Comportamentele asociate sindromului de stres post-traumatic complex

Generalitati

Sindromul de stres post-traumatic complex este o afectiune strans legata de tulburarea de stres post-traumatic. Totusi, DSM-5, adica Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mentale nu recunoaste in prezent tulburarea sindromul de stres post-traumatic complex ca fiind o afectiune separata.

Cu toate acestea, unii medici vor diagnostica totusi aceasta afectiune.

O persoana diagnosticata cu sindrom de stres post-traumatic complex poate prezenta simptome suplimentare celor care definesc tulburarea de stres post-traumatic, adesea prescurtata PTSD.

Aceasta din urma este o tulburare de anxietate care se poate dezvolta dupa ce o persoana s-a confruntat cu un eveniment traumatic.

Medicul poate pune diagnosticul de PTSD complex daca o persoana a suferit o trauma prelungita sau repetata pe o perioada de luni sau chiar ani.

Sindromul de stres post-traumatic complex este o afectiune mult mai grava decat tulburarea de stres post-traumatica. PTSD este in general corelat cu un eveniment unic, in timp ce PTSD complex este legat de o serie de evenimente sau de un eveniment prelungit.

Simptomele provocate de PTSD pot sa apara dupa un episod traumatic, precum un accident rutier, un cutremur sau un viol.

Aceste simptome sunt rezultatul unor schimbari ce au loc in regiunile din creier care se ocupa cu emotiile, memoria si rationamentul. Zonele afectate pot include amigdala, hipocampul si cortexul prefrontal. Simptomele PTSD complex pot fi mai durabile si mult mai severe.

Cele mai frecvente cauze care produc PTSD complex sunt reprezentate de:

• Abuzul fizic, emotional sau sexual pe termen lung;
• Neglijenta in timpul copilariei;
• Abuzul domestic;
• Traficul de persoane;
• Incarcerarea pe termen lung, precum a prizonierilor de razboi;
• Traiul in zone afectate de razboi.

Sindromul de stres post-traumatic complex este un concept relativ recent, iar din cauza naturii sale variabile, profesionistii din domeniul sanatatii mintale il pot diagnostica ca o alta afectiune precum tulburarea de personalitate de tip borderline.

Cu toate acestea, unii cercetatori au identificat anumite suprapuneri substantiale intre cele doua afectiuni.

Simptomatologie

Persoanele cu PTSD complex prezinta in general simptome suplimentare fata de cele ale tulburarii de stres post-traumatic. Simptomele cele mai frecvente ale acestor doua afectiuni sunt reprezentate de:

- Retrairea traumei prin amintirea constanta a acesteia sau prin cosmaruri recurente;
- Evitarea situatiilor care pot reaminti trauma;
- Ameteli sau greturi atunci cand evenimentele revin in minte;
- Stare continua de alerta ridicata;
- Credinta ca lumea este un loc periculos;
- Pierderea increderii in sine sau in celelalte peroane;
- Nesiguranta;
- Tulburari de somn si concentrare;
- Reactii exagerate la zgomote puternice.

Alte simptome care pot sa apara sunt:

• Perceperea negativa a sinelui – PTSD complex poate face ca o persoana sa se vada intr-o lumina negativa si sa se simta neajutorata, vinovata sau rusinata. Adesea, aceste persoane se simt diferite de ceilalti;

Schimbarea viziunii asupra lumii – persoanele care au PTSD complex pot dezvolta o viziune negativa asupra lumii si a persoanelor din jur. Convingerile facute anterior traumei nu mai exista si isi pierd orice speranta;

• Pierderea controlului asupra emotiilor – gestionarea emotiilor devine extrem de dificila, putand sa apara furia, tristetea intensa sau gandurile suicidale

Alterarea relatiilor – relatiile pot suferi din cauza lipsei de incredere si a viziunilor negative cu privire la propria persoana, dar si a celorlalti. PTSD complex poate duce la lipsa interactiunii dintre persoane sau la relatii nesanatoase;

• Detasarea de trauma – o persoana poate disocia, simtindu-se detasata de emotii sau senzatii fizice. Unele persoane pot folosi acest lucru ca mecanism de aparare impotriva traumei, uneori uitand-o complet;

• Dorinta de razbunare – in unele cazuri, persoanele afectate pot considera ca cea mai buna metoda pentru a scapa de simptomatologie este prin razbunare. Acest lucru poate avea efecte negative ulterioare.

Trebuie cunoscut faptul ca acestea nu sunt singurele simptome, tabloul clinic putand sa varieze de la pacient la pacient.

Comportamente asociate

Persoanele cu PTSD sau PTSD complex pot manifesta anumite comportamente in incercarea de a-si gestiona simptomele. Exemplele includ:

- Abuzul de alcool, droguri sau alte substante;
- Evitarea situatiilor neplacute si a certurilor;
- Agresivitate fata de criticile minore ale celor din jur;
- Autoagresiune.

Aceste comportamente se pot dezvolta ca o modalitate de a face fata sau de a uita traumele si durerea emotionala. Odata ce trauma nu mai este in curs de desfasurare, vindecarea poate incepe sa apara, reducand dependenta de aceste comportamente.

Totusi, in unele cazuri, comportamentele de acest tip pot persista si chiar se pot agrava odata cu trecerea timpului.

Prietenii si familia persoanelor cu PTSD complex trebuie sa constientizeze faptul ca aceste tipuri de comportament reprezinta mecanisme de adaptare la trauma si incercare de a obtine controlul asupra emotiilor.

Persoanele din jurul individului afectat trebuie sa-l incurajeze sa caute un tratament si sa inlocuiasca aceste comportamente negative cu unele benefice si constructive.

Optiuni de tratament

Optiunile de tratament pentru sindromul de stres post-traumatic complex includ psihoterapia, desensibilizarea si reprocesarea prin miscari oculare (terapia EMDR) si medicatia.

Psihoterapia

Psihoterapia poate avea loc in mod individual sau in grup. Initial, terapia se va concentra pe stabilizarea persoanei afectate, astfel incat aceasta sa fie capabila sa isi exprime sentimentele in mod pozitiv, sa isi imbunatateasca legaturile cu ceilalti, sa diminueze neincrederea si viziunile negative si sa elimine amintirile neplacute si anxietatea.

Terapeutul poate folosi anumite tipuri de terapie orientata spre traume, inclusiv terapia cognitiv-comportamentala sau terapia dialectic comportamentala.

Terapia cognitiv-comportamentala se concentreaza asupra inlocuirii modelelor de gandire negativa cu cele pozitive, in timp ce terapia dialectic comportamentala ii ajuta pe oameni sa faca fata stresului, provocarilor de autovatamare, dar si gandurilor si comportamentelor suicidare.

Terapia EMDR

Dupa o pregatire prealabila, terapeutul va cere pacientului sa isi reaminteasca evenimentul traumatic. Terapeutul va misca un deget dintr-o parte in alta si persoana afectata va urma miscarea cu ochii.

Acest proces poate ajuta la desensibilizarea persoanei cu privire la trauma, astfel incat amintirea acesteia sa nu mai produca reactii adverse puternice.

Totusi, terapia EMDR este controversata deoarece mecanismul exact prin care functioneaza este neclar. In prezent se efectueaza numeroase cercetari cu privire la aceasta procedura.

Medicatia

Unele medicamente folosite impotriva depresiei pot reduce simptomele provocate de PTSD complex. Aceste medicamente pot fi deosebit de eficiente in combinatie cu psihoterapia.

Ele pot fi luate pe termen scurt sau lung, in functie de gravitatea simptomelor si de eficacitatea tratamentului. Medicul poate prescrie antidepresive.

Concluzii

Sindromul de stres post-traumatic complex poate reprezenta o afectiune inspaimantatoare ce poate provoca sentimente de instrainare si de izolare. Cu toate acestea, cu ajutorul unui tratament adecvat recuperarea este posibila, dar necesita timp.

PTSD complex poate determina pierderea increderii in sine si in ceilalti si este esential ca persoanele afectate sa incerce sa se angajeze in activitati cotidiene. Acest lucru reprezinta un pas important pentru o viata sanatoasa si echilibrata.