Ministerul Sanatatii - precizari privind cazul de meningita de la Liceul Gheorghe Lazar din Capitala

In urma cazului de meningita meningococica care a dus la decesul unei tinere, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost informati ca la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” este internata o pacienta in varsta de 18 ani care a fost diagnosticata cu meningita meningococica, afectiune care a dus la deces.

Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si 10 dintre profesorii unui liceu din Capitala, carora li s-au recoltat probe de exudat faringian si li s-a administrat antibiotic in doza unica in scop profilactic.

Impreuna cu Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie.

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare.

Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune.

In unele cazuri se foarte rare, poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitant.

Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017 au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Sursa: Ministerul Sanatatii