Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile

Preventia muscaturilor de caine, esentiala

Cainii sunt considerati a fi cei mai buni prieteni ai oamenilor. Totusi, nimeni nu poate sti exact cand un caine va musca pe cineva, oricat de bine l-ar cunoaste. Unii caini musca in momentul in care se simt amenintati, iar altii ar putea musca chiar si atunci cand sunt in mijlocul jocului sau in diferite situatii in care nu sunt dresati sau pregatiti.

Fie care este considerat doar un caine sau un prieten de nadejde, acest animal preferat de multi oameni are instincte de aparare si poate reactiona atunci cand cineva se asteapta mai putin. Astfel, merita acordata o atentie deosebita asupra preventiei muscaturilor de caine, iar oamenii trebuie sa ia constant masuri de precautie cu privire la acest lucru.

Cum pot fi evitate muscaturile de caine?

Atunci cand o persoana intra in contact cu un caine strain, trebuie sa ia in considerare cateva aspecte. Astfel, pentru cainii altor persoane, dar si pentru cei de pe strada, persoanele care vor sa previna muscaturile trebuie sa tina cont de urmatoarele elemente:

- cererea acordului de la proprietar – cainii nu trebuie atinsi sau mangaiati fara a intreba in prealabil proprietarul. In plus, se indica lasarea cainelui sa adulmece foarte bine mana inainte de a-l mangaia;

- pastrarea distantei – pastrarea distantei fata de caini, mai ales fata de cei neinsotiti, reprezinta o metoda prin care muscaturile pot fi prevenite. In cazul in care cainele se apropie, persoana in cauza trebuie sa ramana calma si linistita, fara a face miscari bruste;

- raportarea cainilor fara stapan – se recomanda raportarea cainilor fara stapan de pe strazi catre serviciile special destinate.

- urmarirea semnelor de ostilitate sau anxietate – aceste semene includ aratarea dintilor, maraitul, latratul, ridicarea urechilor, ridicarea parului de la nivelul cefei, lasarea in jos a cozii;

- mentinerea calmului – atunci cand un caine se indreapta catre o persoana, aceasta nu trebuie sa se panicheze sau sa fuga. Se recomanda fixarea privirii asupra cainelui si indepartarea cu pasi mici de acesta, incercand mentinerea unei pozitii dominante. In schimb, atunci cand un caine reuseste sa doboare o persoana, se recomanda ca aceasta sa adopte pozitia de ghemuit si sa isi acopere urechile, fata si gatul cu ajutorul mainilor.

Chiar si proprietarii de caini sunt expusi pericolului. Se recomanda alegerea unui caine potrivit pentru stilul de viata alunei persoane, astfel incat riscul de muscatura sa fie scazut. Cateva sfaturi cu privire la preventia muscaturilor sunt reprezentate de:

- alegerea in functie de activitate – persoanele active trebuie sa aleaga un caine capabil sa alerge sau sa mearga pe distante lungi fara a deveni obosit si irascibil. In cazul persoanelor care locuiesc in spatii mici sau nu petrec mult timp afara, alegerea unui caine mai mic si mai sedentar este ideala. In plus, cainii mai batrani au nevoie de o activitate mai redusa comparativ cu cei tineri;

- alegerea in functie de familie – unele rase de caini sunt mai potrivite pentru viata de familie si pot fi instruite cu usurinta cum sa se comporte in jurul copiilor;

- dresarea cainilor – cainii trebuie dresati, astfel incat sa nu reprezinte un pericol, de exemplu cand sunt alte animale in preajma. In plus, se recomanda purtarea de botnite atunci cand au loc plimbari si exista riscul de agresivitate din partea cainelui.

Ingrijirea imediata a plagilor muscate

In functie de cat de grava este muscatura, trebuie luate cateva masuri de ingrijire imediate. In cazul in care plagile sunt severe se impune solicitarea serviciilor medicale de urgenta. Atunci cand pielea este rupta, masurile imediate includ:

- clatirea zonei lezate – acest lucru trebuie facut cat mai rapid cu apa calduta si curata si cu sapun bland, neparfumat;

- aplicarea de presiune asupra zonei muscate – presiunea pentru putin timp asupra muscaturii poate creste temporar sangerarea, ajutand organismul sa elimine excesul de bacterii;

- aplicarea unui pansament peste rana – acest lucru ar trebui sa ajute la oprirea sangerarii si la protejarea ranii de factori externi;

- utilizarea de creme sau unguente cu antibiotice – atunci cand sangerarea s-a oprit se recomanda aplicarea de creme cu antibiotice si schimbarea bandajului cu unul curat.

- Atunci cand pielea nu este rupta, masurile de ajutor sunt reprezentate de clatirea zonei afectate cu apa si sapun si aplicarea de creme cu antibiotice.

Medicul trebuie informat cat mai curand atunci cand:

- tegumentul devine rosu, iritat si inflamat;
- se instaleaza caldura locala si sensibilitatea la atingere;
- durerea devine intensa;
- sangerarea se agraveaza;
- se instaleaza febra;
- tesuturile profunde sunt vizibile, de exemplu muschii sau oasele;
- membrul afectat isi pierde sensibilitatea sau nu mai poate fi miscat;
- exista secretii anormale, inclusiv puroi.

Totusi, chiar si ranile minore ar trebui evaluate de catre medic. Examinarea plagii poate ajuta la prevenirea posibilelor infectii, chiar daca nu exista simptomatologie, iar igiena a fost riguroasa. De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande vaccinarea antitetanos.

In cazul leziunilor mai grave, tratamentul rapid este crucial. Astfel, se diminueaza riscul de infectii pe termen lung sau de deteriorare permanenta a tesuturilor. Saliva unui caine poate contine multe tipuri de agenti infectiosi ce ar putea afecta omul.

In cazurile severe, medicii pot fi nevoiti sa apeleze la metode mai ample de oprire a hemoragiilor sau chiar la interventii chirurgicale pentru a restabili tesutul pierdut.

Profilaxia infectiilor

Cainii transporta numeroase bacterii in cavitatea bucala, de exemplu Capnocytophaga. Aceasta este o bacterie Gram-negativa ce poate produce complicatii periculoase daca sunt lasate netratate. In cazurile severe, infectiile de acest tip pot duce chiar si la deces.

Infectarea plagii poate fi evitata prin urmarea unor metode profilactice, precum:

- clatirea muscaturii cu apa si sapun – acest lucru trebuie realizat cat mai rapid dupa ce a avut loc incidentul;
- aplicarea de unguente/creme cu antibiotice – acestea au rolul de a ucide bacteriile de la nivelul pielii;
- acoperirea muscaturii cu bandaj – dupa curatarea plagii se indica acoperirea acesteia cu un bandaj ce trebuie schimbat in mod regulat;
- anuntarea medicului imediat ce apar semne de infectie – acestea pot surveni la 24 de ore de la muscatura sau chiar la cateva saptamani dupa aceasta.

Muscaturile de caine ridica riscul de a dezvolta anumite afectiuni, inclusiv:

- rabie;
- tetanos;
- meningita;
- meningoencefalita;
- endocardita;
- sepsis.

Concluzii

Muscaturile de caine ar trebui evaluate de medic indiferent de gravitatea acestora. Totusi, sunt cateva metode prin care plaga poate fi ingrijita pana la consultul medical. In cazul in care muscaturile sunt grave, interventia medicala trebuie solicitata de urgenta.

Muscaturile de la nivelul fetei sau gurii sunt deosebit de riscante si trebuie tratate rapid si corect. De asemenea, muscaturile de la nivelul mainilor trebuie evaluate rapid, deoarece exista riscul de deteriorare permanenta a vaselor de sange, a nervilor si a muschilor de la acest nivel.

Evaluarea medicala si oferirea unui tratament adecvat sunt metodele prin care daunele pe termen lung pot fi reduse la minimum. Astfel, plagile muscate trebuie ingrijite corespunzator pentru a nu se infecta.

Bibliografie:
Common dog behavior issues. (n.d.).aspca.org/pet-care/dog-care/common-dog-behavior-issues
Dog bite prevention. (n.d.). aspca.org/pet-care/dog-care/dog-bite-prevention
How do people get infected with Capnocytophaga? (2018). cdc.gov/capnocytophaga/transmission/index.html
Lei W, et al. (2015). Facial dog attack injuries.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4376831/
Oehler RL, et al. (2009). Bite-related and septic syndromes caused by cats and dogs. DOI:10.1016/S1473-3099(09)70110-0
Oh C, et al. (2015). Comparison of the oral microbiomes of canines and their owners using next-generation sequencing. DOI:10.1371/journal.pone.0131468
Rabies prevention. (2019). cdc.gov/rabies/prevention/index.html
Szczypa K, et al. (2015). Epidemiology, microbiology and diagnostics of dog and cat bites related infections.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26608484