Tot ce trebuie stiut despre incontinenta fecala

Generalitati

O persoana cu incontinenta fecala sau anala nu isi poate controla miscarile intestinale, iar fecalele se scurg din rect involuntar.

Incontinenta fecala poate varia in functie de severitate, de la eliminarea involuntara a unei cantitati mici de fecale in timpul flatulentei, pana la pierderea totala a controlului sfincterian.

Afectiunea nu pune in pericol viata, dar poate afecta calitatea vietii persoanei, sanatatea emotionala si mentala, dar si stima de sine.

Incontinenta fecala este o afectiune frecventa, intalnita la aproximativ 1 din 12 adulti. Este mai frecventa in randul femeilor, posibil ca o complicatie a sarcinii.

Multe persoane nu au raportat incontinenta fecala, considerand ca este o afectiune rusinoasa si care nu poate fi tratata. De asemenea, anumite persoane considera gresit ca afectiunea este inevitabila odata cu procesul de imbatranire.

In unele cazuri, incontinenta fecala se rezolva de la sine, dar de cele mai multe ori necesita tratament.

Semne si simptome

Pierderile involuntare de fecale pot afecta in mod normal doar adultii, atunci cand au diaree severa. Incontinenta fecala cronica poate implica pierderi accidentale frecvente sau ocazionale in timpul activitatilor sau eforturilor zilnice si incapacitatea de mentinere a gazelor.

De asemenea, incontinenta fecala poate sa apara brusc, fara a oferi timp persoanei in cauza sa ajunga la baie. In cazul in care persoana afectata nu simte ca trebuie sa elimine fecalele, incontinenta este pasiva.

Scaunele pot fi fragmentate, in care doar o parte a fost eliminata, lichide sau solide. De asemenea, episoadele pot sa apara zilnic, saptamanal sau lunar.

Alte semne si simptome asociate pot sa includa:

• Dureri abdominale sau crampe;
• Balonare, flatulenta sau ambele;
• Constipatie sau diaree;
• Iritarea anusului;
• Prurit anal;
• Incontinenta urinara.

Incontinenta fecala poate fi o problema relativ minora, cand lenjeria de corp este murdarita ocazional sau poate fi devastatoare, atunci cand lipsa controlului intestinal este totala.

Cauze

O persoana este mult mai susceptibila sa dezvolte incontinenta fecala daca are urmatoarele afectiuni:

• Afectare a nervilor ce controleaza defecarea, cauzata de exemplu de scleroza multipla si diabetul zaharat;

• Boala Alzheimer, deoarece aceasta afectiune implica dementa si leziuni ale nervilor;

• Handicap fizic, deoarece acest lucru poate face imposibila deplasarea spre toaleta si dezbracarea in timp util;

• Femeile sunt mult mai predispuse la incontinenta fecala, posibil ca o complicatie a nasterii.

Mecanism

Dupa digerarea alimentelor, sistemul digestiv misca fecalele spre rect, tubul care leaga intestinele de anus. Rectul stocheaza deseurile pana cand organismul este gata sa le elimine.

Pe masura ce rectul se umple, peretii rectali se extind, iar nervii de la acest nivel produc senzatia de defecare. In cazul in care o persoana nu elimina fecalele cand simte aceasta senzatie, scaunele se pot intoarce in colon, unde va fi absorbita mai multa apa din acestea.

Cand rectul este plin, presiunea marita forteaza peretii canalului anal, iar undele peristaltice imping fecalele in acesta. Doua sfinctere, unul intern si altul extern permit scaunelor sa treaca spre exterior. Sfincterul intern functioneaza automat si inconstient, iar cel extern poate fi controlat in mod constient.

Incontinenta fecala poate sa apara din mai multe motive. Acestea includ:

• Functia defectoasa a musculaturii sfincteriene. Nasterea poate face ca muschii sfincterelor sa se intinda si apoi sa se rupa, mai ales daca se utilizeaza forcepsul sau alte dispozitive pentru extragerea fatului sau daca mama a avut o epiziotomie.

• Lezarea musculaturii sfincteriene poate sa apara si ca urmare a unor interventii chirurgicale intestinale sau rectale.

• Diareea poate face dificila functia rectului de a mentine scaunele. Diareea recurenta cauzata de boala Crohn, sindromul de intestin iritabil sau colita ulcerativa pot duce la cicatrizarea rectului, producand astfel incontinenta fecala.

• Constipatia poate produce incontinenta fecala. Daca scaunul solid devine compact, ar putea fi greu de eliminat, iar muschii rectului se pot intinde si se pot slabi.

In acest caz, scaunele apoase se pot scurge involuntar pe langa cele compactate. Acest lucru poarta denumirea de supraincarcare rectala.

Alte cauze ce pot produce incontinenta fecala includ:

- Tumori rectale;
- Prolaps rectal;
- Rectocel;
- Hemoroizi;
- Abuz cronic de laxative.

Anumite alimente pot provoca diaree si pot agrava simptomele incontinentei fecale la unii oameni. Exemplele includ alimentele picante, grase si afumate sau cele lactate pentru cei cu intoleranta la lactoza. De asemenea, bauturile care contine cafeina sau indulcitori artificiali pot actiona ca laxative.

Tratament

Tratamentele pentru incontinenta fecala au ca scop restabilirea controlului intestinal si reducerea severitatii afectiunii.

Optiunile de tratament includ medicamente, modificari dietetice, antrenamente pentru intestine si tratamente pentru imbunatatirea consistentei scaunelor. Daca acestea nu functioneaza, se recomanda interventia chirurgicala.

Daca se constata existenta unei stari de baza, acest lucru va necesita un tratament adecvat.

Medicamente

• Medicamente antidiareice;
• Laxative, in cazul constipatiei cronice;
• Medicamente ce diminueaza motilitatea intestinala sau scad continutul de apa din scaun.

Dieta

Schimbarile in dieta pot ameliora simptomatologia. Consumul lichidelor si alimentelor bogate in fibre poate ajuta la reducerea incontinentei intestinale din cauza constipatiei. Alimentele bogate in fibre pot ajuta, de asemenea, persoanele cu diaree cronica.

Antrenamente pentru intestine

Pacientii cu un control slab al sfincterului sau cu un grad scazut de constientizare a dorintei de defecare pot gasi un program de antrenament intestinal eficient. Acest lucru poate implica:

• Exercitii pentru a ajuta la restabilirea fortei musculare vitale pentru controlul intestinal;

• Educarea cu privire la utilizarea toaletei in anumite momente ale zilei;

• Exercitii Kegel pentru intarirea muschilor slabiti sau intinsi in timpul travaliului.

Alte interventii

In cazul in care scaunul este blocat, medicul poate folosi doua degete pentru a fractiona fecalele blocate, facand mai usoara expulzia.

De asemenea, clisma este o metoda ce poate fi de ajutor. Un tub mic este plasat in anus, iar o solutie speciala este inserata pentru a spala rectul.

Stimularea nervului sacral reprezinta o metoda prin care cateva ace mici se introduc in muschii intestinului inferior, iar acestia sunt stimulati cu ajutorul unor impulsuri electrice.

Pacientii care raspund bine la acest tratament pot beneficia permanent de el, fiind implantat sub piele la nivelul feselor. Nervul sacral este implicat in continenta intestinala si urinara.

Interventia chirurgicala

Chirurgia este folosita doar daca alte tratamente nu au functionat sau daca o alta afectiune sta la baza incontinentei fecale.

• Sfincteroplastia este o indicata pentru repararea unui sfincter anal deteriorat sau slabit;

• Graciloplastia dinamica este caracterizata prin utilizarea unei portiuni mici de muschi din coapsa pacientului pentru a crea un sfincter artificial;

• Inlocuirea sfincterului cu o manseta gonflabila - cand este umflata, manseta tine sfincterul anal inchis ferm pana cand persoana este pregatita sa elimine scaunul. O mica pompa externa dezumfla manseta, iar fecalele sunt eliberate. Dispozitivul se umfla automat in aproximativ 10 minute mai tarziu;

• Chirurgia pentru prolapsul rectal poate fi facuta daca alte tratamente nu au functionat;

• Rectocelul poate fi corectat prin interventie chirurgicala daca produce simptome semnificative de incontinenta fecala;

• Hemoroidectomia este indicata in cazul in care hemoroizii impiedica inchiderea corecta a sfincterului anal;

• Colostomia poate fi folosita ca o ultima solutie. Scaunele sunt deviate printr-o gaura din colon si ies prin peretele abdomenului. Un sac special este atasat la deschiderea abdominala pentru a colecta fecalele.

Profilaxie

Pentru a preveni aparitia incontinentei fecale sau pentru a reduce severitatea simptomelor se recomanda urmatoarele aspecte:

- Evitarea constipatiei prin exercitii fizice, dieta bogata in fibre si consum crescut de lichide;
- Tratarea infectiilor sistemului digestiv;
- Evitarea fortarii muschilor in timpul defecarii;
- Informarea medicului atunci cand exista simptome ce pot indica tulburari in defecatie.

Trebuie constientizat faptul ca incontinenta fecala nu reprezinta o afectiune rusinoasa, iar discutia cu medicul in cazul in care aceasta afectiune apare trebuie realizata cat mai rapid pentru a se oferi un tratament optim.