Se vorbeste din ce in ce mai mult despre recoltarea celulelor stem

Conform studiilor medicale, celulele stem sunt acele celule care inca nu s-au diferentiat si care au capacitatea de a se transforma in diverse tipuri de celule care mai apoi pot forma orice tip de tesut din corp, cum ar fi, celulele din piele, ficat, inima, creier.

Organismul uman are peste 200 tipuri de celule, fiecare cu caracteristici proprii tesutului din care fac parte - tesut muscular, tesut osos, tesut nervos, tesut adipos, tesut conjunctiv.

Toate aceste celule isi au originea intr-un singur tip de celula, celula stem, care poate sa se diferentieze sub diferiti stimuli din organism pe baza informatiilor genetice.

Celula stem, fiind capabila sa se transforme in orice tip de celula se numeste celula nediferentiata, iar procesul prin care ea da nastere unor celule cu caracteristici specifice unui anumit tesut se numeste diferentiere celulara.

Datorita diferentierii celulelor stem acestea se impart in:

- Celule stem hematopietice care dau nastere tuturor tipurilor de celule sanguine, globule rosii, limfocite B, limfocite T, neutrofile, basofile, eosinofile, monocite si macrofage;

- Celule stem mezenchimale care dau nastere unei varietati de tipuri de celule, cum sunt celule osoase, celule cartilaginoase, celule de grasime si alte tipuri de celule de tesuturi conective cum ar fi cele din tendoane;

- Celule stem neurale din creier dau nastere celor trei tipuri majore de celule cum sunt celule nervoase si doua categorii de celule non-nervoase, astrocite si oligodentrocite.

Principalele caracteristici ale celulelor stem:

- Sunt celule nespecializate care se reinnoiesc singure perioade luni de timp prin intermediul diviziunii celulare.

- In conditii fiziologice sau experimentale pot fi induse sa devina celule cu functii specializate, ca de exemplu celule cardiace ale muschiului inimii sau celule producatoare de insulina ale pancreasului.

Pentru ca exista si multe beneficii ale celulelor stem pe stemsure.ro vei citi despre avantajele recoltarii de celule stem.

Primul motiv pentru recoltarea celulelor stem de catre anumiti parinti este posibilitatea vindcarii unor boli ale propriului lor copil.

Datorita capacitatii acestor celule de a contribui la formarea unor noi tesuturi sau organe, celulele stem sunt considerate a fi benefice in cazul in care copilul lor va suferi de diferite boli in viitor.

Conform studiilor medicale, exista 70 de boli ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem printre care:

- Leucemia;

- Scleroza multipla;

- Limfoame Hodgkin;

- Anomalii ale celulelor rosii;

- Diabetul;

- Bolile cardiace;

- Cancer la san.

Aceste celule sunt benefice si in cazul in care copilul, ajuns la maturitate, sufera un infarct miocardic si, astfel, celulele cardiace din teritoriul afectat sunt private de oxigen si substante nutritive pentru o anumita perioada de timp, afectand astfel functionalitatea cordului.

In acest moment, intervin celulele stem ce pot inlocui celulele afectate, astfel incat inima sa poate functiona din nou, normal.

Un alt avantaj al recoltarii celulelor stem apare atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva proceselor patogene, dar mecanismele sale sunt depasite de intensitatea agresiunii. Ca urmare, prin intermediul celulelor stem, sistemul imunitar al organismului se poate intari.

In cazul in care, copilul va avea nevoie de un transplant de organe, celule stem pot fi de ajutor prin folosirea corespunzatoare a pachetului de celule stem, cercetatorii putand influenta dezvoltarea, ulterior, putand inlocui organe cum ar fi, rinichiul, ficatul, si altele.

Un alt avantaj al recoltarii celulelor stem poate fi salvarea vietii unui alt copil. Recoltarea celulelor se poate realiza cu scopul de a-l salva pe fratele sau pe sora acestuia sau pe orice alt copil.

Conform studiilor medicale, celulele stem ale unui bebelus pot fi folosite pentru orice alt frate sau sora a acestuia, intrucat exista compatibilitate de 100%.

Toate aceste avantaje enumerate mai sus sunt puse la dispozitie in Romania prin intermediul Bancii Stem Sure ce este in stransa colaborare cu Biovault, Marea Britanie. Datorita colaborarii, pana in prezent au fost efectuate peste 4000 de transplanturi.

Procesarea si depozitarea probelor recoltate de Stem Sure se face intr-un laborator ce detine acreditarea JACIE, aceasta reprezentand acreditarea ce permite acceptarea probelor de celule stem la nivel international, depasind si, evident, incluzand alte tipuri de acreditari regionale, nationale sau locale.

Banca Stem Sure ofera procesare si stocare pentru ambele tipuri de produse biologice ce pot fi recoltate in momentul nasterii din sangele ombilical si din tesutul din cordonul ombilical.

Se ofera posibilitate pentru stocare in recipiente multiple, analize extinse ale probei, testare HLA gratuita, transport gratuit in situatia unui transplant.