Evolutia gripei are un caracter epidemic

In ultimele trei saptamani, circulatia virusului gripal in Romania a avut un caracter epidemic, in care numarul cazurilor de imbolnavire prin viroze respiratorii este mai mare fata de cel asteptat.

“Exista o succesiune de trei saptamani epidemice, ca urmare se constata ca gripa evolueaza epidemic. Nu exista un motiv de panica, dar este necesar ca toate masurile si recomandarile pe care Ministerul Sanatatii le-a transmis inca din data de 17 ianuarie si care sunt valabile in aceasta perioada sa le aplicam.

Este nevoie ca populatia sa fie complianta si sa respecte recomandarile specialistilor privind aplicarea regulilor de igiena personala”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca:

„Au mai fost transmise o serie de recomandari suplimentare in unitatile sanitare. S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor in mod real in toate unitatile sanitare, in special in sectiile cu risc, refacerea urgenta a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infectiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare pentru toti pacientii care prezinta tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii pacientilor internati, vaccinarea urgenta a personalului medical ramas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protectie si utilizarea corespunzatoare a acestora, refacerea urgenta a stocurilor de antiseptice si dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mainii si suprafetelor.

Astazi, Institutul National de Sanatate Publica va reaminti unitatilor sanitare procedurile privind managementul contactilor, a focarelor si cazurilor severe de gripa.”

Obiectivul Ministerului Sanatatii in perioada urmatoare este reducerea numarului de cazuri severe si decese cu gripa, prin recunoasterea rapida a gripei si instituirea de urgenta a tratamentului.

Vaccinarea ramane si in perioada urmatoare solutia pentru prevenirea imbolnavirilor. Specialistii estimeaza ca circulatia intensa a virusului se va mentine si in luna februarie.

Ministerul Sanatatii a comandat suplimentar un numar de 30.000 de vaccinuri pentru populatia cu risc, care vor fi distribuite in tara incepand de joi, la directiile de sanatate publica ce au solicitat aceste doze.

Din cele 1,3 milioane doze achizitionate initial, mai sunt aproximativ 12.000 de doze.

Ministrul Sanatatii a mai precizat astazi ca in unitatile scolare unde se constata o crestere cu 20% a numarului de imbolnaviri prin gripa se poate lua decizia de inchidere a unitatii.

Recomandari pentru populatie:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;

• Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

• Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea batistelor de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

• Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

• Continuarea vaccinarii antigripale.

“Evolutia numarului de imbolnaviri este influentata de evitarea spatiilor aglomerate, iar vacanta de saptamana viitoare poate sa influenteze in bine, cu conditia ca in aceasta perioada copiii sa evite colectivitatile”, a declarat ministrul Sanatatii.

Sursa: Ministerul Sanatatii