Tratamentul iritatiei corneene

Generalitati

Corneea este o membrana subtire si transparenta care constituie portiunea anterioara a tunicii externe a globului ocular.

Corneea poate fi sediul unor iritatii locale sau a unor leziuni numite eroziuni corneene.

Acestea apar frecvent dupa traumatizarea locala cu degetul, unghia, o bucata de hartie sau produse vegetale (frunzele de porumb).

Chiar minore, aceste eroziuni netratate se pot vindeca cu cicatrici corneene care pot limita vederea.

Tratament la domiciliu

In caz de iritatie minora, ca de exemplu patrunderea unor particule de praf in ochi, le putem indeparta prin spalarea cu apa de la robinet:
- se poate curata ochiul prin aplecarea capului si turnarea de apa peste ochiul deschis
- de asemenea putem umple chiuveta cu apa si sa scufundam capul in apa cu ochii deschisi
- laboratoarele au substante speciale de curatat ochii.

Se pot administra lubrefianti sau lacrimi artificiale pentru a imbunatati disconfortul produs in ochi.
Medicatia antialgica ca Acetaminofen poate fi utila. In cazul in care acest tip de medicatie nu amelioreaza simptomatologia, se recomanda consultul medicului oftalmolog.

Dupa examenul ocular, se recomanda odihna cu ochii inchisi pentru a grabi procesul de vindecare. Acest lucru inseamna fara citit; este interzisa de asemenea conducerea masinii pana la indicatia medicului, intrucat sofatul in cazul existentei unei afectiuni oculare poate reprezenta un pericol pentru noi si pentru altii. De aceea se recomanda sa avem pe cineva aproape sa conduca pentru noi cand mergem la control.

Tratamentul medical

Medicul oftalmolog va trata afectiunile oculare in functie de diagnosticul stabilit.
- Se pot administra local uleiuri sau colir cu antibiotic. Unii medici folosesc coliruri cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si pentru a evita aparitia cicatricilor.
- Se pot administra colire impotriva spasmelor musculare. Acestea pot ameliora durerea si sensibilitatea la lumina, dar pot determina vedere neclara.
- Ochiul poate fi pansat sau nu de catre medicul oftalmolog. Studiile recente au aratat ca pansarea ochiului nu ajuta si chiar are influente negative asupra procesului de vindecare. Indiferent de optiunile terapeutice ale medicului oftalmolog, pansamentul nu este o problema importanta. Oftalmologul ar putea avea anumite motive pentru care decide sa aplice un anumit tratament. Daca aveti dubii in ceea ce priveste tratamentul aplicat, se recomanda discutia deschisa cu medicul curant.
- In cazul in care se suspicioneaza corp strain metalic, ruginit, se recomanda efectuarea unui vaccin antitetanic.
- Desi in momentul examinarii oculare, se pot folosi colire cu anestezice, acestea nu se pot folosi si acasa deoarece incetinesc procesul natural de vindecare.
- Se mai pot administra medicamente antialgice.
- Purtarea de ochelari de soare poate ajuta la reducerea durerii.