scade semnificativ riscul de obezitate si mortalitate.

Consumul de alimente cu un continut crescut de apa si fibre, precum rosiile, poate ajuta la hidratare si la mentinerea optima a tranzitului intestinal, reducand astfel constipatia.

Pepenele rosu

Pepenele este un fruct ce contine 91.45% apa, dar si vitaminele A, B si C, potasiu, zinc si multe alte minerale. De asemenea, pepenele verde ofera numerosi antioxidanti si un numar mic de calorii, fiind potrivit in dietele de slabit. Acest fruct este un aliment de baza vara, deoarece beneficiile sale hidratante sunt potrivite pentru vremea calda.

Beneficiile consumului de pepene verde sunt:

- hidratarea – cu un continut mare de apa si de electroliti importanti, pepenele verde este o gustare minunata si la indemana pe parcursul verii. In plus, acest fruct poate ajuta la evitarea deshidratarii;

- prevenirea astmului – riscurile pentru aparitia astmului sunt mai mici la persoanele care consuma o cantitate mare din anumiti nutrienti. Unul dintre acesti nutrienti este vitamina C, care se gaseste inclusiv in pepenele verde;

- scaderea tensiunii arteriale – cercetatorii au descoperit ca suplimentele cu extract de pepene verde au ajutat la scaderea tensiunii arteriale la adultii obezi de varsta mijlocie;

- preventia cancerului – ca o sursa excelenta de antioxidanti, inclusiv vitamina C, pepenele verde poate ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi;

- digestie – pepenele verde, datorita continutului de apa si fibre, ajuta la prevenirea constipatiei si la promovarea unui tract digestiv sanatos;

- hidratarea pielii – pepenele este excelent pentru piele, deoarece contine vitamina A, un nutrient necesar pentru productia de sebum. In plus, acest produs poate mentine si sanatatea parului.

Spanacul

Spanacul este o leguma cu un continut de apa de 91.4% si care este bogata in nutrienti si fibre. In ciuda acestui lucru, spanacul este un aliment sarac in calorii. Spanacul reprezinta o sursa buna de magneziu, calciu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina K, fibre si folati.

Spanacul are numeroase beneficii, printre care si:

- gestionarea diabetului – spanacul contine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, acesta dovedindu-se util la scaderea nivelului de glucoza din sange;

- prevenirea cancerului – datorita continutului de clorofila, spanacul ajuta la prevenirea cancerului prin blocarea efectelor cancerigene ale aminelor heterociclice;

- mentinerea hidratarii – datorita aportului crescut de apa, spanacul este o sursa foarte buna pentru hidratare.

Capsunile

Capsunile au un continut de 90.95% apa si sunt bogate in antioxidanti ce combat radicalii liberi. De asemenea, capsunile au niveluri ridicate de fibre. Capsunile ofera o serie de beneficii potentiale si pot sustine organismul impotriva unei game largi de boli, cum ar fi:

- bolile cardiace;
- accidentul vascular cerebral;
- cancerul;
- hipertensiunea arteriala;
- constipatia;
- diabetul.

Alte alimente

Trebuie cunoscut faptul ca exista mult mai multe alimente ce ofera cantitati foarte mari de apa. Alte exemple sunt:

- laptele degresat – are un continut de 90,84% si reprezinta o sursa bogata de calciu, vitamina D si proteine;

- laptele de soia – este un amestec de apa si soia ce formeaza o bautura asemanatoare laptelui. Are un continut de 90.36% de apa si este o alegere buna pentru mentinerea hidratarii;

- pepenele galben – are un continut de apa de 89.82% si reprezinta o sursa buna de potasiu, vitamina C, vitamina K, folati si magneziu;

- varza Kale – cu un continut de apa de 89.63%, varza kale este considera una dintre cele mai sanatoase legume. Contine doze mari de vitamine (A, C si K), calciu, fibre, proteine, fier si acizi grasi omega-3;

- broccoli – are un continut de 89.3% apa, mai multi antioxidanti diferiti, fibre, fier, potasiu, dar si vitaminele C si K;

- piersicile – aceste fructe suculente contin o multime de vitamine, inclusiv C, A, E si K. Sunt, de asemenea, surse bune de potasiu si contin 88.87% apa.

- morcovii – aceste legume au 88.29% apa si contin beta-caroten, vitamina A, potasiu, folat, vitamina K si fibre.

- portocalele – cunoscute cel mai bine pentru continutul lor de vitamina C, portocalele sunt, de asemenea, bogate in fibre si potasiu;

- ananasul – acest fruct tropical este bogat in nutrienti, vitamina C, magneziu, potasiu, mangan si vitamina B. In plus, contine bromelina, o enzima cu efecte antiinflamatorii folosita la tratarea sinuzitei, osteoartritei si a problemelor digestive;

- merele – aceste fructe sunt o sursa foarte buna de apa, dar contin si multe fibre, vitamina C si antioxidanti.

Alte sfaturi

Cele mai multe persoane isi mentin starea de hidratare printr-un aport optim de apa si diferite alimente bogate in aceasta. O persoana poate fi nevoita sa-si creasca aportul de apa in urmatoarele situatii:

- cand transpira excesiv;
- cand este expusa mediilor fierbinti;
- cand sufera de anumite afectiuni;
- pe perioada sarcinii si alaptarii.

Pe langa consumul unei cantitati optime de apa, specialistii recomanda sa se limiteze aportul de alimente sarate, deoarece acestea pot duce la deshidratare. Gustarile precum chipsurile, biscuitii si mancarea conservata sunt doar cateva dintre alimentele bogate in sare ce pot duce la deshidratare.

Multi oameni considera ca bauturile destinate sportivilor sunt o alternativa buna pentru apa. Aceste bauturi contin electroliti precum sodiu si potasiu, care pot fi de ajutor in timpul exercitiilor fizice intense sau in timpul expunerii prelungite la caldura.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, apa simpla este cea mai buna alegere, deoarece este lipsita de zaharuri, indulcitori si alti aditivi.

Bibliografie:
American Academy of Pediatrics. (2011). Kids should not consume energy drinks, and rarely need sports drinks, says AAP [Press release]. https://www.healthychildren.org/English/news/Pages/Kids-Should-Not-Consume-Energy-Drinks-and-Rarely-Need-Sports-Drinks-Says-AAP.aspx
Apple, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341508/nutrients
Broccoli, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/342297/nutrients
Cantaloupe (muskmelon), raw. (2019) https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341538/nutrients
Carrots, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/342354/nutrients
Celery, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/342606/nutrients
Cucumber, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/342612/nutrients
Honeydew melon, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341575/nutrients
Kale, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/168421/nutrients
Kaushik, U., et al. (2015). Cucurbitacins – An insight into medicinal leads from nature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441156/
Killer, S. C., et al. (2014). No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: A counterbalanced cross-over study in a free-living population. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3886980/
Lettuce, iceberg (includes crisphead types), raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/169248/nutrients
May, M. E. (n.d.). What's lycopene? https://www.poison.org/articles/lycopene-171
Milk, fat free (skim). (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/336079/nutrients
Orange, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341436/nutrients
Peach, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341586/nutrients
Pineapple, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341607/nutrients
Romaine lettuce, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/342104/nutrients
Soy milk. (2019).https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/336099/nutrients
Spilling the beans: How much caffeine is too much? (2018). https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much
Spinach, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/168462/nutrients
Squash, zucchini, baby, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/168565/nutrients
Strawberries, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/341668/nutrients
Tomatoes, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/342502/nutrients
Watermelon, raw. (2019). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html/food-details/167765/nutrients