Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratamentul de urgenta

Status asthmaticus, afectiune grava

Status asthmaticus este o etapa extrem de grava a astmului, numita astm sever acut. Aceasta afectiune este o urgenta medicala, putand sa provoace extrem de rapid decesul daca nu este instituit tratament adecvat. Din pacate, unii oameni cu aceasta afectiune nu recunosc gravitatea simptomelor si nu solicita la timp ajutor, capacitatea de respiratie fiind alterata in scurt timp.

Diferentele dintre astmul bronsic si astmul sever acut

Atunci cand o persoana are astm bronsic, medicul poate prescrie inhalatoare ce contin medicamente ce au scopul de a mentine caile respiratorii deschise. Aceste medicamente au o durata lunga de actiune, astfel incat respiratia sa fie mentinuta normala pentru mai mult timp.

In unele cazuri, medicul poate prescrie un inhalator cu durata scurta de actiune, acesta putand fi folosit atunci cand exista dificultati semnificative de respiratie. De cele mai multe ori, atunci cand o persoana are un atac de astm sau nu poate respira eficient, utilizarea acestui inhalator va ajuta la ameliorarea simptomelor. Totusi, cand o persoana are o criza de astm sever acut, problemele de respiratie nu mai raspund tratamentelor obisnuite cu corticosteroizi sau bronhodilatatoare.

Conform cercetatorilor, aproximativ 20% din cazurile de spitalizari legate de astm sunt cauzate de astmul sever acut. Persoanele cu astm trebuie sa stie ca daca simptomele nu se imbunatatesc dupa utilizarea inhalatorului, asistenta medicala de urgenta trebuie solicitata imediat, deoarece pot surveni complicatii letale.

Cauzele si factorii declansatori

Infectia cailor respiratorii superioare reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale unui atac de astm sever acut. Infectiile cresc cantitatea de mucus din plamanii unei persoane si duc la dificultati severe de respiratie.

Alte cauze potentiale sunt reprezentate de:

- reactii alergice la alimente;
- infectia cu Chlamydia pneumoniae;
- infectia cu virusul gripal;
- infectii cu virusul herpes simplex.

Trebuie stiut ca exista cazuri in care medicii nu pot identifica factorul cauzal al astmului sever acut.

Manifestari clinice

Atunci cand o persoana experimenteaza o criza de status asthmaticus, pot fi prezente urmatoarele manifestari clinice:

- anxietate;
- cianoza instalata la nivelul buzelor si unghiilor;
- pierderea capacitatii de concentrare;
- dispnee;
- batai ale aripilor nazale;
- transpiratie;
- retractie intercostala, suprasternala si supraclaviculara;
- respiratie suieratoare.

Pe langa aceste manifestari, medicul va evalua semnele vitale ale persoanei afectate. O persoana cu status asthmaticus va avea, de obicei, urmatoarele modificari:

- cresterea frecventei respiratorii;
- cresterea frecventei cardiace;
- scaderea concentratiei de oxigen din sange.

Trebuie cunoscut faptul ca manifestarile astmului sever acut le imita foarte usor pe cele ale altor afectiuni medicale, precum:

- reactia alergica anafilactica;
- infectia cu Aspergillus;
- bronsiolita;
- fibroza chistica;
- pneumonia;
- obstructia cailor respiratorii din cauza unui corp strain.

Daca simptomele sunt prezente, medicul trebuie sa evalueze rapid daca acestea sunt cauzate de status asthmaticus sau de alte afectiuni medicale.

Vizita la medic

O persoana trebuie sa solicite cat mai rapid asistenta medicala daca are dificultati de respiratie, iar inhalatoarele obisnuite nu ofera ameliorarea simptomelor. Cu cat persoana afectata asteapta mai mult pana la solicitarea ajutorului medical, cu atat exista un risc mai mare de insuficienta respiratorie.

Anxietatea, confuzia si cianoza extremitatilor sunt manifestari ce ar putea indica astmul sever acut, dar si alte afectiuni de sanatate grave. Orice persoana observa instalarea acestor semne trebuie sa solicite cat mai rapid asistenta medicala de urgenta. Fara tratament adecvat, astmul sever acut poate duce chiar la deces.

Persoanele afectate experimenteaza bronhospasmul, incluzand ingustarea cailor respiratorii, iar excesul de mucus se va acumula si va face imposibila realizarea schimbului de gaze. Acest lucru are drept consecinta hipoxia, adica reducerea nivelului de oxigen, ceea ce poate duce in final la stop cardiac.

Chiar daca astmul sever acut poate pune in pericol viata, trebuie stiut ca este tratabil. Astfel, este esentiala interventia cadrelor medicale si acordarea tratamentului cat mai rapid posibil.

Asistenta medicala primara

Status asthmaticus este o situatie de urgenta care necesita ingrijiri imediate in spital. Medicul va prescrie tratamentul pentru a imbunatati respiratia persoanei cat mai rapid posibil. In primul rand, medicii trateaza aceasta afectiune prin administrarea unui medicament cu actiune bronhodilatatoare cu actiune rapida. Persoana afectata trebuie sa poarte o masca prin care se furnizeaza oxigen suplimentar, iar medicamentul intra in organism prin aerosoli.

De asemenea, pot fi prescrise si anticolinergice, care actioneaza pe diferiti receptori ai cailor respiratorii, avand ca efect dilatarea acestora si usurarea respiratiei.

Daca starea unei persoane nu se imbunatateste nici dupa administrarea acestor medicamente, medicul va prescrie alte tratamente. Acestea includ:

- terapia cu heliu – inhalarea heliului prin masca poate duce la imbunatatirea respiratiei. Exista cazuri in care heliul poate fi administrat in acelasi timp cu medicamentele.

- oxigenoterapia – oxigenul suplimentar este necesar, deoarece plamanii nu mai pot realiza eficient schimbul de gaze. In mod ideal, administrarea de oxigen ajuta la prevenirea hipoxiei in cazul persoanelor cu status asthmaticus;

- anestezice inhalatorii – anestezicele inhalatorii au efect asupra musculatura cailor respiratorii. Furnizarea de anestezice inhalatorii necesita echipament specializat si aparat de anestezie.

- magneziu – magneziul este un electrolit care, in cantitati optime, poate duce la relaxare musculara. Trebuie tinut cont de faptul ca magneziul poate duce la reactii adverse, precum hipotensiunea arteriala;

- steroizi – aceste medicamente reduc inflamatia, dar trebuie stiut ca nu amelioreaza imediat simptomele aparute, ci la cateva ore.

Tratamentul pe termen lung

Odata ce o persoana a experimentat exacerbarea astmului bronsic printr-o criza de astm sever acut, trebuie sa stie ca este expusa la evenimente viitoare asemanatoare. Ca urmare, medicii pot recomanda medicamente suplimentare sau alte interventii pentru a reduce sansele de reaparitie a astmului sever acut. Cateva dintre cele mai utilizate metode sunt reprezentate de:

- educarea cu privire la astm, dar si la semnele si simptomele sale de avertizare;
- identificarea factorilor declansatori si evitarea acestora;
- instruirea persoanei in cauza cu privire la utilizarea unui debitmetru, dar si la situatiile in care medicul trebuie anuntat;
- prescrierea unor medicamente ce reduc raspunsul imun al organismului fata de declansatorii crizelor de astm;
- prescrierea stilourilor preumplute cu adrenalina, foarte utile in cazul reactiilor anafilactice.

In mod ideal, aceste metode vor impiedica o persoana astmatica sa dezvolte status asthmaticus.

Concluzii

Status asthmaticus reprezinta o afectiune grava ce poate provoca decesul daca nu este primit tratament imediat. Aceasta afectiune se diferentiaza de crizele obisnuite de astm, deoarece nu raspunde la medicamentele tipice.

In schimb, exista alte metode de tratament ce ofera ameliorarea simptomelor, dar acestea trebuie sa fie primite cat mai rapid posibil. Cu cat tratamentul este oferit mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna.

Bibliografie:
Carroll, C. L. & Sala, K. A. (2013). Pediatric status asthmaticus. https://www.criticalcare.theclinics.com/article/S0749-0704(12)00109-1/fulltext
Chakraborty, R. K. & Basnet, S. (2019). Status asthmaticus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526070/
Rehder, K. J. (2017). Adjunct therapies for refractory status asthmaticus in children.http://rc.rcjournal.com/content/respcare/62/6/849.full.pdf