Diagnostic precis, tratament personalizat - toate acestea in cadrul oncologiei

Astazi deja poate fi tratata cauza reala a bolii care este responsabila pentru aparitia tumorii in aceste cazuri oncologii se ocupa de tintele genetice depistate prin teste moleculare.

De ce avem nevoie de toate acestea? Cel mai important este definirea precisa a tintei si a „armei”. Foarte putini sunt insa in posesia acestor informatii: o astfel de baza este compania Oncompass Medicine din Budapesta, unde specialistii stabilesc diagnoza, identifica medicamentul cel mai eficient pentru fiecare in parte (daca exista asa ceva), totodata ii ajuta pe bolnavii de cancer sa aiba acces la aceste medicamente.

Cercetatorii au descoperit deja ca aceasta boala este cauzata de 4,5 milioane de mutatii ai 600 de gene. Incepand cu anul 2008 cand a aparut o noua tehnologie (secvenarea de noua generatie) a devenit posibila efectuarea unor ”radiografii moleculare” prin care medicii pot afla pe care dintre cele 600 de gene apare mutatia responsabila pentru aparitia tumorii pacientului.

Rezultatele pot fi analizate in detaliu din punct de vedere biomedical cu softuri medicale specializate in vederea gasirii posibilitailor de tratament.

Prin precizie sau pe principiul probabilitatii?

Timpul este un factor extrem de important in oncologie, deoarece medicii si bolnavii duc o lupta grea impotriva unei boli agresive care se raspandeste foarte rapid in organism.

Asadar este esential ca bolnavul sa primeasca cat mai repede cea mai eficienta dintre cele peste 1000 de substante active, spune Dr. Petak Istvan, cercetator medical-farmacolog, directorul stiintific al companiei Oncompass Medicine.

In practicile oncologice se foloseste metodica evidence-based. Aceasta inseamna ca medicii efectueaza studii clinice comparative prin care stabilesc in baza unei metode statistice - criteriul fiind eficienta maxima - care tratament este cel mai bun in cazul fiecarui tip de tumori. Aceasta metoda asigura ca fiecare pacient sa primeasca terapia cu cea mai mare rata de succes, insa problema este ca terapia cea mai eficienta pentru cei mai multi bolnavi nu este perfecta pentru fiecare caz individual in parte.

In schimb in oncologia de precizie terapia tintita poate fi aleasa in baza mutatiilor genetice concrete depistate prin diagnosticare moleculara si nu in baza tipurilor de tumori.

Ce rol are informatica in medicina?

In cursul luarii unor decizii importante Oncompass Medicine foloseste softul special creat de companie, care este unic si la nivel international. Totusi acest soft nu inlocuieste munca specialistilor, care iau in considerare aspecte personale si clinice in cazul fiecarui bolnav in procesul gasirii unei solutii terapeutice.

Programul Oncologic de Precizie Oncompass intruneste toate serviciile necesare pentru organizarea strategiei terapeutice personalizate. Bolnavii au langa ei un expert si un coordonator, care le ajuta de-a lungul drumului. Fiecare caz in parte este abordat de catre o comisie speciala de experti moleculari - inainte si dupa investigatii - in care sunt specialisti oncologi, geneticieni, biologi moleculari si experti in infobionica.

Rezultatele detaliate ale analizelor de diagnostica moleculara sunt prelucrate de un software special, dupa aceasta urmand o recomandare care vizeaza terapia. Costul total al programelor este intre 1900 si 4900 Euro.

Toate terapiile sunt accesibile tuturor persoanelor?

Procedura de oncologie de precizie nu este o alternativa a tratamentelor „traditionale”, ci parte integranta a tratamentului modern. in Romania sunt brevetate deja multe medicamente tintite, costurile catorva dintre acestea fiind suportate de casa de asigurari de sanatate. Iar finantarea partiala a altora se poate solicita in baza unor cereri individuale de eligibilitate.

Exista si posibilitatea, ca in cazul in care niciuna dintre cele doua posibilitati anterior mentionate nu sunt aplicabile, pacientul sa aiba acces la medicamentele viitorului, aflate astazi inca in faza experimentala. Oncompass va ajuta in identificarea acelor studii clinice – pe intreg mapamondul - in cadrul carora pacientul poate avea acces gratuit la substanta activa tintita.

Asa s-a intamplat si in cazul doamnei Bernath Katalin, careia in anul 2012 medicii i-au mai acordat 3 luni, dupa ce a fost diagnosticata cu cancer pulmonar cu metastaze.

Medicul ei curant a fost cel care i-a atras atentia asupra firmei Oncompass, unde mutatia genetica din tumoare a fost identificata cu succes, totodata s-a gasit si substanta activa tintita corespunzatoare, care in momentul respectiv a fost accesibila numai in cadrul unui studiu clinic.

In doazeci de ani, trei tumori din patru vor fi tratate in mod tintit.

Desi inca nu exista un tratament eficient impotriva tuturor tumorilor, in baza dezvoltarii fulminante se asteapta ca ”in 2020 sa se ajunga deja la 100 de substante active tintite pe piata. Iar cu 200-300 medicamente tintite se vor trata in jur de 70-80% dintre tumori ” – spune medicul cercetator.

Oncompass va ofera suport in ceea ce priveste diagnosticarea si suportul in privinta luarii unor decizii, respectiv si in privinta prevenirii unor tratamente, care in cazul unor bolnavi – in mod prezumabil - ar putea sa fie fara efect pozitiv.

In cazul in care pacientul ajunge in timp in cadrul unui program oncologic de precizie, exista sanse foarte mari ca sa beneficieze de tratament personalizat. Dar se poate intampla ca sa nu mai exista alta cale de iesire, cea mai mare sansa la supravietuire fiind oferita de tratamentul standard.

Cateodata insa ne da un moment de ragaz si faptul ca nu trebuie sa mai continuam cautarile. „si din acest motiv este foarte important, ca pacientul sa se prezinte la noi cat mai repede dupa diagnoza. - dupa cum accentueaza Dr. Petak Istvan. – Centrul nostru international se afla in Elvetia, iar centrul nostru de diagnosticare moleculara - laboratorul - la Budapesta.

Colegii nostri vor organiza pasii necesari - de la diagnoza la tratament, trecand si prin suportul decizional - atat in Ungaria, cat si pe teritoriul Romaniei, la punctele de consultanta.

Pacientii sunt asteptati de catre medici sau alti experti medicali, oferindu-le totodata o posibilitate de a-si lua soarta in propriile maini. In aproape toate tarile europene se poate beneficia de peste o mie de investigatii clinice de tratamente personalizate, in mod gratuit, in marea majoritate a cazurilor. Aici pacientii beneficiaza de medicamentele viitorului. Iar cu ajutorul acestora, si de posibilitatea ca stiinta medicala sa nu trateze numai simptomele, ci chiar radacina problemei.

Informatii suplimentare: https://www.oncompass.ro/consiliere-oncologie-de-precizie/
Telefon: 0726377092