Acordul de cooperare romano-turca in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale a fost legiferat

Executivul a aprobat azi, 28 martie 2019, prin Hotarare de Guvern, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale, semnat la Ankara, la 15 octombrie 2018.

Acordul legiferat azi va inlocui Acordul privind cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia, incheiat la Ankara la 10 ianuarie 1991, aprobat prin aprobat Hotararea Guvernului nr. 603 din 2 septembrie 1991 si publicata in Monitorul Oficial nr. 191 din 24 septembrie 1991 si Protocolul aditional asupra cooperarii in domeniul sanatatii intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia, incheiat la Ankara in 19 iulie 1994, iar prevederile celor doua documente isi vor inceta valabilitatea.

Romania si Turcia vor promova, pe baza principiilor egalitatii si reciprocitatii, cooperarea in domenii precum intarirea sistemelor de sanatate, incurajarea reciproca a investitiilor in sectorul sanitar, medicamente, produse farmaceutice si aparatura medicala, management spitalicesc, sanatate publica si sistemul de medicina de familie, geriatrie si gerontologie, organizarea serviciilor de medicina de urgenta.

Cele doua state vor coopera prin schimb de informatii, schimb de delegatii si specialisti in sanatate, precum si prin incurajarea participarii specialistilor la conferinte si intalniri stiintifice organizate.

In acest sens, va fi infintat un Comitet mixt de lucru, care se va intalni periodic pentru a stabili prioritatile de cooperare si a evalua periodic activitatile din cadrul acestei cooperari.

“Era absolut necesar ca acordul Romaniei cu Turcia in domeniul sanatatii sa fie adaptat la nevoile de servicii medicale de astazi.  Pacientul roman se afla in centrul politicilor promovate de Ministerul Sanatatii. Aceasta colaborare va viza in special pacientii romani cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani care vor beneficia de tratament in Turcia pentru anumite patologii”, a declarat Sorina Pintea.

Sursa: Ministerul Sanatatii