Gestionarea episoadelor de psoriazis la copii

Generalitati

Psoriazisul este o afectiune comuna si neinfectioasa a pielii. Exista numeroase tipuri de psoriazis, dar cel mai frecvent tip intalnit este cel in placi. Acesta face ca celulele pielii sa se dezvolte mult mai repede decat in mod normal si sa fie eliminate in mod deficitar.

Astfel, celulele se acumuleaza pe suprafata pielii, producand zone de piele ingrosata, cu aspect de placi de culoare rosie. Cel mai frecvent, aceste zone sunt pruriginoase si sunt acoperite cu cruste de culoare alba sau argintie care tind sa se desprinda in mod repetat.

Psoriazisul in placi poate sa afecteze orice parte a corpului, dar in principal apare in regiunea genunchilor, coatelor, scalpului si trunchiului. Aceasta afectiune poate fi transmisa din generatie in generatie si se considera ca un sistem imunitar deficitar ar fi unul din factorii cauzali.

Daca un parinte are psoriazis, copilul are o probabilitate de a dezvolta afectiunea de aproximativ 10%. In cazul in care ambii parinti sufera de aceasta afectiune, copilul prezinta un risc de peste 50% de a o dezvolta.

Inca nu sunt cunoscute cauzele aparitiei psoriazisului, dar exista mai multi factori ce pot declansa aparitia simptomelor, precum infectiile, iritatiile pielii, stresul, obezitatea si vremea rece.

Evitarea acestor factori sau gasirea unor modalitati de gestionare a lor reprezinta metode prin care severitatea focarelor de psoriazis poate fi diminuata.

Tablou clinic

Psoriazisul poate fi clasificat in mai multe tipuri, dar cel mai frecvent este psoriazisul in placi. Celelalte tipuri sunt reprezentate de psoriazisul gutos, inversat (flexural), pustular si eritrodermic.

De asemenea, aproape un sfert dintre cei cu psoriazis pot dezvolta artrita psoriazica. Trebuie stiut ca fiecare tip are simptome unice, dar cele mai frecvente simptome intalnite sunt reprezentate de:

- Pete rosii iesite in relief, acoperite de numeroase cruste de culoare alba sau argintie;
- Piele uscata si crapata, care poate sangera;
- Mancarime, durere sau senzatie de arsura in jurul zonelor afectate;
- Inrosire a pliurilor cutanate;
- Coroziuni sau ingrosare a unghiilor.

Majoritatea primelor simptome apar intre varstele de 15 si 35 de ani, dar conditia poate sa apara si la copii mult mai mici. Studiile au constatat ca 40% dintre adultii cu psoriazis au declarat ca tabloul clinic a debutat inca din copilarie.

Psoriazisul este o afectiune cronica, acest lucru insemnand ca simptomele nu vor disparea niciodata complet. In unele cazuri, simptomele se pot diminua, dar acest lucru nu este permanent. Psoriazisul este o afectiune care urmeaza o serie de cicluri, iar simptomele pot avea perioade maxime si minime.

In perioadele active, simptomatologia copilului poate fi bogata, dar in cateva saptamani sau luni poate sa dispara aproape complet.

Aceste cicluri sunt imprevizibile, fiind foarte greu de stiut cat de severe vor fi. Pentru unii copii, simptomele pot deveni mai putin frecvente si mai putin severe pe masura ce inainteaza in varsta. Cu toate acestea, pentru alti copii, afectiunea poate sa persiste pe tot parcursul vietii.

Optiuni de tratament

Trebuie stiut ca, in prezent, nu exista niciun tratament curativ pentru psoriazis. Atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, tratamentul se concentreaza pe atenuarea simptomelor si pe profilaxia sau reducerea severitatii leziunilor secundare.

Tratamentele topice sunt cele mai frecvente tratamente prescrise pentru psoriazis. Acestea pot ajuta la reducerea simptomelor usoare pana la moderate si pot fi intalnite sub diferite forme: unguente, lotiuni, creme sau solutii.

Acest tip de tratament este foarte eficient si este insotit de mai putine efecte secundare decat altele, dar trebuie administrat de mai multe ori pe zi.

Copiii trebuie sa fie invatati cum sa-si aplice aceste medicamente si sa tina cont de un orar pentru acest lucru.

Terapia cu lumina reprezinta o alta varianta de tratament. Ameliorarea simptomelor psoriazisului poate avea loc sub influenta luminii, indiferent daca este naturala sau artificiala.

Exista diferite metode de expunere la lumina, copilului fiindu-i prescrisa cea mai buna, in functie de simptomele sale. Cu toate acestea, prea multa expunere la lumina poate provoca agravarea simptomelor.

In cazurile in care medicul recomanda lumina naturala a soarelui, copilul trebuie incurajat sa isi petreaca timpul afara, facand diferite activitati distractive.

Pentru cazurile in care copilul experimenteaza simptome moderate sau severe ale psoriazisului, medicul poate prescrie medicamente orale sau injectabile.

Totusi, unele dintre acestea pot produce efecte secundare grave. Din cauza acestui lucru, acest tip de tratament este rezervat si trebuie sa se tina cont de raportul dintre riscuri si beneficii.

Schimbarea stilului de viata reprezinta o metoda frecvent utilizata in gestionarea simptomatologiei. Gestionarea factorilor declansatori reprezinta una dintre cele mai bune tehnici de protectie a copilului impotriva agravarii simptomelor.

Exercitiile fizice regulate, obtinerea unui somn adecvat si odihnitor si adoptarea unui plan alimentar adecvat reprezinta doar cateva aspecte prin care organismul poate fi mentinut sanatos.

Un organism sanatos poate face fata mai usor tabloului clinic produs de boala. De asemenea, mentinerea curata si hidratata a pielii ajuta la reducerea iritatiei si la oprirea raspandirii zonelor afectate.

Aceste metode de tratament pot fi incercate individual sau in combinatie. In unele cazuri, un anumit plan de tratament nu poate functiona, dar acest lucru nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Medicul va incerca constant sa gaseasca cea mai buna metoda de tratament, special conceputa pentru ameliorarea simptomelor copilului.

Efectele emotionale ale psoriazisului

Pentru unii copii, psoriazisul reprezinta doar un mic inconvenient care trebuie abordat doar atunci cand apar simptomele. In schimb, pentru altii, psoriazisul poate fi o afectiune extrem de suparatoare.

Copiii care au suprafete mari de piele afectata pot dezvolta leziuni la nivelul fetei sau in jurul organelor genitale. Acest lucru ii poate face sa se simta extrem de jenati.

In unele cazuri, chiar daca leziunile sunt mici, stima de sine a copilului poate fi afectata sever. Sentimentele de rusine si de dezgust se pot asocia cu comentarii rautacioase din partea colegilor, aceste lucruri ducand in final la depresie si izolare.

Astfel, comunicarea cu un psiholog este extrem de importanta, deoarece poate ajuta la contracararea impactului negativ emotional si psihic cauzat de prezenta bolii. Fara sustinere psihologica si emotionala, copiii pot suferi efecte negative care sa ii afecteze pentru intreaga viata.

Perspectiva

Psoriazisul este o boala cronica pentru care nu exista tratament curativ. Totusi, exista numeroase metode prin care simptomatologia poate fi imbunatatita. Detectarea si diagnosticarea precoce a psoriazisului sunt aspecte extrem de importante in cazul copiilor.

Parintii trebuie sa cunoasca simptomele care indica prezenta psoriazisului si trebuie sa anunte medicul imediat ce le observa.

Interventia timpurie si adoptarea unui plan de tratament optim pot ajuta la imbunatatirea perspectivei pe termen lung, reducand stigmatizarea si problemele legate de stima de sine care pot sa apara din cauza acestei afectiuni.