Consumul unui pahar cu suc indulcit pe zi poate creste riscul de cancer cu 18%!

Consumul de bauturi dulci, care a crescut in ultimele decenii la nivel mondial si care a fost deja asociat cu aparitia obezitatii, reprezinta un factor major de risc si pentru dezvoltarea cancerului, anunta cercetatorii francezi care au efectuat studiul NutriNet-Sante, la care au luat parte 100.000 de adulti, cu varsta medie de 42 de ani.

Consumul zilnic a peste 100 ml de bauturi indulcite creste cu 18% riscul de aparitie a cancerului, arata un studiu aparut in publicatia “The British Medical Journal” - BMJ.

Participantii monitorizati o perioada de pana la 9 ani (2009-2018) au completat cel putin doua chestionare legate de dieta lor obisnuita si consumul zilnic de bauturi dulci (inclusiv cele 100% naturale) sau indulcite artificial.

Pe parcursul monitorizarii, au fost inregistrate 2.193 de cazuri de cancer, in medie, la varsta de 59 de ani.

„Am constatat ca un consum crescut de bauturi indulcite a fost asociat cu riscul de cancer in general si cu cel mamar”, au notat autorii studiului aparut in „British Medical Journal” (BMJ).

Cresterea cu doar 100 de mililitri pe zi, in medie, a consumului de bauturi indulcite, echivalenta cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doza standard, este asociata cu un risc de aparitie a cancerului in general cu 18% mai mare”, a declarat doctor Mathilde Touvier, conducatoarea Echipei de Cercetare in Epidemiologie Nutritionala (EREN).

In cazul cancerului mamar, s-a observat o crestere cu 22% a riscului de aparitie a bolii.

Riscul este similar fie ca e vorba despre bauturi indulcite sau de sucuri de fructe pure, fara adaos de zahar. Ambele tipuri de bauturi sunt asociate unui risc mai mare de cancer in general, potrivit studiului.

"Zaharul este cel care pare sa joace rolul principal in aceasta asociere cu cancerul", fapt ce nu ar putea fi explicat decat prin cresterea in greutate a participantilor la studiu, obezitatea fiind o cauza cunoscuta a 13 tipuri de cancer.

Studiul nu a reliefat, insa, nicio legatura intre consumul de bauturi indulcite artificial si riscul de cancer, au anuntat cercetatorii. Explicatia este pusa de oamenii de stiinta pe seama faptului ca acest tip de bautura este relativ scazut la acest segment de populatie.

„Indulcitorii nu reprezinta o alternativa si in mod clar nu sunt recomandati pe termen lung", a subliniat Touvier. Cea mai buna metoda este "reducerea zaharului", a concluzionat Mathilde Touvier.