Durerile si inflamatiile abdominale, simptome ale herniei Spiegel

Hernia Spiegel, risc major de complicatii

Hernia Spiegel este o hernie prin fascia Spiegel - un strat de tesut care separa cele doua grupe de muschi abdominali la o distanta mica in lateral fata de linia mediana (linia alba) a abdomenului. Acolo se afla muschii drepti abdominali sau oblicii laterali. Acest tip de hernie este, de asemenea, numita hernie ventrala laterala.

Spre deosebire de cele mai multe hernii, hernia Spiegel nu se dezvolta sub straturi de grasime, ci intre muschi si tesutul fasciei care ii leaga.

Daca e netratata, hernia Spiegel poate duce la eventratia si blocarea unei parti a intestinului sau poate intrerupe alimentarea cu sange a unor organe si tesuturi ducand la necrozele zonelor cu pricina. Aceasta situatie poate pune viata in pericol.

Durerea cauzata de acest gen de hernie poate fi ascunsa o perioada mai lunga de timp.

Odata aparuta, singurul mod de tratament este interventia chirurgicala.

Hernia Spiegel prezinta un risc foarte mare de complicatii, de aceea este foarte important sa ne adresam imediat medicului.

Herniile Spiegel sunt rare, se intalnesc mai frecvent la femei decat la barbate, in special intre 30 si 70 de ani.

Simptomele herniei Spiegel

Simptomele herniei Spiegel pot fi asemanatoare cu cele ale oricarei alte hernii abdominale. Aceasta inseamna ca este imposibil sa fie diagnosticata doar pe baza simptomelor. Din cauza localizarii acesteia intre tesuturile musculare, hernia Spiegel are tendinta sa nu produca inflamatii sau tumefactii locale.

Totusi, persoanele foarte slabe care au muschii abdominali dezvoltati pot observa o tumefactie. Cele mai multe persoane care sufera de hernie Spiegel sufera de dureri abdominale sau doar de disconfort vag, in special atunci cand isi incordeaza muschii abdominali sau atunci cand fac un efort de defecatie.

Simptome care merita atentie deosebita:

- dureri abdominale care par sa nu aiba nicio legatura cu alimentatia, o afectiune preexistenta sau alte cauze stiute.

- modificari spontane ale functionarii intestinului, cum ar fi constipatie, schimbarea consistentei sau aspectului scaunului sau sangerare.

- dureri abdominale la ridicare, tuse sau eliminarea fecalelor.

- o usoara si inexplicabila inflamatie abdominala. Cele mai multe persoane nu simt o tumefactie, si nu este nevoie sa existe o inflamatie vizibila in cazul existentei unei hernii Spiegel.

Hernia Spiegel poate aparea in orice parte a abdomenului, dar majoritatea bolnavilor simt durere in partea de jos a abdomenului. Hernia Spiegel poate afecta intestinul sau alte organe vitale. Aceasta este o complicatie care pune viata in pericol si necesita asistenta medicala imediata.

Simptomele blocajului includ:

- durere abdominala foarte puternica, insuportabila care poate aparea brusc sau dupa o perioada de dureri moderate.

- greata si varsaturi insotite de dureri puternice care nu au legatura cu alimentatia sau prezenta unui infectii digestive.

- lipsa scaunului timp de mai multe zile, mai ales daca este insotita de dureri puternice abdominale.

- aparitia sangelui in fecale.

Hernia Spiegel se dezvolta intr-o zona slabita a muschilor peretelui abdominal. O zona cu rezistenta scazuta poate fi innascuta sau se poate dezvolta de-a lungul timpului.

Dezvoltarea in timp poate fi cauzata de o leziune sau de cresterea presiunii in cavitatea abdominala. Aceasta zona poate permite tesuturilor si organelor sa se infiltreze prin hernia Spiegel.

Factorii de risc ai herniei Spiegel:

- tuse cronica, cum sunt, de exemplu, pacientii cu boala obstructiva pulmonara cronica (BPOC).

- incordarea frecventa in eliminarea fecalelor determinate de constipatia cronica.

- leziuni abdominale ca, de exemplu, o interventie chirurgicala sau o vatamare majora.

- ridicarea inadecvata si frecventa de obiecte grele.

- lichid in abdomen cauzat de diverse afectiuni, cum ar fi problemele hepatice (ciroza hepatica).

- excesul de greutate/sarcina.

Diagnosticul herniei Spiegel

Diagnosticarea herniei Spiegel poate fi dificila, de aceea este important sa explicati medicului toate simptomele. O analiza ecografica sau efectuarea unei tomografii computerizate (CT) in zona abdomenului pot ajuta in stabilirea diagnosticului.

De asemenea poate fi utila consultarea unui medic chirurg.

O hernie Spiegel poate fi descoperita in timpul unei interventii chirurgicale sau a unei proceduri efectuate din alte motive: obstructie sau un blocaj intestinal, interventie chirurgicala pentru un alt tip de hernie, interventii ginecologice, colonoscopie.

Pentru a diagnostica hernia Spiegel, medicul va tine seama de intreaga istorie medicala a pacientului si va face si alte analize si investigatii pentru a exclude alte probleme medicale.

O ecografie abdominala poate detecta majoritatea cauzelor. Aceste analize sunt procedee neinvazive care permit medicului sa vada organele interne (intestinele), cavitatea si peretele abdominal.

Daca diagnosticul nu este clar, medicul isi poate da seama de prezenta herniei fara sa stie pe loc tipul acesteia. In acest caz poate decide efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a localiza si repara hernia.

Tratamentul herniei Spiegel

O hernie Spiegel necesita o interventie chirurgicala pentru a fi reparata. O interventie chirurgicala minima laparoscopica inseamna o incizie de aproximativ 1 cm prin care se introduce in abdomen doua tuburi metilice, unul de lucru si altul cu o camera video la un capat.

Cu ajutorul camerei video medicul localizeaza hernia si apoi utilizeaza plasa de intarire sau o cusatura pentru a repara peretele abdominal slabit.

Alternativa mai invaziva include o incizie mai mare abdominala. Aceasta permite medicului sa vada direct hernia si sa repare tesutul deteriorat. Un studiu din 2002 compara metoda laparoscopica cu operatia conventionala pentru repararea herniei Spiegel pe doua grupe de cate 11 pacienti.

Interventia laparoscopica produce mai putine complicatii.

Concluzia este ca laparoscopia este optiunea de preferat pentru majoritatea persoanelor care nu au o hernie complicate, obezitate morbida sau alte complicatii.

Cand hernia Spiegel afecteaza o portiune a intestinului, interventia chirurgicala trebuie facuta imediat. Ea poate fi in acest caz mai lunga si mai complicata in functie de cat de mult este afectat intestinul sau alte tesuturi si organe.

Recuperarea in cazul herniei Spiegel

Perioada de recuperare dupa o interventie chirurgicala laparoscopica in hernia Spiegel este relativ scurta, ajungand pana la 1-2 saptamani.

Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala mai extinsa au nevoie de o perioada mai lunga de recuperare.

Persoanele care sufera complicatii, cum ar fi o blocaj intestinal sau infectii postoperatorii, pot avea nevoie de un timp de recuperare mult mai indelungat.

Pacientul trebuie sa informeze medicul in legatura cu orice simptome nou aparute.

Febra, durerile puternice sau sangerarile inexplicabile pot indica existenta complicatiilor in perioada recuperarii.

Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea normala dupa 4-6 saptamani, incepand cu activitati usoare ca mersul sau sofatul la 1-2 saptamani dupa interventie.

Pacientul trebuie sa urmeze cu strictete indicatiile chirurgului pentru a obtine cele mai bune rezultate in procesul de recuperare.

Persoanele care au suferit in trecut de hernie sunt mai predispuse sa faca inca o data hernie. Cu toate acestea, un studiu din 2002 care a urmarit 76 de persoane care au suferit o interventie chirurgicala pentru hernie Spiegel a descoperit ca, la 8 ani dupa operatie, doar 3 persoane au facut inca o data hernie.

Rezultatele demonstreaza ca majoritatea persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala pentru hernie Spiegel sunt foarte putin predispuse sa sufere de o alta hernie in anii urmatori. Oricum, riscul ramane mai ridicat decat pentru persoanele care nu au suferit niciodata de hernie.

Concluzii

Exista tendinta de a ignora sau de a amana tratamentul pentru o durere abdominala brusca. Aceasta abordare poate fi potrivita mai ales daca durerea dispare complet dupa un timp.

Dar hernia Spiegel are serioase implicatii si riscuri. Este o afectiune relativ usor de tratat si majoritatea persoanelor nu vor mai avea nevoie de o alta interventie chirurgicala. Asadar, cand apar semnele herniei de orice fel cel mai bine este sa ne adresam unui medic.