Diareea estivala la copii – cauze si tratament

Diareea este o problema foarte frecventa la copii, mai ales in sezonul estival, cand isi petrec mai mult timp pe afara, pe la bunici sau prin taberele de vara, unde sunt expusi microbilor, bacteriilor si virusilor. Mai mult, vremea calda permite cresterea rapida a contaminarii cu bacterii a alimentelor, provocand intoxicatii alimentare si diaree acuta.

Ce este diareea acuta si cum se manifesta?

Diareea este un simptom principal al unei infectii in tractul intestinal, care poate fi cauzata de bacterii, virusi sau paraziti. Infectia se raspandeste prin alimente contaminate, prin apa potabila sau de la persoana la persoana, ca urmare a unei igiene precare.

Copiii care consuma alimente contaminate dezvolta greata, varsaturi, dureri abdominale severe si diaree in intervalul de 3-24 de ore. De asemenea, cei mici pot manifesta dureri de cap, febra, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate si deshidratare.

Bolile diareice acute pot fi impartite in trei categorii: virale, bacteriene si parazitare. Escherichia Coli si Salmonella typhi predomina ca agenti cauzali ai diareei acute.

Intoxicatia alimentara – o cauza des intalnita

Alimentatia este o cauza majora a diareei atunci cand este preparata sau depozitata in conditii neigienice. Depozitarea si manipularea apei potabile este, de asemenea, un factor de risc deloc de neglijat.

Neglijenta in indeplinirea normelor sanitare din bucatariile unor restaurante si ale cantinelor din taberele de vara creste riscul aparitiei toxiinfectiei alimentare. Carnea, pestele, fructele de mare, sunca, salata, ouale si laptele sunt adesea asociate cu intoxicatii alimentare, astfel, este important sa verificati daca alimentele sunt proaspete inainte de a le consuma.

Principalele organisme care provoaca intoxicatii cu alimente includ Staphylococcus aureus, Salmonella, Vibrio parahaemolyticus sau toxinele produse de bacterii. Cele mai multe bacterii nu sunt rezistente la temperaturi foarte ridicate, astfel infectarea alimentelor poate fi prevenita prin gatirea alimentelor acestora.

Care sunt alte cauze ale aparitiei diareei?

Copiii pot avea uneori diaree de la: o dieta bogata in zahar (de exemplu, consumul de sucuri indulcite), alergii alimentare, intoleranta la lactoza, probleme ale intestinelor cum ar fi boala celiaca si boala inflamatorie intestinala (boala Crohn si colita ulcerativa).

Cum putem preveni aparitia diareei?

Este aproape imposibil sa prevenim intotdeauna aparitia diareei la copii, dar exista cateva modalitati de a ii reduce incidenta:

• Spalarea mainilor previne aparitia infectiilor diareice care se transmit de la o persoana la alta, de la animal la om sau dintr-un mediu neigienic.
• Spalati bine fructele si legumele inainte de a le manca.
• Evitati sa consumati mancare comercializata de catre vanzatorii ambulanti.
• Vasele trebuiesc curatate dupa ce au fost in contact cu carnea cruda.
• Congelati sau gatiti carnea imediat dupa ce ati cumparat-o.
• Nu dati voie copilului sa bea apa din surse nepotabile.
• Pastrati curate suprafetele din baie.

Cum tratam diareea?

Organismul copilului nu poate lupta la capacitate maxima cu diareea bacteriana sau toxiinfectia alimentara, astfel, majoritatea pacientilor au nevoie sa urmeze un tratament eficient care sa scada rapid riscul aparitiei deshidratarii, o consecinta care poate fi letala.

Tratarea diareei de cauza bacteriana sau toxiinfectia alimentara usoara trebuie grabita prin administrarea unor remedii naturale din plante, cu efecte antidiareice, antibacteriene, uor astringente si prin consumarea unei diete restrictive (orez, ou fierte tari, carne fript sau fiart, morcovi fierti si mere coapte), hidratarea cu ceai de ment.

DIARILIUM este un sirop delicios pentru copii, cu gust natural de capsuni, din extracte standardizate din fructe de Porumbar, parti aeriene de Cinci-Degete, fructe de Anason, fructe de Fenicul-dulce, extract de Rozmarin si Frunze de Roinita.

Cele 6 plante special selectionate sunt ideale pentru: combaterea rapida a diareei, reglarea tranzitului intestinal, calmarea disconfortului, reducerea flatulentei, a spasmelor abdominale si pierderea de lichide.

DIARILIUM are efect antibacterian, antiparazitar si antiviral.

Atentie! Adresati-va imediat medicului in cazul in care copilul:

• are scaune moi de mai mult de trei zile
• are dureri de burta si crampe
• inapetenta, greata, varsaturi
• are febra de peste 40 grade C
• este deshidratat
• are scaune cu sange
• poate avea eruptii cutanate

Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!