Rezistenta la antimicrobiene si infectiile asociate asistentei medicale, pe masa de lucru a oficialilor europeni din domeniul Sanatatii

A avut loc, la Bucuresti, in cadrul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, Conferinta “Urmatorii pasi pentru a face din UE o regiune de bune practici in combaterea rezistentei la antimicrobiene”.

La eveniment au participat demnitari, precum si experti din domeniul sanatatii umane, veterinare si in domeniul mediului, din Statele Membre.

Prezenta la dezbateri, Sorina Pintea, ministrul Sanatatii a afirmat ca:

“Este timpul sa actionam acum! Multe infectii produse de bacteriile multirezistente pot deveni amenintari la adresa vietii. Opinia OMS este ca RAM reprezinta unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa sanatatii in 2019 si in anii ce urmeaza. Este timpul sa actionam acum, deoarece perioada optima de interventie se scurge cu repeziciune. Fara masuri imediate, comune sectoarelor uman, animal si de mediu, tot mai multe infectii vor afecta viaa pacientilor, dar si sistemele de sanatate si economiile in Europa si la nivel global. Reafirmand hotararea de a combate Rezistena la Antimicrobiene (RAM) cu eforturi continue la nivel politic inalt Comunitar, subliniind nevoia critica de a accelera dezvoltarea si implementarea Planurilor Nationale de Actiune in Statele Membre in cadrul conceptului One Health, Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene sprijina cu tarie realizarile obtinute in mandatele anterioare de alte state. Presedintiile succesive ale UE au ales sa se focalizeze asupra subiectului politicii referitoare la RAM pentru a maximiza impactul fata de o tema atat de importanta.”

Concluziile dezbaterilor arata ca, desi la nivel european exista legislatie, regulamente si proceduri in acest domeniu, acestea trebuie respectate si implementate pentru micsorarea decalajelor dintre state. Este nevoie ca Statele Membre UE sa consolideze abordarea „One Health” si sa includa alaturi componentele de sanatate umana , animala si de mediu, aspectele financiare si educationale necesare realizarii obiectivelor din Planurile Nationale de Actiune.

Specialistii si oficialii prezenti la Bucuresti au subliniat ca, pentru viitor, este nevoie de sustinerea cercetarii pentru gasirea de alternative noi in domeniul terapiei antimicrobiene si implementarea masurilor nationale de reducere a RAM in sectorul animal si alimentar, precum si monitorizarea mediului in vederea evaluarii raspandirii RAM.

Prevenirea si controlul infectiilor este o prioritate in domeniul sanatatii publice, dar sunt necesare investitii importante, iar Statele Membre ar trebui sa inteleaga ca tarile care investesc in acest domeniu intr-o maniera adecvata, au mult de castigat in domeniul dezvoltarii economice.

imbunatatirea comunicarii si coordonarea actiunilor SM in problemele specifice RAM, notificarea in timp util si schimbul de informatii pentru a preveni raspandirea RAM, raspuns coordonat pentru a aborda ameninarea RAM, screening-ul si masurile preventive in spitale pentru pacientii „cu risc crescut”, acestea sunt cateva dintre concluziile Conferintei de astazi.

Rezistenta la antimicrobiene si infectiile asociate asistentei medicale reprezinta o tema de interes deosebit pentru statele membre, in conditiile in care, in Europa se inregistreaza o crestere a rezistentei la antimicrobiene datorata utilizarii irationale a substantelor antibiotice. Aceasta este una dintre temele principale ale Romaniei in acest domeniu, pe durata Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene.

Sursa: Ministerul Sanatatii