Recuperarea medicala dupa o interventie chirurgicala

Generalitati

Durata de timp necesara pentru o recuperare completa dupa o interventie chirurgicala este dificil de prezis. De asemenea, fiecare interventie are propriul ei timp aproximativ de recuperare, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca fiecare persoana se vindeca diferit si oricand pot sa apara complicatii.

Chirurgul poate oferi o estimare cu privire la durata recuperarii, dar acest lucru variaza in functie de starea de sanatate, varsta si antecedentele medicale ale pacientului.

De asemenea, specificul procedurii medicale este extrem de important cand vine vorba despre recuperare. Fiecare interventie chirurgicala poate fi facuta in moduri diferite, fiecare avand timp de recuperare diferit. De exemplu, exista interventii chirurgicale care pot fi realizate atat pe cale deschisa, cat si laparoscopic. Astfel, optarea pentru cea de-a doua metoda scade durata de recuperare, precum si complicatiile asociate, fiind preferata de catre pacienti. Totodata, operatiile care se pot desfasura sub anestezie locala presupun o recuperare scurta, pacientii putand fi externati in aceeasi zi sau in ziua imediat urmatoare.

Pentru a grabi recuperarea, pacientii trebuie sa urmeze cu strictete indicatiile oferite de medic. Din pacate, multi pacienti se grabesc sa fie externati si sa ajunga acasa si nu tin cont de sfaturile medicului. Orice modificarea a starii de sanatate postoperator trebuie sa ridice un semn de intrebare pacientilor, acestia fiind sfatuiti sa nu ignore aceste semne doar pentru a parasi cat mai repede spitalul.

Acest lucru face ca recuperarea sa dureze si mai mult, uneori fiind ingreunata de complicatii.

Sfaturi pentru o recuperare eficienta

Orice persoana ce este supusa unei interventii chirurgicale va dori sa se recupereze mai repede, din diferite motive. Este evident faptul ca internarea in spital nu este placuta pentru nimeni, mai ales cand este ingreunata de eventuale complicatii ce survin postoperator. Cel mai important este ca pacientul sa mentina o comunicare permanenta cu medicul curant, sincera, fara sa ascunda eventualele modificari, intrucat orice complicatie care este depistata timpuriu poate fi remediata inainte de a fi prea tarziu.

1. Urmarea instructiunilor primite de la medic

Multe persoane respecta doar instructiunile pe care le considera semnificative si le ignora pe cele neplacute sau pe care nu le considera importante.

O instructiune simpla, precum interzicerea imbaierii dupa interventie poate sa para un lucru minor, dar exista un motiv foarte important pentru care medicul a dat aceasta indicatie. Pana la suprimarea materialului de sutura este important ca pacientii sa inteleaga ca trebuie sa protejeze plaga de apa si de orice impuritati.

De asemenea, medicul poate interzice inotul sau ridicarea unor greutati mai mari de 5-10 kg in primele saptamani dupa operatie. Anumite persoane pot trece peste aceste recomandari, revenind ulterior la medic din cauza complicatiilor.

2. Respectarea programarilor

Pacientii operati trebuie sa revina la controale in mod periodic. Daca rana s-a vindecat, iar pacientul se simte bine, nu inseamna ca nu trebuie sa fie urmarit in continuare.

Multi pacienti considera in mod eronat ca daca starea lor a revenit la normal, vizita la medic reprezinta doar o pierdere de timp.

Medicul trebuie sa stie cum se simte pacientul si sa evalueze incizia, dar poate dori sa realizeze chiar si alte investigatii mai amanuntite. De asemenea, vizita la medic poate fi facuta cu scopul de reajustare a tratamentelor.

O recuperare corecta presupune controale regulate, intrucat medicul isi doreste sa fie la curent cu evolutia plagii si felul in care se vindeca pacientul, pentru a lua cele mai bune decizii de continuare sau schimbare de plan terapeutic.

3. Prevenirea infectiilor

Prevenirea infectiilor reprezinta unul dintre cele mai simple si importante lucruri ce pot fi facute pentru o recuperare excelenta.

Spalarea mainilor inainte de toaletarea si pansamentul plagii este vital. Fara a urma regulile de asepsie si antisepsie, infectiile pot sa survina rapid. De aceea, este imperios necesar ca schimbarile de pansament sa se produca la intervalele de timp recomandate de medic, sa fie facute conform sfaturilor medicului curant si, in caz de schimbari, sa se apeleze la ajutor de specialitate.

Unii medici recomanda tratamentul antibiotic dupa interventiile chirurgicale, in vederea unei vindecari corecte a plagilor postoperatorii, insa acest lucru ramane la latitudinea chirurgului, in functie de caz.

4. Evaluarea regulata a inciziei

Privirea plagilor rezultate in urma operatiei poate fi neplacuta, dar trebuie realizata. Prin analizarea constanta, de cateva ori pe zi, a inciziei se pot observa semnele de agravare sau vindecare.

Culoarea plagii, aspectul ei si a tubului de dren (daca exista), dar si firele de sutura sunt elemente ce trebuie analizate. Daca exista orice suspiciune de aparitie a infectiei, medicul trebuie anuntat imediat.

5. Ingrijirea corecta a inciziei

Marea majoritate a pacientilor incearca sa isi curete plaga, dar o fac in mod gresit. Fie folosesc substante ce nu au fost indicate de medic, fie o fac superficial. De obicei, plagile sunt curatate cu antiseptice si, pana la indepartarea materialului de sutura, nu se recomanda spalarea acestora. Ulterior, crustele nu trebuie sa fie indepartate mecanic, ci, in urma spalarilor cu apa si sapun, vor cadea de la sine. 

Firele de sutura nu trebuie eliminate acasa, pe cont propriu. Prin aceasta procedura vindecarea poate fi incetinita. De asemenea, plaga nu trebuie supusa la umezeala pentru timp indelungat, deoarece firele se pot degrada.

6. Adoptarea unui plan alimentar optim

Multe persoane refuza sa manance dupa o interventie chirurgicala. Adesea, acestea acuza lipsa poftei de mancare, greata si constipatie. Mentinerea unei stari de hidratare adecvata, alaturi de o dieta sanatoasa, reprezinta metode prin care vindecarea este grabita, iar riscul de complicatii este redus considerabil.

Daca organismul nu are combustibilul necesar, recuperarea va fi extrem de dificila. In unele cazuri, medicul poate indica diete specializate. Acestea trebuie urmate cu strictete.

7. Precautie la tuse si stranut

In unele cazuri, interventiile chirurgicale sunt facute in zone ce ar putea fi deranjate de tusea sau stranutul violent. De exemplu, o incizie realizata la nivelul abdomenului poate fi agravata in cazul in care se stranuta cu putere, in mod gresit.

Se recomanda sustinerea plagii cu mana sau cu o perna atunci cand se tuseste sau se stranuta. De asemenea, aceste gesturi trebuie realizate cu cat mai multa atentie si blandete. 

8. Comunicarea cu medicul

Medicul trebuie informat de fiecare data cand pacientul suspecteaza ca ar putea exista probleme. In urmatoarele cazuri, medicul trebuie anuntat de urgenta:

- Daca plaga sangereaza;
- Daca apare dispneea;
- Daca exista constipatie sau anurie;
- Daca exista semne de infectie (febra, frison, adenopatie, roseata, edem etc).

In cazul in care nu se poate comunica cu medicul, serviciile medicale de urgenta trebuie anuntate imediat.

9. Controlarea durerii

Mentinerea durerii sub control este foarte importanta dupa interventia chirurgicala. Unii pacienti nu iau medicamente pentru durere, deoarece se tem de dependenta. Altii consuma prea multe medicamente din teama de a nu aparea durerea.

Acesti pacienti trebuie sa urmeze tratamentul asa cum a fost prescris de medic. Mentinerea durerii la un nivel acceptabil va ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

Miscarea este foarte importanta, iar durerea nu trebuie sa o opreasca. Pacientii care stau imobilizati la pat din cauza durerii au un risc crescut de formare a cheagurilor de sange si a pneumoniei de staza.

De asemenea, consumul de lichide este extrem de important, deoarece se poate ajunge la deshidratare si constipatie. Pentru acest lucru, medicamentele trebuie consumate cu o cantitate mare de lichide.

Un control bun al durerii poate ajuta pacientul sa aiba o odihna suficienta. Daca pacientul doarme in mod corespunzator, vindecarea este incurajata.

10. Miscarea

Plimbarile la scurt timp dupa operatie sunt foarte importante. Acestea pot ajuta la prevenirea complicatiilor grave, precum tromboza venoasa profunda si pneumonia. De asemenea, plimbarile scurte pot preveni aparitia constipatiei produse de anestezie.

Totusi, exista cazuri in care chirurgul poate interzice miscarea. Medicul va informa pacientul despre toate activitatile fizice pe care are voie sa le faca, fie usoare, fie mai complicate.

Alimente ce incurajeaza vindecarea

Trebuie stiut ca exista o serie de alimente ce ofera energia si substantele nutritive necesare pentru accelerarea vindecarii. Acestea includ:

- Fructele de padure – contin valori mari de antioxidanti cu rol in repararea distructiei suferite. De asemenea, vitamina C continuta ajuta la reconstructia colagenului si a tesuturilor moi, stimuland recuperarea.

- Legumele – vitaminele si minerale din acestea ajuta la depasirea oboselii resimtite in urma operatiei. In plus, carbohidratii refac energia de la nivelul creierului si protejeaza muschii impotriva distructiei. Un alt efect benefic al legumelor consta in reducerea constipatiei.

- Grasimile sanatoase – dupa o interventie chirurgicala, grasimile sanatoase ajuta la absorbtia de vitamine si minerale. De asemenea, grasimile obtinute din nuci, seminte, peste si uleiuri sanatoase, ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la reducerea sanselor de infectie.

- Carnea – dupa o operatie, corpul are nevoie de proteine si fier, iar carnea poate oferi cantitatile necesare. Aminoacizii din proteinele din carne ajuta la repararea fibrelor musculare afectate, iar fierul ajuta la recastigarea nivelului de energie.

Proteinele si fierul pot fi obtinute si prin consumul de nuci, tofu, oua, fasole, linte si fructe de mare.

- Cerealele integrale – sustin functia creierului si ajuta la functionarea optima a muschilor. In plus, cerealele integrale ofera o doza optima de fibre.

Concluzii

Recuperarea dupa o interventie chirurgicala nu trebuie sa fie complicata. Prin urmarea corecta a sfaturilor primite de la medic, vindecarea poate sa survina mai rapid decat s-a sperat. In cazul in care recuperarea nu decurge conform asteptarilor, trebuie identificate eventualele complicatii care o incetinesc si prezentate medicului curant, pentru a gasi cele mai bune solutii. 

Un numar mare de pacienti nu respecta cu strictete instructiunile primite de la medic, iar apoi se intreaba de ce sufera de durere, vindecare lenta sau diferite alte complicatii.

Corpul are nevoie de timp si de ingrijire optima pentru a se vindeca, iar pentru acest lucru trebuie sa se tina cont de cateva reguli importante.