Afectiuni care pot determina scaderea libidoului la barbati

Generalitati

Scaderea libidoului se caracterizeaza printr-un interes scazut pentru activitatile sexuale. Este normal ca nivelurile apetitului sexual sa varieze de-a lungul vietii, iar interesul pentru sex sa scada din cand in cand.

De asemenea, este normal ca interesul pentru sex al unui partener sa nu corespunda uneori cu al celuilalt.

Cu toate acestea, scaderea libidoului pentru perioade lungi de timp reprezinta un semnal de alarma pentru majoritatea oamenilor. Aceasta conditie poate reprezenta uneori un indicator al unei afectiuni de sanatate.

Care sunt cauzele?

Dorinta sexuala se bazeaza pe o interactiune complexa a mai multor factori ce afecteaza intimitatea, bunastarea fizica si emotionala, credintele, stilul de viata si relatia de cuplu.

Scaderea apetitului sexual masculin poate avea multe cauze, dar cele mai importante sunt:

Reducerea nivelurilor de testosteron

Testosteronul este un hormon masculin foarte important. Este produs in testicule si are rolul de a construi musculatura si masa osoasa, dar si de a stimula productia de spermatozoizi.

Valorile normale ale testosteronului in cazul barbatilor adulti sunt de aproximativ 240 nanograme pe decilitru.

Cand aceste valori scad drastic, dorinta de sex se reduce. Totusi, trebuie stiut ca scaderea treptata a valorilor acestui hormon reprezinta o parte normala a imbatranirii.

Medicamentele

Utilizarea anumitor medicamente poate duce la scaderea nivelurilor de testosteron, ceea ce, la randul sau poate duce la scaderea libidoului.

De exemplu, medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale, precum inhibitorii enzimei de conversie si beta-blocantele, pot afecta erectiile si ejacularea.

Alte medicamente ce pot produce scaderea nivelului de testosteron includ:

- Chimioterapia sau alte tratamente impotriva cancerului;

- Tratamentul hormonal destinat cancerului de prostata;

- Corticosteroizii;

- Analgezicele opioide;

- Medicamentele antifungice;

- Anumite medicamente pentru pirozis si boala de reflux esofagian;

- Steroizii anabolizanti, utilizati deseori de sportivi pentru marirea masei musculare;

- Anumite antidepresive.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este o tulburare de somn care se caracterizeaza prin nevoia necontrolabila de a misca picioarele. Studiile au demonstrat ca barbatii cu aceasta tulburare prezinta un risc crescut de a dezvolta disfunctie erectila.

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin incapacitatea a realiza sau de a mentine erectia. Astfel, factorii psihologici ce apar in urma incapacitatii de a face sex duc la reducerea libidoului.

Depresia

Depresia este o conditie care afecteaza multe aspecte din viata unei persoane. Persoanele cu depresie se confrunta cu lipsa interesului pentru activitati anterior placute, inclusiv activitatea sexuala.

Libidoul redus este, de asemenea, un efect secundar al unor antidepresive, inclusiv:

- Inhibitori ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei;
- Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei.

Medicul trebuie informat daca administrarea antidepresivelor are ca efect advers reducerea libidoului. Acesta poate aborda efectele secundare prin ajustarea dozei sau prin trecerea la un alt medicament.

Bolile cronice

Cand o persoana nu se simte bine din cauza efectelor unei afectiuni cronice de sanatate, precum durerea cronica, sexul reprezinta ultimul lucru pe lista de prioritati a acesteia.

De asemenea, cancerul este o afectiune care poate reduce cantitatea de sperma produsa.

Alte afectiuni cronice care au ca efect scaderea libidoului sunt:

• Diabetul zaharat de tip 2;
• Obezitatea;
• Hipertensiunea arteriala;
• Valorile crescute ale colesterolului;
• Insuficienta hepatica;
• Bolile cronice de plamani, inima sau rinichi.

Apneea de somn

Apneea de somn reprezinta o tulburare a somnului caracterizata prin pauze ale respiratiei dupa adormire. Cercetatorii au constatat ca barbatii cu aceasta conditie au un nivel mai redus al testosteronului.

Acest lucru este si mai accentuat la barbatii cu cazuri severe de apnee de somn, la care dorinta sexuala este afectata drastic.

Imbatranirea

Nivelurile testosteronului sunt corelate cu varsta. Astfel, cele mai mari valori apar in adolescenta tarzie, urmand ca apoi sa scada treptat, putand sa afecteze dorinta sexuala.

La persoanele cu varste inaintate excitarea apare greu, iar durata pentru a obtine orgasmul sau ejacularea se prelungeste.

De asemenea, erectia poate sa survina cu dificultate sau sa nu poata fi mentinuta. Totusi, trebuie stiut ca exista anumite medicamente care ajuta la tratarea acestor probleme.

Stresul

Dorinta sexuala poate sa se reduca in perioadele stresante, in care presiunea este ridicata. Acest lucru are drept motiv afectarea hormonilor de catre stres.

De asemenea, arterele se ingusteaza in momentele stresante, iar aceasta ingustare limiteaza circulatia sangelui si, eventual, determina dificultati de erectie.

Studiile au demonstrat ca stresul are efecte directe asupra dorintei sexuale atat la barbati, cat si la femei. O alta relatare a studiului consta in faptul ca sindromul de stres post-traumatic creste riscul de disfunctie sexuala de cel putin trei ori.

Stresul este greu de evitat, fiind produs de numeroase situatii. Problemele dintr-o relatie, divortul, decesul unei persoane dragi, ingrijorarile financiare, schimbarea mediului de lucru sau de locuit si nasterea unui copil reprezinta doar cateva exemple de evenimente din viata ce pot afecta foarte mult dorinta de a face sex.

Totusi, tehnicile de gestionare a stresului, precum exercitiile de respiratie si meditatia, alaturi de sfaturile unui psihoterapeut, pot ajuta.

Scaderea stimei de sine

Stima de sine este definita ca opinia generala pe ca o persoana o are despre ea insasi. Scaderea stimei de sine, increderea scazuta si imaginea deficitara despre propriul corp reprezinta doar cateva aspecte ce pot avea un impact asupra sanatatii si bunastarii emotionale.

Daca o persoana nu se simte frumoasa si atractiva, sunt sanse foarte mari sa apara probleme ale apetitului sexual.

De asemenea, stima de sine scazuta provoaca anxietate cu privire la performanta sexuala, avand ca efect disfunctia erectila si lipsa dorintei sexuale.

De-a lungul timpului, prolemele netratate legate de stima de sine au provocat probleme mai grave de sanatate mintala, precum depresie sau abuz de droguri sau alcool, toate afectand libidoul.

Lipsa sau excesul activitatii fizice

Absenta activitatilor fizice poate provoca o serie de probleme de sanatate care pot afecta dorinta sexuala.

Practicarea de exercitii fizice in mod regulat reduce riscul afectiunilor cronice, precum obezitatea, hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat de tip 2, toate acestea fiind asociate cu scaderea libidoului.

Pe de alta parte, s-a aratat ca excesul de exercitii fizice afecteaza sanatatea sexuala. Studiile de specialitate au demonstrat ca exercitiile intense si cu grad de dificultate ridicat, practicate pentru perioade lungi, sunt asociate cu reducerea dorintei sexuale.

Abuzul de substante

Consumul cronic de alcool a fost corelat cu reducerea productiei de testosteron si cu reducerea libidoului.

De asemenea, utilizarea tutunului, a marijuanei si a altor droguri a fost asociata cu lipsa dorintei sexuale, dar si cu diminuarea si afectarea calitatii productiei de spermatozoizi.

Complicatii

Reducerea dorintei sexuale este foarte tulburatoare pentru barbati. Libidoul scazut poate duce la un cerc vicios de efecte secundare fizice si emotionale, printre care si disfunctia erectila.

Aceasta determina persoanele afectate sa devina anxioase cu privire la sex, avand ca urmari tensiuni si conflicte cu partenerul sexual.

Esecul de a obtine sau de a mentine o erectie poate declansa sentimente negative, inclusiv depresie si probleme cu stima de sine. In unele cazuri, complicatiile pot fi atat de severe incat sa duca la ganduri suicidare sau chiar sinucidere.

Concluzii

Scaderea apetitului sexual are numeroase motive, iar tratarea unei persoane cu libidoul scazut depinde de problema care sta la baza acestui lucru.

Daca diminuarea dorintei sexuale este cauzata de o stare de sanatate subiacenta, tratamentul vizeaza aceasta afectiune. Daca libidoul scazut are cauze psihologice, consultul unui psiholog reprezinta cea mai buna solutie.

De asemenea, adoptarea unui stil de viata sanatos, evitarea stresului si odihna suficienta reprezinta cateva metode prin care libidoul poate fi stimulat.