Ce este ejacularea retrograda?

Generalitati

In mod normal, sperma iese prin penis atunci cand un barbat ejaculeaza. Ejacularea retrograda apare atunci cand o cantitate de sperma ajunge in vezica urinara in loc sa fie eliminata in afara organismului.

Unii barbati raporteaza ca urina este tulbure imediat dupa ejaculare, acest lucru fiind cauzat de faptul ca materialul seminal a fost amestecat cu urina.

In mod normal, un barbat ejaculeaza mai mult de 1,5 mililitri de sperma dupa un act sexual. Ejacularea retrograda se mai numeste si orgasm uscat, iar barbatii cu acest simptom nu vor ejacula nimic sau vor ejacula cantitati foarte mici de sperma.

La unii barbati, ejacularea retrograda poate provoca infertilitate. Atunci cand cantitatea de sperma este absenta sau este prea mica, sansele de fertilizare a ovulului sunt extrem de mici sau nule.

Cu toate acestea, ejacularea retrograda este responsabila pentru doar 0,3-2% din cazurile de infertilitate. In unele cazuri, ejacularea retrograda poate fi lasata netratata, mai ales cand nu se doreste conceperea unui copil.

Ejacularea retrograda nu este periculoasa si nu este dureroasa. Barbatii care ejaculeaza, totusi, cantitati mici de material seminal s-ar putea sa nu observe si sa nu descopere aceasta afectiune. De multe ori, acestia afla de ejacularea retrograda abia cand merg la un medic deoarece nu pot concepe un copil.

Cauze

In timpul orgasmului masculin, un tub numit vas deferent transporta spermatozoizii in prostata, unde se amesteca cu alte fluide pentru a produce sperma.

Un muschi mic, sfincterul vezicii urinare se strange pentru a preveni patrunderea spermei in vezica in timp ce trece din prostata in uretra. Acest muschi este acelasi care mentine urina in vezica pana la inceperea urinarii.

Cand exista ejaculare retrograda, sfincterul vezicii urinare nu se mai contracta in mod corespunzator, iar ca urmare, sperma poate intra in vezica urinara in loc sa fie scoasa din corp prin penis.

Mai multe afectiuni pot provoca probleme la nivelul muschiului ce inchide vezica urinara in timpul ejacularii. Acestea includ:

Diabetul zaharat – zaharul din sange care ramane necontrolat pentru mult timp, poate deteriora organele si nervii, afectand inclusiv muschii vezicii urinare;

Deteriorarea sistemului nervos – leziunile si afectiune care dauneaza sistemului nervos, precum scleroza multipla si leziunile maduvei spinarii, pot determina deteriorarea nervilor si a muschilor vezicii urinare;

Medicatia – unele medicamente pot interfera cu ejacularea. Acestea includ medicamentele pentru prostata marita, medicamentele pentru hipertensiune arteriala, unele antidepresive si unele medicamente antipsihotice;

Chirurgia – interventiile chirurgicale la nivelul prostatei, testiculelor, colonului, rectului, vezicii urinare sau coloanei vertebrale inferioare pot provoca ejaculare retrograda;

Radioterapia – radiatiile X utilizate pentru tratarea cancerelor din zona pelviana pot interfera cu ejacularea.

Eliminarea unei parti din prostata prin interventie chirurgicala este una dintre cele mai frecvente cauze ale ejacularii retrograde. Aproximativ 10-15% dintre persoanele care sufera aceasta interventie chirurgicala se pot astepta la ejaculare retrograda, deoarece interventia poate deteriora muschii si nervii vezicii urinare.

Barbatii care au suferit prostatectomie radicala (eliminarea completa a prostatei) nu pot ejacula deloc. Acest lucru este diferit de ejacularea retrograda si apare deoarece sperma nu mai poate calatori spre penis.

Optiuni de tratament

Ejacularea retrograda nu necesita neaparat tratament si nu ar trebui sa interfereze cu placerea sexuala. De asemenea, nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Cu toate acestea, deoarece ejacularea retrograda poate afecta psihic un barbat in ceea ce priveste actul sexual, multi barbati opteaza pentru tratarea acestei afectiuni, chiar daca nu are o cauza grava.

Tratamentul ejacularii retrograde depinde de cauza problemei. In unele cazuri, poate fi luat in calcul tratamentul medicamentos. Medicamentele ar putea functiona in cazul in care ejacularea retrograda este cauzata de leziuni ale nervilor.

Cu toate acestea, medicamentele nu vor ajuta un pacient daca leziunile au fost cauzate de interventii chirurgicale care au modificat permanent anatomia.

Daca medicul considera ca medicatia urmata poate sa afecteze capacitatea normala de ejaculare, poate opri administrarea sau poate recomanda medicamente inlocuitoare.

Cuplurile care doresc sa conceapa un copil inca au optiuni. Tratamentul incepe, de obicei, cu inlaturarea materialului seminal dupa ejaculare, acest lucru putand sa implice izolarea spermatozoizilor din vezica.

Daca incercarile nu reusesc, medicul poate incerca sa extraga sperma fara a cere barbatului sa ejaculeze. Procedurile chirurgicale pentru inlaturarea spermei includ:

- Aspiratia testiculara a spermei (TESA): aceasta procedura se efectueaza sub anestezie locala si utilizeaza un ac pentru a extrage spermatozoizii din testicule.

- Aspiratia percutanata de sperma din epididim (PESA): aceasta procedura utilizeaza anestezie locala si se bazeaza pe extragerea spermei din epididim cu ajutorul unui ac subtire.

- Extractia testiculara a spermei (TESE): ca si aspiratia testiculara a spermei, aceasta tehnica colecteaza sperma direct de la testicule. Cu toate acestea, in cazul extractiei testiculare a spermei este nevoie de o incizie la nivelul testiculului.

Daca un doctor a indepartat cu succes materialul seminal, exista doua moduri prin care cuplul poate fi ajutat sa conceapa. Acestea sunt reprezentate de fertilizarea in vitro si inseminarea intrauterina.

Fertilizarea in vitro implica recoltarea unui ovul si fertilizarea acestuia intr-un vas Petri. Cand embrionul incepe sa creasca, doctorul il implanteaza in uterul femeii.

Inseminarea intrauterina se realizeaza prin injectarea materialului seminal direct in uterul femeii in timpul ovulatiei.

Consult medical

Ejacularea retrograda nu este nici periculoasa si nici dureroasa. Din aceste motive, nu necesita intotdeauna tratament. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, ejacularea retrograda este un simptom al unei alte afectiuni medicale.

Medicul trebuie consultat atunci cand:

- Ejacularea nu apare dupa orgasm;
- Cantitatea de sperma eliminata este redusa;
- Cuplul nu poate concepe un copil, chiar si dupa un an de incercari.

Un studiu din 2017 a detaliat un caz in care ejacularea retrograda a fost primul si singurul simptom al diabetului de tip 1. Deci, barbatii care sufera de ejaculare retrograda ar trebui sa discute cu medicii lor.

Profilaxie

Ejacularea retrograda este o conditie care nu poate fi prevenita in intregime.

Barbatii care au nevoie de tratament pentru o prostata marita trebuie sa ia in considerare interventiile chirurgicale mai putin invazive, cum ar fi termoterapia transuretrala cu microunde sau ablatia transuretrala cu ac. Aceste interventii chirurgicale sunt mai putin susceptibile de a provoca leziuni nervoase si musculare.

Controlul conditiilor medicale care pot provoca leziuni nervoase poate, de asemenea, sa impiedice ejacularea retrograda. Barbatii cu diabet zaharat trebuie sa utilizeze medicamentele prescrise de medici si sa implementeze modificarile stilului de viata, conform recomandarilor.

Concluzii

Ejacularea retrograda nu este intotdeauna reversibila. Cu toate acestea, infertilitatea pe care o poate provoca este tratabila. Chiar si atunci cand un barbat nu poate ejacula deloc, un specialist in fertilitate poate fi de ajutor.

Majoritatea barbatilor asociaza ejacularea cu orgasmul, dar nu toate orgasmele implica ejaculare. Poate fi deranajant pentru un barbat sa aiba orgasm fara ejaculare, dar acest lucru nu este periculos.

Daca nu se doreste conceperea unui copil, obisnuirea cu aceasta afectiune poate duce la un trai confortabil si o activitate sexuala normala.